691 DENIP_1440x961
DENIP Joan Mundet
03/02/2023 Opinió
Dia Escolar de la No-Violència i la Pau (DENIP)
Anna Riera, directora de l'Escola Joan Blanquer

"No hi ha camí per a la pau, la pau és el camí”, deia Mahatma Gandhi.


Inspirant-nos en diferents personalitats que defensaven la cultura de la pau com Nelson Mandela, Martin Luther King, Maria Teresa de Calcuta... cada 30 de gener celebrem el Dia Escolar de la No-Violència i la Pau.
Dilluns, dia 30 de gener, tots els infants i mestres de l’escola vam trobar-nos al pati gran per expressar i difondre el nostre desig de pau. Ho vam fer amb la lectura d’un manifest i la interpretació conjunta d’una cançó.  


Al llarg de la setmana anterior, també vam construir un gran mural entre tots i totes, format per dibuixos i missatges de pau, units per la silueta d’un colom gegant, símbol universal de pau.


La pau no significa només la no existència de guerra en termes bèl·lics. Hi ha altres àmbits on la PAU no és present. 


Arreu del món, la manca de pau es fa evident en situacions com el racisme, l’exclusió social, la violència de gènere... Al nostre voltant podem identificar moltes actituds del dia a dia que, tot i que no ho semblin a primer cop d’ull, són petites manifestacions de violència que perjudiquen la convivència. 


L’escola és un bon lloc per reflexionar sobre aquests temes i per relacionar-nos entre nosaltres des del respecte, la igualtat i l’equitat. Ens cal estendre una cultura de pau basada en la paraula, la comunicació, el diàleg, la mediació... Ens cal promoure els valors de la justícia, la llibertat, la solidaritat i el respecte pels drets de tots i totes...


La bona notícia és que el canvi és a les nostres mans. Nosaltres hi som a temps, volem ser capaços de canviar el món, volem un món més just, més humà, en què la cultura del diàleg i la reconciliació sigui compartida per tothom. Cal que els drets humans es respectin a tot el món, i hem de començar per respectar-nos al nostre voltant.


No ens enganyem: per viure en pau no n’hi ha prou amb no fer la guerra, la pau la construïm amb la nostra actitud del dia a dia! Som-hi!
 

Comparteix
M'agrada
Comentaris