05/07/2024 Opinió
Cita estival en clau femenina
Àngela Bailén

Emmarcat dins les Nits d’Estiu arriba la quarta edició del FemFestival, el festival de música en clau femenina de Castellar del Vallès. 
Ja del tot consolidat a la nostra programació cultural estival,  ens agradaria recordar la filosofia del projecte, la llavor que es va plantar aquell estiu del 2021 i per què va néixer i es va voler organitzar unes nits de concerts amb vocalistes, grups i instrumentistes dones.  No cal fer gaire esforços per demostrar les dificultats de moltes dones en la seva activitat professional per una qüestió de gènere. 
I el món de la música no ha estat cap excepció, si bé la presència de vocalistes dones ha estat més normalitzada entre els grups, entre els instrumentistes, i encara més entre els tècnics, el paper de la dona és minoritari, es pot constatar que fins i tot en festivals de cert renom es contractaven grups integrats per dones, però adjudicant-los els horaris i escenaris més marginals. 
A Castellar vam voler corregir aquesta situació,  i les sinergies entre les regidories d’aleshores Feminisme, Promoció de la Vila i Cultura van voler fer un pas endavant i programar unes nits d’estiu donant el protagonisme total a les dones als escenaris, solistes, grups, instrumentistes, tot això en un espai central i en horari prioritari.
Quan ens vam plantejar organitzar el FemFestival, la  voluntat sempre va ser que fos un projecte continuista i que arribés a ser una cita estival on Feminisme i Cultura anessin de bracet, i anar ampliant any darrere any el ventall, i així poder donar un espai propi a les dones que estan buscant fer-se un lloc al panorama musical i donant visibilitat al talent musical femení, i sortosament podem dir que ho hem anat  aconseguint.
Així doncs, ja el tenim aquí, com els darrers estius, i recordem que el feminisme no és tan sols celebrar els dies internacionals, va molt més enllà, és cada dia, i sí, malauradament és condemnar els feminicidis i fer minuts de silenci com el d’aquest dilluns passat, i diàriament fer polítiques d’atenció i serveis a les dones, però també ho és posar-les a dalt d’un escenari i gaudir del seu talent. 
Castellar té un festival de música femenina, posem-lo en valor i gaudim-lo!
 

Comparteix
M'agrada
Comentaris