01/10/2021 Opinió
Castellar afronta deures no acabats: la modernització i millora de l’enllumenat públic
Joan Juni

Aquesta setmana s’ha aprovat al ple municipal de l’Ajuntament una moció de Junts per Castellar sobre l’actualització de l’enllumenat viari a tecnologia d’il·luminació led; una modernització necessària que permetrà que estalviem molts diners, com a municipi, i reduïm les nostres emissions de diòxid de carboni (CO2).
L’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar el 2015 l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible i dels seus 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS); entre els quals hi ha l’objectiu 7, que fa referència a l’impuls de l’energia neta i sostenible, part essencial de la transició energètica per reduir l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle, limitant l’escalfament global.
La il·luminació de l’espai públic és una competència que correspon als ajuntaments, ja que es tracta d’un servei indispensable perquè els ciutadans puguin viure en un entorn accessible i segur. En plena emergència climàtica, tanmateix, al deure de l’Ajuntament de mantenir una bona il·luminació arreu del municipi, de manera uniforme i ben planificada, s’hi ha de sumar el deure de fer-ho de la manera més eficient possible.
Per la dinàmica del seu creixement en les darreres dècades, Castellar compta amb una xarxa de punts de llum desigual, mancada d’uniformitat i amb dèficits de manteniment i d’actualització tecnològica. L’actual període d’encariment del preu de l’energia elèctrica, sense precedent històric, fa notar a les arques públiques, avui més que mai, que Castellar encara no ha acabat els deures pel que fa a l’actualització del seu enllumenat públic, tecnològicament. En aquest sentit, la il·luminació mitjançant tecnologia LED ha demostrat uns resultats notables durant anys a moltes poblacions.
Aquests últims anys la tecnologia ha seguit avançant, donant-nos l’oportunitat d’instal·lar làmpades encara més eficients. D’entre aquestes, hi ha lluminàries que tenen sensor de presència i es poden programar perquè a partir de certa hora de la nit (o la matinada) redueixin la seva lluminositat al 50%, recuperant la intensitat al 100% quan detecten moviment. D’aquesta manera reduïm encara més la despesa energètica i la contaminació lumínica que generen.
A conseqüència de l’aprovació d’aquesta moció, l’Ajuntament realitzarà un estudi planificant la modernització de l’enllumenat a tecnologia LED i altres tecnologies d’alta eficiència energètica i es desplegarà per a l’exercici 2022 una partida que apostarà de forma molt més ferma per aquesta transició.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris