595 Ibai Llanos_617x412
Ibai Llanos Joan Mundet
08/01/2021 Opinió
Unes campanades sense la Pedroche
Marc Béjar

Un any atípic mereixia un epíleg inèdit. O, si més no, l’opció de viure la cloenda d’una manera diferent. I les campanades del dia 31 no van decebre. Més enllà de restriccions, tocs de queda, raves i altres conceptes que hem integrat en el nostre diccionari de pandèmia, el colofó del 2020 va servir per coronar un dels personatges mediàtics que han amanit amb més destresa aquests darrers mesos de mascaretes i distància de seguretat.


Vagi per endavant que no em considero un fanàtic d’Ibai Llanos. En soc un simple seguidor de Twitter i espectador esporàdic d’alguna de les seves creacions a les xarxes. A tot estirar, dec haver vist quatre vídeos seus. Esquetxos en què el volum de la seva veu era inversament proporcional al grau d’expectativa amb què jo visualitzava l’escena. Però, per sobre de gustos personals, és innegable que la seva figura desprèn magnetisme. Que té carisma. Un talent eteri i genuí que fins i tot ha servit per robar protagonisme a Cristina Pedroche i els seus psicodèlics vestits ensenyant cuixa en la nit més esperada de l’any.


Superant l’audiència de cadenes convencionals com La Sexta o Cuatro, més de mig milió d’espectadors –i els acompanyats corresponents–, van dir adeu al pitjor any que es recorda entrant al seu directe de Twitch, la plataforma d’streaming d’Amazon. Perquè sí, Ibai Llanos és streamer. 


Un d’aquells conceptes que fan sonar més enrotllat, però que no sempre s’entenen. En el fons, un comunicador dels nostres dies. Algú que ha abanderat un nou gènere audiovisual amb una recepta complexa, però basada en uns ingredients bàsics. Tot plegat, un format d’entreteniment que parteix de la narració de videojocs, emparat en una idea tan àmplia i abstracta com la de crear continguts. 


Així, l’Ibai ha revolucionat el món d’internet. Avui, amenaça amb enviar a la paperera de la història el youtuber ja clàssic que es posa davant d’una càmera, es grava parlant de qualsevol banalitat i penja un vídeo esperant repercussió a les xarxes. Aquest basc de 25 anys s’ha passat el joc. 


Pel que he pogut copsar, és el nou rei de l’espontaneïtat i la improvisació. Producte d’una treballada naturalitat i la puresa més pensada. El resultat de simplificar una activitat que incentiva la proximitat d’una audiència que se sent partícip del que consumeix.  


El seu mètode no només ha seduït una generació de millennials necessitats d’un referent a l’univers digital. Altres figures s’han llançat a col·laborar amb ell. Sense anar més lluny, Marc Gasol va visitar el seu canal per anunciar el seu fitxatge pels Lakers. Un cop sobtat per a un sector del periodisme sovint amarrat en les dinàmiques del passat i que no sap com entomar que algú sense formació en ciències de la informació esdevingui coprotagonista de la notícia. Fins i tot un referent de la professió com Jordi Évole va promocionar l’esperada entrevista a Leo Messi conversant uns minuts amb Ibai Llanos abans de l’emissió del programa. 


Tot sigui per crear hype, que això de generar expectació es veu que també ho ha rebatejat internet. Integrar tot això en els mitjans tradicionals s’hauria de llegir com un repte però també una oportunitat. Alhora, però, l’èxit del model aguditza el risc de convertir figures com la de l’Ibai en un instrument. 


Un reclam temptador que ja han detectat, per exemple, estadistes d’una classe política habitualment avantatgista que pensa massa sovint en com treure rèdits electorals. 
Encara que això hagués de passar obligadament per utilitzar la popularitat d’una icona juvenil a canvi d’arribar a nous col·lectius, amb el perill de pervertir la seva naturalesa i essència. 
Pujar al carro de la victòria sempre és fàcil i atractiu. 


Guanyador del premi a l’streamer de l’any en els Esports Awards 2020, Ibai Llanos enceta la dècada amb el desafiament d’espantar els oportunistes, però també amb l’obligació de lluitar contra la fugacitat amb què generalment es devora l’èxit a les xarxes. 


Darwinisme en estat pur. Tocarà esperar a veure si aquest any també es menja el raïm rodejat de glòria i incondicionals adeptes, o les atrevides indumentàries de la Pedroche tornen guanyar protagonisme en la majoria de pantalles de casa nostra. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris