26/07/2019 Opinió
Aprofita la subvenció per desfer-te de l'aminat i el fibrociment
Dolors Ruiz

Saber com manipular elements de fibrociment és bàsic per  evitar riscos per a la salut, i aprofitar una subvenció per retirar-los sempre és una gran ajuda. 


Abans es pensava que els elements de fibrociment només eren perillosos si es trencaven, però ara els experts diuen que si  el fibrociment es degrada per l’antiguitat o la climatologia, també és nociu.


Segons els experts, el fibrociment en forma de jardineres, canonades, plaques planes i ondulades per cobertes i sostres pluvials, dipòsits, bancs i teules de jardí pot contenir entre un 12 i un 25% d’amiant.  En aquest sentit, el Parlament Europeu ja va emetre una resolució el 4 de març de 2013 per tal de compartir plans d’acció de gestió i eliminació de l’amiant. Al ple municipal d’aquest mes de juliol, als grups de l’oposició ens semblava necessari aprovar una moció presentada pel grup d’ERC per tal d’actuar sobre aquest tema, en què demanàvem, entre altres punts, que l’Ajuntament de Castellar col·laborés  amb els veïns per localitzar elements de fibrociment i el seu estat. Demanàvem que l’Ajuntament revisés el protocol d’aportació de fibrociment a la deixalleria i la col·laboració amb ens supramunicipals i l’Associació de Víctimes per l’Amiant a Catalunya i els impulsors de la campanya “Amiant zero a Europa”.  


A diferència d’ajuntaments com Sant Llorenç Savall, Parets del Vallès, El Prat de Llobregat i altres, el grup de PSC-Som Castellar va decidir que a Castellar no toca. Precisament per aprofitar aquesta subvenció crec que és ara, quan toca. Toca informar, conscienciar, educar i millorar. Toca evitar riscos en la manipulació i per exemple també toca avaluar l’estat d’una teulada de fibrociment d’un espai públic que conté plaques de fa dècades, que han estat manipulades i que per tant poden deixar anar fibres d’amiant respirables per qualsevol persona que s’hi aproximi. Avaluar aquest estat per part d’experts ens permet saber si la propera actuació que faci l’Ajuntament haurà de prioritzar eliminar l’amiant d’un espai on fem esport o refer l’estètica d’una plaça pública que ja feia la feina de plaça, com al seu dia va ser la plaça de la Llibertat. Possiblement estem parlant del mateix pressupost, però en un cas es tallen arbres i es posen cercles metàl·lics per delimitar zones de joc i en l’altre, s’elimina amiant. Estaria bé que poguéssim decidir i escoltéssim als experts.


El 5 de juliol el DOGC publicava la resolució de l’Agència de Residus de Catalunya, de convocatòria d’ajuts destinats a la retirada, en origen, de residus de materials d’aïllament i de la construcció que continguin amiant. Per això, si tens elements a casa, a la comunitat de veïns o a l’empresa que creguis podrien contenir amiant, ara l’Agència de Residus de Catalunya t’ajuda econòmicament. No triguis a demanar-ho. O, si més no, informa’t. Busca a internet el codi  CVE-DOGC-A-19184033-2019 per trobar les bases.  
Si les coses es poden fer millor del que es fan, és ara, quan toca.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris