29/11/2019 Opinió
Alcem la veu contra la violència envers les dones
Àngela Bailén, *Regidora de Feminisme

El dia 25 de novembre va ser el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. És un dia en record de les víctimes, les que ja no poden alçar la veu perquè han estat assassinades.
El feminicidi o l’assassinat de una dona és la conseqüència més esfereïdora d’aquesta xacra de la nostra societat, la que surt als mitjans de comunicació. Però cal no oblidar que, començant pels micromasclismes, tan interioritzats dins la societat patriarcal, fins a arribar al feminicidi hi ha tot un ventall d’etapes d’agressions masclistes en totes les seves expressions: verbals, físiques, sexuals, psicològiques i jurídiques, entre d’altres que van escalant. És un procés que malauradament pot anar evolucionant i arribar a les seves conseqüències més greus.
Per això cal seguir educant, sensibilitzant i visibilitzant, obrint ulls, perquè les xifres són aclaparadores: 1028 dones assassinades només a l’Estat espanyol des del 2003, any que es van començar a comptabilitzar oficialment. Sense anar més lluny, aquesta mateixa setmana comptabilitzàvem l’última víctima, la Sara, de 26 anys.
I malgrat tot encara hi ha qui qüestiona aquesta realitat, només cal observar la trista resposta de la justícia davant les diverses violències sexuals grupals que darrerament han patit dones joves en llocs públics. O l’augment de vots de partits polítics que són capaços de boicotejar un acte institucional en memòria de les víctimes a l’ajuntament d’una gran ciutat.
La violència masclista envers les dones és una de les violacions dels drets humans més persistents fruit de l’estructura patriarcal en què hem estat educades. Qualsevol dona pot ser-ne víctima perquè es troba present en tots el països i cultures, independentment del nivell educatiu, classe social, edat o religió.
Avui va per totes aquelles dones que ja no hi són, les volem seguir reivindicant.

Comparteix
M'agrada
Comentaris