08/10/2021 Opinió
3 anys després, l’aparcament continua sent una assignatura pendent a Castellar
Pau Castellví

Fa gairebé 3 anys, en una concorreguda assemblea oberta a El Mirador, naixia Junts per Castellar, un projecte transversal que posa els interessos del municipi per damunt dels de partit, que inclou persones d’ideologies diverses dins l’independentisme i que aspira a transformar el nostre municipi. La primera iniciativa que vam defensar, atenent les múltiples demandes veïnals, va ser la manca de places d’aparcament a diversos llocs del poble. Concretament, vam començar demanant la construcció d’un pàrquing gratuït per a veïns en un solar de propietat municipal entre els carrers Canyelles (número 34) i Sant Llorenç; una idea recuperada de l’equip de l’alcalde Lluís Corominas, que va ser avalada per la firma de desenes de veïns del nucli antic. La resposta a aquella idea ens la va fer saber el regidor del PSC Aleix Canalís quan, en el ple d’octubre del 2018, va afirmar que “a Castellar no hi ha problemes objectius d’aparcament. Enlloc de Castellar… en cap zona”.  
Celebrem que anys després, i havent insistit en diverses ocasions, l’equip de govern ens ha fet cas; s’ha fet seva aquesta idea i l’està portant a terme. I aquesta actuació contrasta de manera important amb una trajectòria d’anys de govern socialista, d’eliminar places d’aparcament de tot arreu (de manera indiscriminada). En certa manera, aquest pas és un reconeixement tàcit de la necessitat de crear noves places d’aparcament sobre la qual fa anys que insistim. Nosaltres i, sobretot, molts veïns.
Seria un error, tanmateix, caure en el parany d’assumir que, necessàriament, aquesta actuació es converteixi en la primera de moltes en la mateixa línia. En especial sense garanties. Per això, una de les 41 propostes que hem fet des de Junts a l’equip de govern en el marc de les negociacions dels pressupostos del 2022 és la creació de 100 noves places públiques d’aparcament a les zones que més ho necessitin.
L’aparcament, en especial al nucli urbà, és important per diverses raons. Primerament, perquè volem un poble accessible. Moltes persones grans i amb mobilitat reduïda necessiten poder aparcar prop de casa i molt sovint es veuen obligats a mal aparcar, exposant-se a multes i, sovint sense voler, dificultant el pas de vianants amb mobilitat reduïda o baixa visió en el procés. En segon lloc, és important habilitar més places d’aparcament per fomentar el comerç local i el consum de proximitat. Els nostres comerços estan lliurant una lluita silenciosa contra les grans superfícies que s’han anat instal·lant al nostre poble; és important que facilitem aparcament als veïns de tot el poble, molts d’ells de Sant Feliu i urbanitzacions, als vols del nostre teixit comercial o en uns quants anys només quedaran bars i els comerços més consolidats. En tercer lloc, fa falta habilitar més pàrquings dissuasius a la perifèria del municipi per evitar que tothom hagi d’aparcar al centre. Si no aquest queda saturat i ni els mateixos veïns podem aparcar en tornar de la feina. 
Finalment, també és important donar una major utilitat al pàrquing del mercat. Cada dia es dona la circumstància que mentre hi ha centenars de places buides a aquest pàrquing, al punt més cèntric del municipi, hi ha vehicles que no troben aparcament per anar a comprar als comerços d’aquella mateixa zona. Cal que tots els comerços, no només alguns, puguin comptar amb el benefici de poder concedir als seus clients una hora gratuïta d’aparcament al pàrquing del mercat; ho dèiem el 2019 al nostre programa electoral i continuem insistint-hi ara.En conclusió: sí, Castellar continua tenint problemes d’aparcament. Som l’únic grup que ho diu i això no ens fa desistir de continuar insistint-hi. I, com hem vist, per sort la nostra insistència comporta resultats.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris