10/09/2021 Opinió
11S, l’hora de fer memòria
Pau Castellví

Començo aquest article desitjant una bona Festa Major a tothom.
Escric aquestes paraules a menys de tres dies de la l’Onze de Setembre d’enguany i l’equip de govern del PSC acaba de convocar els regidors a l’acte institucional de la Diada a Castellar. En l’últim moment, com ens té acostumats. En cap moment se’ns ha consultat sobre el contingut del discurs institucional que llegirà l’alcalde, com correspondria si es volgués aconseguir recuperar la presència dels grups independentistes a un acte que amb els anys s’ha convertit en una façana per tapar les vergonyes del PSC respecte a Catalunya al nostre municipi.
Des de fa anys, un dels objectius d’aquest acte és fer creure que es pot celebrar la idea política de Catalunya sense defensar-la dels atacs constants de l’Estat. Atacs contra la nostra llengua, el català; contra més de 3.000 represaliats per haver participat en el referèndum de l’1-O; contra l’asfíxia econòmica constant de tot un país a mans de l’Estat.
En l’actual context de pandèmia, els regidors del consistori només sabíem que Castellar celebraria un acte institucional per la Diada d’enguany perquè el calendari de la web de l’Ajuntament així ho indica des de fa setmanes.
A aquestes hores, el guió de l’acte ja està dat i beneït i haurem de decidir si assistim, o no, a un intent d’aguantar la façana que el PSC tant s’esforça a mantenir per convèncer la gent que a Castellar no governa el mateix PSC que legisla contra Catalunya de totes les maneres possibles, o que impedeix al Congrés dels Diputats investigar l’imam de Ripoll per les seves connexions amb el CNI espanyol.
El dia 11 de setembre tots hem de poder commemorar la nostra catalanitat. En aquest sentit, des de Junts entenem que cal ser generosos per sumar i incloure les diverses sensibilitats existents que estimem Catalunya. Però, simultàniament, creiem que cau sobre les espatlles de tots els catalans la responsabilitat de recordar què és el que commemorem: el sacrifici d’unes generacions de catalans i la seva lluita a ultrança per defensar les nostres institucions i el nostre dret a existir al món. Un dret que es veu amenaçat constantment per aquells que, o bé busquen diluir el fet nacional català, o callen i miren cap a un altre cantó davant d’anys d’abusos constants contra la dissidència política a Catalunya.
L’acte institucional de la Diada a Castellar està mal enfocat. L’organitza el govern del PSC a l’esquena de l’oposició i es pretén que tots hi assistim cegament, sense haver pogut fer les nostres aportacions al discurs que s’hi llegirà, o al plantejament, lloc i format que hi dona lloc. Evidentment, no passem pel tub.
Davant d’això, un any més, des de Junts centrarem els nostres esforços en la tradicional ofrena floral organitzada conjuntament amb la resta de forces independentistes, a les 10 h del dissabte 11 de setembre al Carrer de les Roques, seguida per unes paraules de les entitats que hi participem i el cant dels Segadors, l’himne nacional de Catalunya.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris