Situació actual de les urgències i hospitalització psiquiàtrica al Parc Taulí de Sabadell
Susana Font - Voluntària Suport Castellar
El passat dijous, dia 3 de desembre, va tenir lloc a la sala d'actes del Mirador la conferència a càrrec del Dr. Xavier Labad, actual coordinador d'Hospitalització psiquiàtrica de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell.
Segons el Dr. Labad existeix un dèficit reconegut de 25 llits d'Hospitalització, fet que suposa una espera al box d'Urgències psiquiàtriques de fins i tot dies (en el mes d'abril 2015, des de que es realitzava la petició d'ingrés a les Unitats d'Aguts o Subaguts fins que s'ingressava la persona, el temps d'espera podia arribar a ser de 46 hores ). S'han duplicat llits (fins a tres persones en una mateixa habitació a la Unitat d'Aguts), s'han realitzats trasllats a d'altres hospitals fora de zona (com, per exemple, l'Hospital de Bellvitge i l'Hospital del Mar), s'han donat altes abans del desitjat, i es tenen dificultats per a realitzar una programació d'ingressos adient per part del psiquiatra de referència, degut al col·lapse de la planta d'Hospitalització.
El resultat d'aquest dèficit es tradueix en una major ràtio de pacients per infermera i per psiquiatre, i en un augment de la pressió per part dels familiars dels pacients sobre l'equip de professionals, situació que finalment repercuteix en el clima de treball. La pressió a l'hora d'assistir les Urgències psiquiàtriques, a banda de l'augment de trasllats (226 casos més respecte de l'any passat) es reflexa en el número d'altes "forçades" per la situació, la qual cosa implica una hospitalització parcial a l'Hospital de Dia per tal d'equilibrar aquesta circumstància i donar assistència als pacients. Com a resposta, es crea un dispositiu "pilot" que reforça l'Hospital de Dia i que funciona per les tardes, amb l'objectiu de donar continuïtat assistencial a les "altes forçades", així com per intentar reduir les visites a Urgències i els ingressos psiquiàtrics.
El Dr. Labad, també ens parla de la importància d'intervenir als primers episodis psicòtics de forma multidisciplinària. Per aquest motiu des de fa un temps està en funcionament el Programa de Primers Episodis. L'equip està format per tres psiquiatres, un psiquiatre infantil, tres psicòlegs, una infermera i una treballadora social. Es preveu una durada d'intervenció de dos anys, transcorregut aquest temps els pacients passen a rebre una atenció estàndard. La seva metodologia es basa, per una banda, en la teràpia grupal: psicoeducació, entrenament meta-cognitiu i habilitats socials durant el primer any fins assolir la vinculació. La rehabilitació cognitiva comença a treballar-se a partir del 2n. any, moment en el que es realitza una avaluació final del pacient. Per altra banda, s'estableix un grup de famílies on es treballa la psicoeducació per entendre el diagnòstic, i un grup de recolzament.