portesfoto76 edited_1440x961
Algunes de les zones boscoses dels voltants de Castellar no compleixen els requisits per a la prevenció d’incendis. Albert San Andrés
18/07/2025 Esports
Preservar el bosc per prevenir focs

Els actors involucrats busquen reduir la possibilitat d’incendis forestals amb una millor gestió

Albert San Andrés

Castellar del Vallès té un total de 806 hectàrees incloses en les àrees de foment de la gestió forestal, una superfície que s’ha de controlar per evitar el col·lapse natural, sigui en forma d’incendi, plagues, desforestació o pèrdua de biodiversitat. Per aquest motiu, els diversos agents involucrats tracten de minimitzar el possible impacte negatiu amb mesures de control.

 


En els últims temps, l’augment de la massa forestal i el seu creixement sense fre s’ha convertit en un dels grans problemes per a consistoris i administracions. La baixa rendibilitat de les explotacions agrícoles i ramaderes, la falta de manteniment i la deixadesa d’alguns propietaris han convertit els boscos en grans zones combustibles, com també s’ha vist durant l’última setmana en els incendis del Baix Ebre, amb 3.300 hectàrees cremades.

 


Tot això crea una problemàtica en què els consistoris han d’implementar mesures excepcionals per prevenir futurs problemes. Entre el 2021 i el 2024, el projecte publicoprivat “Cuidem el bosc, el bosc ens cuida” ha permès actuar en 188 hectàrees, gairebé una quarta part de la superfície de gestió prioritària, segons el pla forestal municipal. Un pla a què l’Ajuntament ha hagut d’aportar un total de  322.000 € dels 580.000 € destinats fins ara al projecte. El regidor d’Entorn Natural i Riu Ripoll, Aleix Canalís, explica que “valorem molt positivament la feina feta en els últims anys per l’Associació de Propietaris Forestals en col·laboració amb l’Ajuntament. La feina feta és molta, però la massa forestal també, i cal continuar invertint en gestió forestal al municipi”. 

 


S’ha actuat en zones més crítiques a l’hora de prevenir la propagació d’incendis, “però hi ha molta la massa al nostre municipi i s’ha de continuar treballant i gestionant en comú acord amb l’Associació de Propietaris Forestals, que en el fons són els responsables de mantenir els nostres boscos en bones condicions”, remarca el regidor.

 


La feina d’altres actors com l’ADF o els Bombers també ha estat força important. Ells són, en cas d’incendi, les primeres unitats d’actuació i els que més es juguen en les intervencions. La coordinació entre tots dos és vital durant els mesos anteriors a la temporada d’incendis –del juny a l’octubre– en què es dediquen a la prevenció forestal, per disminuir el risc d’incendi futur. “Les tasques preventives més importants són el manteniment de les pistes forestals perquè estiguin netes d’arbres i de branques caigudes, així com la notificació als tècnics de l’Ajuntament de possibles esllavissades i zones on les pistes estiguin malmeses i calgui la intervenció de maquinària pesant arranjar-les”, indica Xavi Ruano, coordinador operatiu dels ADF. Des del Parc de Bombers de Castellar, “desenvolupem una sèrie de tasques específiques relacionades amb la protecció del medi natural, la prevenció i la intervenció en emergències forestals”, apunta Oriol Garcia, cap de Bombers Voluntaris. Són feines en què s’inclouen les revisions dels punts d’aigua, rondes de vigilància, coneixement del territori o la sensibilitat i la divulgació en la zona.

 


El temps no serà, de nou, un aliat fiable per a la prevenció d’incendis, on es preveu un mes d’agost calorós i sec, com indiquen els models estacionals: “Consultant la predicció dels pròxims mesos, la majoria dels models indiquen que tindrem valors de temperatura per sobre de la mitjana”, explica el meteoròleg Jordi Moré, una anomalia totalment normal i en la línia dels últims anys. Pel que fa a les precipitacions “no hi ha un patró molt clar i es tindran les pluges típiques d’anys anteriors, on l’agost és un mes sec”, conclou. El clima mediterrani té la característica de canviar de manera imprevista, com assenyala Moré.

 


La prevenció dels incendis forestals reclama un canvi en el model de gestió, en què el retorn de les activitats agrícoles i ramaderes, a més de la neteja recurrent, aconseguiria millorar l’estat dels boscos per evitar possibles tragèdies, com les viscudes en els últims dies en la nostra geografia. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris