El castellarenc Marc Cornet
El castellarenc Marc Cornet
04/11/2020 Esports
Marc Cornet: “Si deixa de ser del soci, no serà el Barça”

El castellarenc Marc Cornet, portaveu de Seguiment FCB, analitza la tempesta que viu el FC Barcelona en els darrers mesos

Albert San Andrés

· La moció de censura ha significat un punt d’inflexió en el FC Barcelona.
N’estem convençuts i per molts motius. No només trencarà una tendència negativa que arrossegàvem des de feia anys. També significarà un abans i un després en la relació entre les Juntes Directives i els socis, que hauran de ser tinguts molt més en compte a l’hora de prendre decisions.

 

· Ha estat el millor moment per fer-la o hauria d’haver arribat abans?
Més enllà de consideracions legals sobre la disposició addicional setena de la Ley del Deporte 10/1990, que estem convençuts que no faran que la nova Junta s’hagi de fer càrrec de les pèrdues imputables a Josep Maria Bartomeu, estem convençuts que el moment és bo. Els socis del Barça no van al camp des del 7 de març i han hagut de viure des de la distància decepcions molt fortes. La recollida de signatures era la millor via reflectida en els estatuts de mostrar el seu descontentament.

 

· El Barça necessita una rebaixa salarial de 190 m€ per no entrar en fallida. Es podrà solucionar només amb els sous?
La càrrega salarial de la primera plantilla de futbol és el principal problema que té el club. No només ha de ser la solució, sinó que ha de marcar una tendència de despesa sostenible en el futur.

 

· En el club amb la massa salarial més alta del món del futbol, és responsabilitat dels jugadors?
La tendència dels jugadors sempre és demanar els màxims ingressos possibles. La responsabilitat és de la Junta Directiva que els ha facilitat tot això i que no ha fet pedagogia sobre el fet diferencial de jugar al Barça. La samarreta blaugrana dona un plus de prestigi i de popularitat que hauria de compensar la diferència de sou que sí que estan obligats a oferir clubs sense la nostra tradició i la nostra història.

 

· De fet, Bartomeu diu que va dimitir per a facilitar aquesta tasca.
Va dimitir perquè estava en un carreró sense sortida, després d’haver portat a terme maniobres molt brutes com presentar una denúncia sense fonament a la Guàrdia Civil i haver exigit al govern de la Generalitat que assumís una responsabilitat que no li correspon. Si per ell fos, hauria encapçalat directament la resta de la negociació amb els jugadors.

 

· Es parla de pèrdues de més de 200 m€ per la Covid-19. Els fonaments econòmics del club sembla que no són tan sòlids com es podia creure.
En absolut. Se’ns parlava d’ingressos rècord però, a la vegada, també estàvem batent totes les marques de despeses. No hi ha cap altre club al món tan dependent del ticketing i de la visita turística a les instal·lacions i crec que també és un error haver pressupostat la venda de jugadors com a un ingrés ordinari.

 

· Què significaria un concurs de creditors per a una entitat com el Barça?
El concurs de creditors és un recurs que tenen les societats per sortir d’una situació provisional d’insolvència. Estic convençut que ens en sortirem, com en tantes altres situacions complicades de la nostra història.

 

· En quins aspectes creus que ha estat dolenta la gestió de Bartomeu? 
Crec que hi ha un abans i un després des de la marxa de Neymar al PSG del 2017. La Junta Directiva decideix anar al cos a cos contra equips finançats artificialment per estats de l’Orient Mitjà sense entendre que el Barça és una altra cosa i sense verdadera convicció. Ha contribuït a una inflació del mercat del futbol que era insostenible. En períodes de crisi com l’actual, el Barça hauria de sortir reforçat perquè els seus fonaments són molt més sòlids. En canvi, ha passat tot el contrari perquè les despeses eren exagerades i els ingressos, massa dependents de la bonança turística de la ciutat.

 

· Com quedarà per la història la moció de censura, després de la dimissió de Bartomeu?
Com un exercici extraordinari d’empoderament del soci i un avís a navegants impagable amb vista al futur.

 

· Quin ha estat el paper de Seguiment FCB en aquest assumpte?
La nostra participació en el procés va estar motivada per la demanda dels nostres associats, malgrat que la nostra naturalesa no és opositora. Hem contribuït amb 3.559 signatures i n’estem molt satisfets.

 

· Per veure una crisi semblant ens hem de remuntar a la gestió de Joan Gaspart. 
És que encara no hem sortit d’aquesta espiral de tensió interna. Estem polaritzats entre aduladors i detractors de segons quines tendències, sense entendre que per damunt de tot hi ha el Barça. Hem de quedar-nos amb les coses bones del nunyisme i del cruyffisme i no caure ni en la nostàlgia perpètua ni en l’erosió constant. És l’hora d’iniciar un nou camí que sigui respectuós i tingui en compte totes les herències que hem rebut.

 

· Pots arribar a imaginar un Barça que no fos dels socis?
Això és impensable i innegociable. Per mi, si el Barça deixa de ser dels socis, ja no serà el Barça.

 

· Quin seria el millor candidat a la presidència ara mateix?
Cal escoltar-los a tots detingudament i no quedar-nos amb primeres impressions. Fins i tot candidats que ja tenen un passat en el club poden aportar idees noves i un prisma diferent. Espero que tots els precandidats donin el millor d’ells mateixos i ens posin la decisió difícil davant d’una pluja d’idees de tanta qualitat.

 

· Estaries disposat a entrar en alguna candidatura?
Des de Seguiment FCB preferim forçar que els temes socials siguin essencials per a tots els precandidats, tal com vam aconseguir el 2015 tot presentant-nos a les eleccions. Creiem que amb l’aval de la feina feta i de les 3.559 signatures presentades, tenim possibilitats de ser tinguts en compte per tots. 

 

· S’ha acabat l’era Messi? Com veus tot el que va passar a l’estiu?
No sé si s’ha acabat l’era Messi. M’agradaria que comencés una nova era triomfal del Barça i que Messi en seguís formant part. De tot el que va passar a l’estiu, el que més em va doldre és que hi va haver un agent molt important que no va tenir cap protagonisme: l’afició.

 

· Koeman, Ansu Fati i Pedri. Són els nous fonaments per un Barça triomfant?
Indiscutiblement. Més enllà dels resultats, els partits són molt més il·lusionants i vistosos que en els últims anys. Espero que tots tres tinguin la possibilitat de ser llegenda -en el cas de Koeman, encara més- del Futbol Club Barcelona.  

Comparteix
M'agrada
Comentaris