DSC04037_617x412
El director del BRAM!, Pere Joan Ventura, a la presentació de l'11è BRAM!. ||Q. PASCUAL
13/02/2019 Cultura
Un BRAM! en femení

L'11a Mostra de Cinema de Castellar inclou 18 projeccions i 23 títols i tindrà lloc entre el 7 i el 17 de març

Marina Antúnez

La programació de l'11è BRAM!, la Mostra de Cinema de Castellar del Vallès, s'ha presentat aquesta setmana. L'edició 2019 tindrà lloc entre el 7 i 17 de març i destaca per l'aposta per pel·lícules "amb molta presència femenina, cosa no habitual en el món del cinema", apunta Pere Joan Ventura, director del BRAM! i president del Club Cinema Castellar Vallès, entitat que organitza la mostra, "conjuntament, des de fa ja 8 anys, amb l'Ajuntament", recordava el regidor de Cultura, Aleix Canalís. En aquest sentit, el regidor admet la dificultat que suposa organitzar una mostra de manera continuada i,  "sobretot, de seguir enguany sense la motivació extra de la celebració del desè aniversari, que va marcar un pic d'activitat i pressupost".

 

Com a novetat, el Club Cinema Castellar destaca la creació d'una pàgina web pròpia, www.bram.cat i més presència a les xarxes: "A més de Facebook del BRAM, ara també tenim Instagram", diu Àlex Portolés, membre del CCCV.

 

El cartell del BRAM! 2019

Carles Martínez ha dissenyat el cartell de l'11a edició. La imatge no vol ser només la recreació d'un fotograma de la pel·lícula El perro andaluz de Luís Buñuel sinó que també "vol explicar el fil conductor de la Mostra d'enguany, que és l'activisme, el feminisme, el col·lectiu LGTBI...", apunta Martínez. L'artista explica que hi ha dos fils argumentals per explicar el cartell; D'una banda, "hi ha una hipòtesi que apunta que Buñuel va voler fer un homenatge a Lorca i evidencia el patiment que va suposar-li la seva condició d'homosexual". De l'altra, hi ha l'escena en sí, on es veu que es talla un ull. "Buñuel feia una metàfora, el que veuríem a partir d'aquell moment no tenia res a veure amb el que havíem vist fins aleshores". En aquest sentit, tallar l'ull és una manera d'explicar que es vol trencar amb la realitat. I en concret, al cartell del BRAM!, trencar amb una manera de veure les coses, d'acord amb la lluita feminista. El cartell ha canviat els personatges. Qui talla l'ull no és un home sinó una dona, "que simbolitza la lluita feminista". La persona a qui tallen l'ull s'ha maquillat expressament perquè tingui una aparença de figura andrògina, "tot i que en realitat també és una dona".

 

Carles Martínez parla del cartell que ha dissenyat per l'11è BRAM! || Q. PASCUAL

Carles Martínez parla del cartell que ha dissenyat per l'11è BRAM! || Q. PASCUAL

 

El regidor de cultura Aleix Canalís, a la presentació de l'11è BRAM! || Q. PASCUAL

El regidor de cultura Aleix Canalís, a la presentació de l'11è BRAM! || Q. PASCUAL

 

L'11è BRAM! comptarà amb 18 projeccions i 23 títols la programació combina, un any més, les pel·lícules de temàtica social i d'autor, la majoria de les quals han estat premiades o nominades a diversos festivals. "Fem una selecció acurada de pel·lícules amb contingut i premiades", diu Pere Joan Ventura. Els eixos temàtics de la Mostra seran la mirada femenina; l'activisme, feminisme i LGTB,I i la memòria històrica. També enguany el BRAM! s'afegeix al fenomen de les sèries de plataformes digitals, amb una marató dedicada a Arde Madrid, que es podrà veure el dissabte, 9 de març, i que comptarà amb la presència de la seva creadora, la castellarenca Anna R. Costa.

 

La pel·lícula inaugural serà El reino, que es podrà veure dijous 7. El film que ha rebut 7 premis Goya, incloent millor director i millor actor (Antonio de la Torre), i 5 Premis feroz, incloent millor pel·lícula i director. "En principi, entrem per la via directe sense convidat, però des del CCCV cinema encara podem fer algun giravolt, tancant coses a l'últim moment". Divendres 8 es projecta La mujer de la montaña, una comèdia dramàtica islandesa, "que té a veure amb la dona, coincidint amb l'efemèride". Aquell mateix dia, el film s'estrena a les sales comercials. Ha rebut el Premi del Públic al Festival de Sevilla i millor actriu al Festival de Valladolid.

 

Diumenge 10, es projecten Hotel explotación: Las Kellys. "Per primera vegada, al cineclub som coproductors, amb aquest treball", diu Ventura. El documental, de mitja hora de durada, parla de les dones que treballen com a cambreres de pis a Espanya. La projecció comptarà amb l'assistència de la directora, Georgina Cisquella.  També diumenge es podrà veure Carmen y Lola, un film dirigit per Arantxa Echevarría que ha rebut 2 Premis Goya; millor direcció novella i millor actriu secundària.

 

Dimarts 12 s'ha programat El sopar, un film dirigit per Pere Portabella. "El documental es va rodar a La Roca, a Sant Llorenç, el mateix dia que van matar a Salvador Puig Antich", explica Ventura. Se centra en cinc presos polítics que es reuneixen clandestinament per intercanviar les seves experiències a la presó. "Fa reflexionar sobre els presos que hi ha en aquests moments", afegeix Ventura.

 

Dimecres 13 s'ha programat EnFemme, una pel·lícula dirigida per Alba Barbé "que tracta la temàtica trans amb tota normalitat", segons Ventura. El film revela el silenci d'una vivència que ja no es pot mantenir oculta però també la solidaritat i la importància del plaer a l'hora de construir la identitat. Dijous 14 s'ha previst El silencio de otros, pel·lícula dirigida per Almudenta Carracedo i Robert Bahar que revela la lluita silenciada de les víctimes durant el règim de Franco. El film ha rebut Premi Goya 2018 a Millor Documental i Premi del Públic a millor documental (secció Panorama) al Festival de Berlín 2018. També ha estat nominada als Permis del Cinema Europeu i Premis Forque. Divendres 15 es projectarà Entre dos aguas, pel·lícula que ha guanyat la Concha de Oro del Festival de San Sebastián, 7 Premis Gaudí 2018, incloent millor pel·lícula de parla no catalana i millor direcció i 2 nominacions als Premis Goya (pel·lícula i direcció). També divendres es podrà veure Cold War, "per a mi, una de les millors pel·lícules que s'han fet aquest any", diu Ventura.

 

Dissabte 16 es projectarà The miseducation of Cameron Post, millor pel·lícula al Festival de Sundance 2018 i Espiga de Plata al Festival de Valladolid 2018. També dissabte es podrà veure Un día más con vida, Premi del Cinema Europeu 2018 i Premi Goya 2018 a millor pel·lícula d'animació i Premi del Públic al Festival de San Sebastián, i Infiltrado en el KKKlan, que se centra en una època de gran agitació social amb l'acarnissada lluita pels drets civils com a teló de fons. Ha rebut 6 nominacions als Premis oscar 2018 i el Gran Premi del Jurat al Festival de Cannes 2018.

 

Diumenge 17 s'ha previst la pel·lícula La noche de 12 años, Premi Goya 2018 a millor guió adaptat i Premi del Públic al Festival Llatinoamericà de Biarritz. una nit, nou presos Tupamaros a l'Uruguai de 1973 son trets de les seves cel·les un una operació militar secrta amb l'ordre de tornar-los bojos. Els tres homes romandran aïllats durant 12 anys en cel·les diminutes. Un asunto de familia també s'ha programat per diumenge. El film ha rebut la Palma d'Or del Festival de Cannes 2018. Nominada a l'Oscar 2018 a millor pel·lícula de parla no anglesa.

 

Enguany, el BRAM! ha volgut recordar la figura de Carles Santos (1940-2017), un artista valencià que va començar la carrera com a pianista i que posteriorment es va dedicar a altres disciplines creatives, com la composició musical, l'escultura, la fotografia, la poesia i la dramatúrgia. "Passarem alguns dels seus curts, rodats per Pere Portabella", aclareix Ventura. D'altra banda, tambés es passarà el curtmetratge Diom de Lucía Andújar sobre els manters i Plaça de la Llibertat 1977-1982 (Catalunya - Espanya, 2017), un audiovisual sobre la història de la plaça de la Llibertat de Castellar del Vallès, de Joan Vila Hosta.

 

BRAM! Infantil i BRAM! Escolar

Diumenge 10 de març, el cinema s'apropa als més petits amb la projecció d' Ernest & Celestine, contes d'hivern, que anirà precedida per l'actuació del Cor Sant Esteve.

 

El dia 5 de febrer va arrencar el sisè BRAM! Escolar. Més de 3.000 alumnes de P3 a segon de batxillerat tindran l’oportunitat de veure pel·lícules programades conjuntament per l’entitat Club Cinema Castellar i la Guia Didàctica a l’Auditori Municipal Miquel Pont. S’han programat un total de 16 projeccions durant cinc setmanes.

 

 

Mercè Costa, responsable de la Guia Didàctica, parla del BRAM! Escolar. ||Q. PASCUAL

Mercè Costa, responsable de la Guia Didàctica, parla del BRAM! Escolar. ||Q. PASCUAL

 

Una de les novetats d’enguany és que els alumnes podran valorar les pel·lícules que vegin. “Els adults ja voten les pel·lícules del BRAM! i ara també ho afegim al BRAM! Escolar”, diu Mercè Costa, responsable de la Guia Didàctica.

 

Al BRAM! Escolar es proposen pel·lícules “que no deixin indiferents els alumnes, que s’emocionin i reflexionin amb el que vegin”, afegeix Costa. En aquest sentit, les propostes s’allunyen dels cercles comercials. A més, s’intenten triar en funció de les diferents edats i es treballen, abans i després, a l’aula. En aquest sentit, “totes les pel·lícules tenen un o més dossiers pedagògics” que els mestres treballen a classe.

 

Enguany, per als de P3 es repetirà El Meu Primer Festival, un recull de curtmetratges impulsat per l’Associació Cultural Modiband “que  està dinamitzat pel Senyor Claqueta”, recorda Costa. Els alumnes de P4 i P5, que fins ara també veien el mateix que P3, enguany veuran un llargmetratge titulat El Grúfal i la filla del Grúfal. Per als de primer i segon de primària es projectarà La malvada guineu ferotge, “una pel·lícula d’animació francesa molt divertida, feta a partir d’aquarel·la”, segons Costa.

 

Els de cicle mitjà (tercer i quart de primària) veuran La revolta dels contes, un film que es basa en una col·lecció de versos de Roald Dahl i que recupera personatges de contes clàssics per donar-los la volta. “Per primera vegada, la projecció també anirà acompanyada d’animació”. Per 5è i 6è de primària s’ha previst el documental Camí a l’escola, on els alumnes podran conèixer com s’ho fan diversos nois i noies d’arreu del món per anar a classe cada dia.

 

Els alumnes del primer cicle d’ESO veuran La família Belier, una comèdia dramàtica francesa al voltant d’una família en què tots els seus integrants són sords menys la Paula, de 16 anys. L’altre film, adreçat a alumnes de segon cicle d’ESO i de l’Escola d’Adults és Yo, él y Raquel, una pel·lícula guanyadora al Festival de Sundance 2015 que explica una història d’amistat entre alumnes d’institut.

 

Pride serà la proposta per als alumnes de Batxillerat. Explica la història d’un grup de gais i lesbianes que es mobilitza per donar suport a les vagues mineres que van tenir lloc l’any 1984 al Regne Unit. L’any 2015 ja va rebre el Premi del Públic al BRAM! i va ser la més ben valorada pels espectadors en les 10 edicions. 

 

Abonaments

L'abonament del BRAM! inclou l'accés a 15 projeccions. És vàlid per a totes les sessions excepte la inauguració, el BRAM! Infantil i els curtmetratges dle BRAM!. Els abonaments de pagament tindran un preu de 15 euros per als socis del Club Cinema Castellar Vallès i 20 euros per al públic general, i es podran comprar a partir del 15 de febrer per Internet a la web de l'Auditori o a la taquilla de l'Auditori.

 

Membres del Club Cinema Castellar i persones que faran possible el BRAM! 2019. ||Q. PASCUAL

Membres del Club Cinema Castellar i persones que faran possible el BRAM! 2019. ||Q. PASCUAL

 

 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris