19  Lídia Urrutia_617x412
Lídia Urrutia, amb alguns dels llibres que recomana. ||  CONNECTATS
08/01/2019 Cultura
Un 2019 amb llibres nous al prestatge

La castellarenca Lídia Urrutia, especialista en novel·la negra, apunta algunes recomanacions literàries

Connectats / Marina Antúnez

La castellarenca Lídia Urrutia, gran lectora i especialista en novel·la negra, va apuntar - al programa Connectats de La Xarxa i Ràdio Castellar - algunes lectures de cara l’any 2019. 

Fora de l'àmbit de la novel·la "noir", a Urrutia l'han atret altres novel·les que recomana. D’una banda, La història de l’amor, de Nicole Krauss, de l’editorial Salamandra. “No és una novel·la negra, és una novel·la  que desvela misteris, és una història d’amor però no és nyonya, és apassionada, amb una gran riquesa de llenguatge”, segons Urrutia. El llibre explica diferents històries, la de Leo Gursky, un polonès jubilat de Nova York que té una obsessió, no vol morir el dia que ningú l’hagi vist.

Un altre dels llibres que Urrutia ens recomana és Aprendre a parlar amb les plantes, de Marta Orriols, de l’editorial Periscopi. La protagonista, la Paula, és neonatòloga. Abans de morir, el seu home li diu que no l’estima i que es vol separar. L’endemà, es mor d’un accident. El seu marit cuidava plantes i ara estan fetes un fàstic. La protagonista haurà d’aprendre a cuidar-les. “ÉS una novel·la que parla de la pena i de la compassió, però no és un llibre trist ni és autobiogràfic, tot i que a l’autora també se li va morir el marit”.

La trenza, de Laetitia Colombani, de   l’ed. Salamandra, situa la història de tres protagonistes: “una de l’Índia, una altra d’Itàlia i una del Canadà”, diu Urrutia. Les seves vides acabaran entre lligades. “Són tres dones que pateixen, per diferents motius”. La de l’Índia malviu i treballa netejant femtes. No es planteja que el futur de la seva filla sigui aquest. Trenca amb tot i s’afronta a la societat. La italiana té una empresa de postissos e cabell natural i mor. La canadenca és una advocada d’èxit que té un càncer, li cau el cabell. “La trena, que és el títol del llibre, té un simbolisme important”.

De novel·la negra, Urrutia ens recomana el llibre El aroma del crimen, de Xabier Gutiérrez, “una novel·la que forma part d’una tetralogia”, apunta Urrutia. És un llibre que barreja “la cuina i la investigació d’un assassinat, et venen ganes de llegir el llibre amb una copeta de vi i assaborint els plats que mengen els personatges”.

Comparteix
M'agrada
Comentaris