Moment de l’espectacle ‘La nena dels pardals’, de Teatre al Detall. || CEDIDA
Moment de l’espectacle ‘La nena dels pardals’, de Teatre al Detall. || CEDIDA
08/02/2019 Cultura
Teatre al Detall presenta ‘La nena dels pardals’

L’obra s’acompanya de la música en directe de La Tresca i la Verdesca

Marina Antúnez

La nena dels pardals, la darrera proposta de Teatre al Detall amb la Tresca i la Verdesca, es podrà veure aquest diumenge, a les 12 hores, a l’Auditori Municipal. Està dirigida per Joan Maria Segura Bernadas i parteix d’un conte de l’americana Sara Pennypacker, que alhora parteix d’un fet històric real, “quan l’any 1958 Mao Zedong va manar exterminar tots els pardals perquè creia que es menjaven el gra”, explica Txell Botey, que interpreta el paper de la nena protagonista, la Ming Li.

 

La decisió de Mao, personatge que a la història de Teatre al Detall és el Gran Timoner, “va provocar una catàstrofe ecològica perquè les llagostes i els cucs es van multiplicar i es van menjar totes les collites”, afegeix Botey, i durant tres anys, els camps de la Xina van quedar pràcticament deserts. Això va provocar la mort per fam d’entre 30 i 40 milions de xinesos.

 

La nena dels pardals és un conte que parla dels petits herois quotidians i de l’esperança, sobre el respecte a la vida i la saviesa innata dels nens. i es pregunta “què hauria passat si algú s’hagués atrevit a portar la contrària alGran Timoner”, diu l’actriu Botey.

 

L’obra reflexiona al voltant de les dictadures i totalitarismes. “Tot s’explica de manera molt poètica, amb molt joc teatral d’actors i músics”, afegeix Botey, que fa tàndem amb l’actor Xavi Idàñez. Ambdós interpreten diversos personatges. La Tresca i la Verdesca posa la banda sonora, en directe, són un personatge més “perquè la música fa de veu dels pardals, de veu del poble, intervenen molt i creen tots els ambients”. El muntatge també compta amb unes projeccions de la Noemí Villamuza que van seguint els músics. 

 

L’espectacle s’adreça a nens i nenes a partir de 5 anys i també agradarà i commourà els adults. “Parla de la importància de tenir criteri propi i seguir les directrius del cor, i també s’aborda tota la questiò ecològica, de respecte a les espècies, al pensament de cadascú”.

 

Conscientment, Teatre al Detall ha volgut evitar endinsar-se en la cultura oriental, i per tant, no recrea el folklore de la zona, sinó que s’ambienta en una oficina, que podria existir en qualsevol punt del planeta. “No volíem abusar del tema xinès perquè ens semblava que el tema que expliquem és vàlid a tot arreu”. La lluita contra les dictadures i les lleis injustes és un tema universal. “Trump ara vol fer un mur, una idea tan absurda com aleshores ho va ser matar els pardals”.

 

El muntatge La nena dels pardals ha estat mulipremiat. Ha rebut el premi de la Crítica 2017 al millor espectacle per a públic familiar, el premi Enderrock de la crítica al millor disc per a públic infantil i familiar, el premi del Públic de la Mostra d’Igualada 2018 al millor espectacle i el premi Butaca 2018 al millor espectacle per a públic familiar.  

Comparteix
M'agrada
Comentaris