24066860 b647 4142 8164 c0dce7c1ef17_1440x961
Alguns dels membres del Grup de Recerca de la Pedra Seca, un cop col·locat el menhir.  ||  CEC
19/11/2021 Cultura
Setmana de la Pedra Seca a Castellar

El Grup de Recerca de la Pedra Seca del CEC capitaneja els actes commemoratius principals

 

 

Marina Antúnez

Del 19 al 28 de novembre, per segon any consecutiu, els Països Catalans reivindiquen el patrimoni de la pedra seca, el seu ofici i la seva tècnica constructiva, organitzant activitats al seu entorn. El 28 de novembre del 2018 va ser declarada per la Unesco patrimoni immaterial de la humanitat, en un acte celebrat a l’illa de Maurici.

 

A Castellar del Vallès també s’han previst algunes activitats. Aquest dissabte, de 10 a 13.30 h, Can Carner Cooperativa d’Habitatge farà la reconstrucció d’un marge a Can Carner. Qui vulgui participar-hi pot escriure a cancarner@cancarner.coop.

 

D’altra banda, al Centre Excursionista de Castellar ja fa 13 anys que el Grup de Recerca de la Pedra Seca treballa cercant i restaurant construccions, “no només barraques, sinó també marges, ajups, basses d’aigua o forns de calç”, diu Joan Roura, membre del Grup de Recerca de la Pedra Seca. Pere Cardona va iniciar la recuperació de les fonts  i en va trobar de noves. “Després, vam començar a trobar barraques de vinya  i, al cap d’un any, les vam començar a restaurar”, recorda Roura. De les 40 o 50 que s’apuntaven “n’hem trobat 155 i sabem que n’hi ha per trobar”.

 

El grup del CEC ha programat, per a divendres 26, a les 19.30 h, una conferència a la Sala d’Actes d’El Mirador. Explicaran “com és la pedra seca que s’ha trobat entorn de Castellar, com treballem, i també farem una mica de geologia”. En aquest sentit, es parlarà dels tipus de pedres, com la calcària, el granit, la llicorella, el conglomerat, el gres, els còdols, el torturà, el quars, la dolomita i la pedra arenosa, “i de les falles, per això hi ha molts aqüífers”, segons Roura.

 

A la xerrada, també es projectarà un vídeo de l’actuació de restauració d’una barraca per part del grup, des del seu estat inicial i el procés de restauració fins a la finalització. “I també presentarem en primícia el menhir que hem aixecat prop de la zona de Can Borrell”, afegeix Roura.

 

Diumenge 28, a les 8 del matí a la plaça d’El Mirador, s’ha previst una caminada per visitar una part del patrimoni de pedra seca de Castellar del Vallès. La sortida és apta per a tothom. Es recorreran els rodals de Can Borrell i s’inaugurarà el menhir. La pedra va ser vista pel pedrasequer Jaume Gual, “i va persistir a traslladar-la i aixecar-la on és ara”.

 

El poeta Jesús Gómez i membre del grup ha escrit un poema que ha quedat plasmat a la part frontal del menhir, en una placa, i l’escultor Josep Llinares ha dissenyat cinc pilars fets amb troncs de llentiscle. Hi ha una referència del nom que ha posat a cada pilar: pau, solidaritat, llibertat, justícia i amor.

 

 

Poema que Jesús Gómez ha dedicat al menhir. ||CEC

Poema que Jesús Gómez ha dedicat al menhir. || CEC

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris