78181002 3182493718443779 5497538412095209472 o_617x412
Un pessebrista enllesteix la fase de pintura del diorama que exposa enguany. || JOAN VIVES
28/11/2019 Cultura
S’obre la 69a exposició de pessebres

Enguany, el Club Cinema Castellar Vallès col·labora amb els pessebristes fent una exposició al primer pis

Marina Antúnez

El Grup Pessebrista de Castellar inaugura dissabte, a les 19 hores, la 69a Exposició de Pessebres. Enguany, la mostra està inspirada en el tema de les pel·lícules de cinema. “Al tema bíblic s’hi afegeix un tema paral·lel, això ho fem des de l’any 2011”, explica Joan Juni, president de l’entitat. L’acte de presentació de dissabte, només obert a les persones que hi vagin amb invitació, comptarà amb la presència de l’alcalde de la vila, Ignasi Giménez, el mossèn de l’església de Sant Esteve, Txema Cot, el president del Grup Pessebrista de Castellar, Joan Juni, el president del Club Cinema Castellar Vallès, Pere Joan Ventura, a més de   Josep Maria Contel, autor de les fotografies del rodatge de la pel·lícula La plaça del Diamant i  el director artístic que ha cedit el decorat d’aquesta pel·lícula per a l’exposició del primer pis, Josep Rosell.

 

En aquest sentit, enguany el Grup Pessebrista de Castellar compta amb la col·laboració d’una altra entitat castellarenca, el Club Cinema Castellar Vallès. És per aquest motiu que el CCCV s’ha encarregat d’idear i muntar l’exposició de dalt, titulada Viatge a l’interior d’una pel·lícula. “Hem anat marcant el procés d’una pel·lícula aprofitant l’experiència de diferents professionals”, aclareix Pere Joan Ventura, president del CCCV.  Aquest procés té ben poc a veure amb el cinema actual, en què la tecnologia digital ha desplaçat els elements que abans s’utilitzaven. “Hem agafat materials com el fotòmetre, la claqueta, un decorat de la pel·lícula de ‘La plaça del Diamant’, etc.”, afegeix el cineasta. També hi haurà imatges del cinema a Castellar durant els anys 60 i 70.

 

En un principi, la proposta pessebrista va sorprendre els membres del Club Cinema Castellar. “Ens pensàvem que volien agafar pel·lícules de temes bíblics però no, la meva sorpresa va ser veure que agafaven pel·lícules molt conegudes”, diu Ventura.

 

Pel que fa als pessebres, segons afirma Juni, “és una exposició que recordarem durant anys”.  Hi estan treballant una seixantena de pessebristes, alguns intensament des de fa ja tres mesos. “Estan quedant molt bé, fins i tot els qui no vèiem clar el tema del cine amb els pessebres i ara hem vist que l’ambientació està molt aconseguida”, diu Josep Llinares, pessebrista del Grup Pessebrista de Castellar. “Hi ha gent que hi ha treballat molt, que s’ha ficat a dintre de l’escena”, afegeix Llinares, que s’ha encarregat de crear una escena de la pel·lícula El que el vent s’endugué (1939).

 

La pessebrista Eva Lleixà està treballant en el seu pessebre, insipirat en la pel·lícula 'Mary Poppins'. || J. VIVES

La pessebrista Eva Lleixà està treballant en el seu pessebre, insipirat en la pel·lícula 'Mary Poppins'. || J. VIVES

 

 

La selecció de pel·lícules s’ha fet entre els 350.000 títols que hi ha per triar. “Cada pessebrista ha triat lliurement i, un cop triat el tema, ha rumiat l’escena i on havia d’anar col·locat”. No és el mateix construir un pessebre per a una vitrina que per a un dels forats grans que hi ha al local del Grup Pessebrista. Pel·lícules com Star Wars, El rei león, Avatar o Mary Poppins són algunes de les que es podran veure a través del pessebre.

 

Hi haurà 15 diorames en total, comptant també el del pati, i 4 vitrines exposades, cadascuna amb una escena d’una pel·lícula. N’hi ha d’antigues i de més modernes, i fins i tot d’animació. Hi ha creacions de pessebristes veterans i, d'altres, de pessebristes més novells. Dues de les vitrines han estat elaborades pels alumnes del taller de pessebres, recolzats i guiats per pessebristes joves més experts. "La nostra entitat té molta sort perquè té assegurat el relleu generacional", apunta Juni. L'any passat es va iniciar el taller de pessebres i, enguany, alguns joves han seguit al Grup Pessebrista. D'altres, s'han incorporat.

 

Grup de joves pessebristes que enguany participen a l'exposició amb diverses creacions. || J. VIVES

Grup de joves pessebristes que enguany participen a l'exposició amb diverses creacions. || J. VIVES

 

 

Segons apunta el president del Club Cinema Castellar, “creiem que la simbiosi entre ambdues entitats pot ser útil tant per al cineclub com per als pessebres”. En aquest sentit, hi ha gent de cinema que no va als pessebres que ara segurament hi anirà, i al revés. “I val a dir que l’exposició de cine del primer pis té tanta entitat que fins i tot les banderoles explicitaran les dues expos”, aclareix també Joan Juni, el president dels pessebres. El repte, aquest any, és arribar als 10.000 visitants. “L’any passat ja en vam tenir entre 7.00 i 8.000, mil més que l’any anterior”.

 

La 69a exposició dels Pessebres de Pel·lícula s’obre al públic diumenge dia 1, d’11 a 13.30 h. Seguirà oberta dissabtes i festius, d’11 a 13.30 i de 17 a 20 h, i a partir del dia 23 i fins Reis, cada tarda. Es clourà del tot el dia 2 de febrer. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris