1_1440x961
L'escultora castellarenca Montserrat Ribes ha rebut la Medalla d'Or de la UN-FOE-PRAE (Fed. Universal de Pessebrisme). || CEDIDA
15/11/2023 Cultura
Medalla d’Or per Montserrat Ribes

L’escultora castellarenca rep el reconeixement de la Federació Universal de Pessebrisme

Marina Antúnez

L’escultora castellarenca Montserrat Ribes ha rebut la Medalla d’Or de la UN-FOE-PRAE, un reconeixement que concedeix la Federació Universal de Pessebristes a persones que consideren que mereixen aquest guardó per la feina que fan en l’àmbit del pessebrisme.  

 

Aquests premis es concedeixen cada quatre anys en el marc del Congrés Internacional de Pessebristes, que enguany ha tingut lloc a Sevilla. La Federació Universal reuneix 21 federacions actives d’arreu del món i, aquestes, al seu torn, tenen associades les diverses agrupacions de pessebristes. A Espanya, n’hi ha 145.

 

La distinció de Medalla d’Or posa en valor la llarga i valuosa trajectòria de Ribes com a escultora figuraire. “Hi ha hagut força federacions que m’han votat a mi, això m’esperona a fer-ho cada vegada més bé, revaloritzar el que és la figureta de pessebre”, diu Ribes, amb l’objectiu de posar més art a les figures i també a les construccions dels diorames, l’arquitectura, que expliqui més bé la història del naixement. “Actualment s’arriba a uns nivells de construcció increïbles, es fan autèntiques obres d’art”, afirma Ribes.

 

L’escultora porta més de 40 anys fent figures de pessebre. Va treballar durant 33 anys per la marca Elisa, on va tenir un paper destacat com a figuraire de figura decorativa. L’any 2003, la Generalitat de Catalunya li va entregar un diploma de Mestra Artesana com a escultora. Quan va deixar Elisa, Ribes va poder centrar-se en fer figures de pessebre, que li aporta tanta il·lusió.

 

Ribes ven figura a tot el món, “tot el món catòlic, és clar”. Sobretot, a Europa i especialment a Itàlia, però també als Estats Units i en alguns punts de l’Àsia. Actualment, el 80 % de la seva producció es ven per Internet, la resta, en fires i per encàrrecs. “Internet és la porta al món per donar-se a conèixer i distribuir”. Un dels encàrrecs més difícils que ha tingut últimament ha estat per a Àustria, “fer el ‘Tondo Doni’ de Miquel Àngel amb una escultura 3D”.

 

L’èxit de les figures de Ribes es deu, segons ens diu ella mateixa, al fet que “intento fer-ho el màxim de bé que sé i perquè també he tingut sort d’haver aconseguit aquesta projecció”.

 

Reconeix amb humilitat que no vol aconseguir cap fita, sinó fer la feina ben feta. “No he salvat la humanitat, faig figuretes de pessebre però sí que he intentat aportar més qualitat a la figures i un estil diferent”.

 

 Al taller on treballa, al carrer del Centre, 1 de Castellar del Vallès, és on l’escultora crea les figures, amb algunes ajudants que les pinten. “L’original sempre és de fang, i les reproduccions les fem amb resines i base ceràmica, que són molt resistents a la humitat i deteriorament”, afegeix Ribes. És una figura molt resistent.

 

La genuïna figura de Montserrat Ribes

 

L’escultora té un estil personal de fer figures. “Procuro que cada figura que faig expliqui la seva història”. És destacable el nivell de detall que s’aprecia en cadascuna de les seves creacions, també és notable l’aparició d’infants a les seves escenes. “M’agrada molt fer nens, penso que devien ser-hi, en aquella època, jugant, ajudant als pares, etc, i no havia vist massa figures de nens, jo n’hi poso sovint”.

 

Una altra de les característiques de les figures de Ribes és la representació de Josep, que no apareix dret, subjectant un bastó florit, sinó amb una actitud activa. “Devia col·laborar, un cop va acceptar l’encàrrec de ser el pare terrenal de Jesús, la nit de Nadal, quan estaven sols, Sant Josep devia agafar el nen en braços,  ensenyant-lo a la fusteria, etc”.

 

Pinta les figures amb terres amb acrílics, amb tonalitats suaus, matisades, evitant els colors lluents i simulant el lli, el cànem, etc.  En les figures de Ribes hi ha valors com l’amor, la bondat, la generositat, “els meus pessebres són amables, donen serenitat i pau”. I és que per a Ribes, és important la càrrega emocional que ha de transmetre una figura de pessebre feta amb les seves mans. “Formen part del patrimoni humanístic i sentimental, són dipositàries d’emocions, de records de la infantesa, que es van traspassant amb les persones que les van tenint a les mans”.

 

'Renza almoine' de Montserrat Ribes. || CEDIDA

'Renza almoine' de Montserrat Ribes. || CEDIDA

Figures de Montserrat Ribes. || CEDIDA

Naixement de Montserrat Ribes. || CEDIDA

 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris