9_950x634
Reproducció de les antigues creus que presidien l'entrada de l'església abans del 1936, fetes al LAB Castellar. ||CEDIDA
17/01/2024 Cultura
El LAB Castellar replica unes creus que presidien l’entrada de l’església

El Centre d'Estudis Castellar - Arxiu d'Història va impulsar la reconstrucció a partir d'unes fotografies antigues on es veien les creus

Marina Antúnez

El Centre d’Estudis Castellar - Arxiu d’Història ha impulsat la reproducció de les creus de fundició que se sostenien a la barana de ferro que rodeja l’entrada de l’església de Sant Esteve abans de 1936.

 

Ha fructificat gràcies a la col·laboració de l’entitat amb el LAB Castellar, que ha fet una feina meticulosa per a reproduir en 3D aquestes creus a partir de fotografies antigues que s’havien trobat al fons gràfic del CECV-AH.

 

Una de les fotografies antigues del fons del CECV-AH on es poden veure les creus de la barana de l'església. || CECV-AHUna de les fotografies antigues del fons del CECV-AH on es poden veure les creus de la barana de l'església. || CECV-AH

 

De creus, n’hi ha de  dues mides, que el LAB ha recreat amb un material prou resistent perquè puguin servir de motlle per a fondre el metall que haurà de donar forma a les creus definitives.

 

La recerca va començar ja fa tres anys, quan membres de l’entitat van reunir diverses fotografies en blanc i negre on s’aprecien les creus de la barana de l’església. A més, un particular tenia guardat un tros de l’original, que havia trobat el seu avi al cementiri vell. A partir d’aquí, se’n va fer una reproducció amb fusta i, també al LAB, una reproducció amb material plàstic.

 

Aquest cop, el LAB ha estat treballant en la reproducció a partir d’un material més sofert que pugui aguantar l’escalfor de la fundició.

Comparteix
M'agrada
Comentaris