Portada de 'Plaça Vella', número 59.
Portada de 'Plaça Vella', número 59.
24/01/2019 Cultura
La ‘Plaça Vella’ per entendre el present

El número 59 de la revista tracta temes com el feminisme i l’exili, entre d’altres

Marina Antúnez

El Centre d’Estudis de Castellar - Arxiu d’Història ha publicat el número 59 de Plaça Vella (desembre, 2018), una publicació anual que sempre ha tingut presència al poble. S’hi tracten temes sobre història local.

 

En la present edició, s’hi aprecia una voluntat d’establir una correspondència amb l’actualitat, amb la intenció de recuperar el passat per entendre el present.  En aquest sentit, el número 59 de ‘Plaça Vella’ tracta temes com el feminisme, l’abús del poder judicial, la dissidència , l’exili i la lluita per les llibertats. La història local queda recollida en aquest número a través de cinc personatges principals i dos de secundaris.

 

Hi ha un article escrit per Roger Rocavert sobre el discurs que Aurora Bertrana va fer als Jocs Florals clandestins celebrats a Can Juliana, la masia de Joan Arús,  l’any 1967. Aquest  és un període de persecució de la llengua catalana i Bertrana va fer un discurs contundent.  També es fa una aproximació biogràfica a Bertrana a càrrec de Xavier Carmaniu, i un article titulat “Aurora Bertrana: un sol cultural i feminista a Castellar del Vallès”, de Sílvia Nicolás. Seguint el mateix fil temàtic, Eulàlia Sagrera publica “Els Jocs Florals, una tradició que ve de lluny”, i Antoni Seguí,  “Els Jocs Florals clandestins”.

 

També resulta interessant i d’actualitat l’article de Gemma Perich sobre la història de Violant Carnera, Jerònima Muntada  i Eulàlia Oliveres, tres dones que, l’any 1619, van ser acusades de bruixeria i assassinades pel poder patriarcal. Van patir tortura, infàmia i presó, denunciades pels homes. L’article es titula “400 anys del procés de bruixeria al Vallès: una aproximació històrica al cas de tres dones castellarenques condemnades”.

 

A la ‘Lectura de poemes’ de la revista s’ha inclòs “Catalunya (englantina en dos temps)” i “Tot esperant els bàrbars”, de Miquel Desclot; “Quan Tarragona tingué”, d’Òscar Rocabert, i una versió lliure del sonet número 18 de Shakespeare seguit d’un breu afegitó de quatre versos, de Joan Sellent.

 

Un altre tema destacat del darrer ‘Plaça Vella’ es titula “Els escenaris castellarencs de Joan Oliver - Pere Quart”, d’Anton Carbonell. Parla de “la presència de Joan Oliver al nostre poble, sobretot, de la infantesa i joventut viscudes a Ca n’Oliver i, després, també a Can Borrell i, ja casat, al Castell de Castellar, durant la Guerra Civil”, diu Carbonell. 

 

L’article endreça tota la recerca feta per l’Arxiu d’història de Sabadell i posa de relleu la importància que tenia per Joan Oliver el paisatge vallesà.  “Ell sempre va  reivindicar la seva  nissaga pagesa”, diu Carbonell.

Comparteix
M'agrada
Comentaris