La nova regidora de Cultura, Joana Borrego, i el guanyador, Xavi Miralles. || M. ANTÚNEZ
La nova regidora de Cultura, Joana Borrego, i el guanyador, Xavi Miralles. || M. ANTÚNEZ
11/07/2019 Cultura
La Festa Major 2019 s’obre a la diversitat

Les activitats tindran lloc del 6 al 9 de setembre; la festa s’encetarà amb  una cercavila de cultura tradicional i popular i un pregó solidari de Suma+ Castellar

Marina Antúnez

La Festa Major 2019 tindrà lloc del 6 al 9 de setembre i compta, un any més, amb una gran participació de la societat civil organitzada. En aquest sentit, el 80% d’activitats són responsabilitat d’entitats o privats, i només el 20 % són actes organitzats per l’Ajuntament. En total, més d’un centenar de propostes, comptant també que hi haurà actes previs i posteriors durant la primera quinzena de setembre.

 

Els concerts seran, com és habitual, els atractius de la nit. Enguany s’ubicaran, sobretot, en dos espais: a El Mirador es podrà gaudir de la proposta d’Oques Grasses, Momo i Joan Rovira. A l’espai de Vilabarrakes, al costat de l’Skate Park, hi actuaran els O’Funk’illo, Sense Sal, Bemba Saeco i Eko Versions.

 

Imatge de 'Fans del sol', el nou disc d'Oques grasses. || CEDIDA

Imatge de 'Fans del sol', el nou disc d'Oques grasses. || CEDIDA

 

La benvinguda a la Festa Major  la farà, enguany, una cercavila de cultura tradicional i popular que començarà a les 19.30 hores amb la colla de Diables de l’Esbart Teatral, els Tucantam Drums, els Castellers de Castellar i els grups de Ball de Gitanes i Ball de Bastons. La comitiva farà un recorregut des de la plaça de Catalunya fins a la plaça d’El Mirador. Un cop arribats, l’entitat solidària Suma+ Castellar s’encarregarà del pregó de Festa Major, i comptarà amb la participació de Borja Sand Artist (companyia Ytuquepintas). A les 21 hores, i encara a El Mirador, tindrà lloc un dels plats forts d’enguany, el concert d’Oques Grasses, un dels grups de més ressò de l’escena musical catalana del moment. Dissabte hi actuarà el grup Momo, una de les bandes destacades de tribut a Queen, i diumenge, serà el torn de Joan Rovira, que presenta el seu tercer disc titulat Dies millors.

 

 

L’entitat de Vilabarrakes encetarà l’activitat a les 22.15 hores del divendres, a l’Era d’en Petasques, amb el Correlokals, una de les activitats més multitudinàries de la Festa Major. A l’Skate Park, Vilabarrakes també ha organitzat, per dissabte, el concert d’O’Funk’illo, un grup veterà de Sevilla que va reaparèixer l’any 2018 després de 20 anys de la seva creació. El mateix dia hi haurà concert de Bemba Saoco, un grup que barreja ball, missatges social i temes de diverses tendències. La formació terrassenca Sense Sal actuarà diumenge, i després serà el torn també dels Eko Versions.

 

Els O'Funk'illo actuaran dissabte, 7 de setembre, a l'espai de Vilabarrakes. || CEDIDA

Els O'Funk'illo actuaran dissabte, 7 de setembre, a l'espai de Vilabarrakes. || CEDIDA

 

 

Segons l’Ajuntament, el programa d’enguany inclou 107 activitats, les mateixes que l’any passat, comptant tota la quinzena de setembre. A banda dels escenaris esmentats, també hi haurà música a càrrec de Havàname, un trio vocal femení que oferirà un concert d’havaneres divendres. El mateix dia també hi haurà la Trobada d’Amics dels 80’s i 90’s a càrrec de l’entitat Amics dels 80’s, que enguany arriba als 10 anys d’història. Mucca Failates torna a la Festa Major, dissabte 7, i SonaSwing organitza un concert amb Angué & Her Hot Jazz Trio, diumenge 8. La principal de la Bisbal també torna per 14a vegada a la gran festa castellarenca.

 

Activitats familiars

Una de les novetats d’aquest 2019 serà la concentració de les activitats infantils i familiars a la plaça de la Fàbrica Nova. Per dissabte, s’ha previst l’espectacle Asterioid de la companyia Campi qui pugui, l’espectacle de circ i pallassos Set up, de la companyia Los Barlou, i els contes desplegats dins d’un camió El secret de la nana. La Jornada de la infància és prevista per dilluns dia 9. Suma+ Castellar també organitzarà un Escape Room, dissabte. En aquest cas, l’activitat tindrà lloc a FEDAC Castellar.

 

Altres activitats

A nivell esportiu, dissabte tindrà lloc la 37a Curs Popular. Diumenge, l’11a Bicicletada de Festa Major i el 21è Tast d’excursionisme. L’Esbart Teatral de Castellar reprograma El rei borni, dissabte 7 i diumenge 8, a la Sala de Petit Format de l’ateneu. També s’ha previst una Marató de donació de sang durant tot el divendres, a l’Auditori Municipal, a càrrec del Banc de Sang i Teixits, i l’Street Market Castellar, impulsat per Comerç Castellar per diumenge. El Castell de Focs clourà, dilluns 9, la Festa Major. 

 

La Festa dels 80's arribarà aquest any a la desena edició. || CEDIDA

La Festa dels 80's arribarà aquest any a la desena edició. || CEDIDA

 

 

Xavi Miralles signa el cartell de la Festa Major

El dissenyador castellarenc Xavier Miralles ha guanyat el concurs de cartells de Festa Major que va convocar l’Ajuntament i que ha comptat amb onze propostes candidates. La seva serà la imatge que acompanyarà el programa de propostes festives. Miralles es va presentar animat per la seva dona, que va veure la convocatòria a Facebook. Ell ja havia estat guanyador del concurs l’any 2017. Dimecres va rebre la nova i bona notícia. Sobre el cartell, diu que “volia transmetre festa, pluralitat, diferents colors que representen diferents ideals, diferents tipus de persones que fan la Festa Major”.

 

El punt fort del cartell rau en el color, però també hi té una especial importància la tipografia, ja que “és la tipografia que es va fer en commemoració al dissenyador que va idear la bandera multicolor el col·lectiu LGTBI”, afegeix l’artista. La tipografia utilitzada al cartell, doncs, pretén transmetre pluralitat. Segons Miralles, el que ha estat difícil no ha estat fer la imatge, “sinó tenir clar el concepte que volia transmetre, el de la festa, i el que representa ser tots més lliures”. En aquest sentit, s’ha volgut distanciar de la idea que va tenir quan va elaborar l’anterior cartell de l’any 2017, en què va idear un disseny ben diferent, molt figuratiu, “on hi apareixien molts personatges”. En aquesta ocasió, i per no encasellar-se, ha volgut transmetre diversió a través dels colors, amb formes que no s’ubiquen a Castellar ni en cap indret concret. El cartell és adaptable als diferents formats en què serà utilitzat per Festa Major. El premi, únic per a aquest concurs, està dotat amb 900 euros.

 

Xavier Miralles amb el seu fill, amb el cartell guanyador. || M. ANTÚNEZ

Xavier Miralles amb el seu fill, amb el cartell guanyador. || M. ANTÚNEZ

Comparteix
M'agrada
Comentaris