Javier Malavia i el  castellarenc Joan Coderch (a la dreta), amb la seva obra ‘Gigante de sal’. || CEDIDA
Javier Malavia i el  castellarenc Joan Coderch (a la dreta), amb la seva obra ‘Gigante de sal’. || CEDIDA
06/04/2021 Cultura
Joan Coderch i Javier Malavia presenten el 'Gigante de sal'

L'escultura monumental es pot admirar al passeig de València

Marina Antúnez

El castellarenc Joan Coderch i el seu company de professió i amic Javier Malavia uneixen de nou els seus talents i presenten la seva última creació, Gigante de sal, una escultura monumental de 4 metres de llarg per 2,7 metres d’alçada. Coderch és castellarenc i també l’autor de la Balena de la plaça de Catalunya del municipi.

L’any passat, els dos artistes van voler intentar, per primera vegada, obres de gran format. “Sempre les havíem fet més intimistes, per galeries, particulars i col·leccionistes”, diu Coderch.

Amb la idea de poder sortir al carrer i donar a conèixer les escultures al públic en general, van idear aquesta peça que representa una figura humana. “Per això l’hem posada a terra, sense peana ni pedestal, molt a prop de la gent perquè es pugui relacionar amb la peça, tocar-la, fer-s’hi fotos”, afegeix.

L’obra expressa el renaixement de l’ésser humà davant d’una catàstrofe i està basada en una dansa japonesa que es diu Butoh, una dansa que va néixer després de la Segona Guerra Mundial i que, justament, “es va crear per transmetre el renaixement de l’ésser davant de les bombes atòmiques”. Es tracta d’una dansa molt gestual, amb moviments forts i interiors. “Sembla feta expressament per la pandèmia”.

Malavia i Coderch van cercar un ballarí valencià per comptar amb un model real per fer la peça, que és com ells treballen habitualment.

L’escultura és de bronze i pesa uns 1.500 quilos. Ja ha estat 3 mesos exposada a Berlín i ara estarà sis mesos a València, amb possibilitat de pròrroga, i se’n farà una reproducció per la fira de Pilane (Suècia). 

Comparteix
M'agrada
Comentaris