20230917 093532_1440x961
Mercè Argemí, dels Amics del Ripoll, fent les primeres explicacions de l'itinerari amb el suport d'un mapa aeri del curs del riu Ripoll. || M. A.
18/09/2023 Cultura
Un itinerari pels molins del riu Ripoll

El Tomb per la història del Centre d'Estudis Castellar va comptar amb el guiatge dels Amics del Ripoll i la UES

Marina Antúnez

Diumenge, el Centre d’Estudis Castellar va dur a terme un ‘Tomb per la història’ per un tram que pertany al municipi de Sabadell, en concret, el que comença al molí  Mornau, i que arriba fins al molí Fontanet. L’activitat va comptar amb el guiatge de  Mercè Argemí, dels Amics del Ripoll, i de Francesc Macià, de la UES, a més de l’aportació del biòleg Albert Sorolla.

 

Els molins defineixen la morfologia del riu RIpoll. a l'Edat Mitjana, “els molins eren una eina de poder feudal”, va explicar Argemí. Els horts i els molins estaven sempre associats als horts, encara avui,, encara que el molí estigui en desús. “S’aprofitava l’aigua per regar, i després anava cap al molí”

 

El molí Mornau està catalogat com a bé cultural d’interès natural. “Això és únic, només compartit amb la Casa Duran”, deia Argemí. Va ser molí paperer i sabonera. Més tard, va ser una  farga de claus, un molí fariner i polvorer, un molí de paper de fumar i un draper. A mitjans segle XIX, va funcionar per a màquines tèxtils

 

Els participants van poder observar altres molins, com el d’en Font, que era un molí fariner. També, el molí del Mas Carbó, una fàbrica que segueix en ús,  els molins Bessons, que era dels senyors d’Òdena (sembla que ells van ser els qui van establir el que seria el nucli de Sabadell, actualment, el centre). Es va passar pel molí Torrella, documentat per primer cop l’any 999.

 

A l’ermita de Can Junqueras es va fer una parada per esmorzar i, en un altre punt del recorregut, Macià va fer èmfasi en un monòlit del recorregut, construït en reconeixement a les víctimes de les riuades del 1962.
El molí Fontanet, “inclòs al concepte d’horta urbana”, va posar el punt i final a l’itinerari. La tornada es va fer amb la Vallesana. 

 

Un dels molins del recorregut, on es poden apreciar les petites finestres per on es ventava el paper. || M. A.Un dels molins del recorregut, on es poden apreciar les petites finestres per on es ventava el paper. || M. A.

 

Un dels molins del recorregut, on es poden apreciar les petites finestres per on es ventava el paper. || M. A.El biòleg Albert Sorolla explica quina és la funció biològica que tenen les basses situades al meandre del Ripoll, abans d'arribar als horts d'Arrahona. || M. A.

Comparteix
M'agrada
Comentaris