DSC02593_1440x961
Moment en què es destapa la placa a la part frontal del menhir. Jaume Gual va llegir el poema inscrit, de Jesús Gómez. ||CEC
03/12/2021 Cultura
Finalitza la setmana dedicada a la pedra seca

El Grup de Recerca de la Pedra Seca va dur a terme, amb èxit, una xerrada i un itinerari per donar a conèixer aquesta tècnica de construcció

Marina Antúnez

A Castellar del Vallès, del 19 al 28 de novembre es va commemorar la Setmana de la Pedra Seca, una efemèride que se celebra des que, l’any 2018, la Unesco va declarar-la patrimoni cultural immaterial de la humanitat. No només a Castellar, sinó també a diverses poblacions dels Països Catalans, reivindiquen el patrimoni de la pedra seca, el seu ofici i la seva tècnica constructiva organitzant activitats al seu entorn per posar-la en valor.


Dissabte, dia 27, va tenir lloc una conferència del Grup de Recerca de la Pedra Seca del Centre Excursionista de Castellar, impulsor de la recuperació, restauració i difusió d’aquesta tècnica ancestral. 


Diumenge 28, com s’havia anunciat, es va fer la sortida per conèixer la pedra seca que tenim a l’entorn. Els guies del grup, d’unes 30 persones, van mostrar la geologia que tenim a casa nostra amb les parets que es poden contemplar des del terme. La comitiva va seguir, a peu, cap a Pla de Palau. Allí, van explicar algunes anècdotes.


El Grup de Recerca de la Pedra Seca va demostrar, durant l’itinerari, que la pedra seca no és només a les barraques, sinó que també hi ha escales de marge, coves, parets, forns de calç o basses.


La caminada va culminar al menhir, que es va inaugurar amb tots els honors. El pedrasequer Jaume Gual va ser l’encarregat de llegir un poema de Jesús Gómez que s’ha col·locat al frontis de la gran pedra. 


Un cop inaugurat, el grup de caminants es va dividir en dos. N’hi va haver un que va resseguir un itinerari més llarg i l’altre va escurçar la tornada per no haver de caminar tant.

 

Participants a la sortida de la pedra seca, diumenge passat. ||CECParticipants a la sortida de la pedra seca, diumenge passat. ||CEC

Comparteix
M'agrada
Comentaris