Forest Film & Media i Creueta+119, de Castellar i Sabadell, estrenen el curtmetratge 'L'espurneig'
Dimarts 19 es va estrenar el darrer curtmetratge de ficció de la productora Forest Film & Media i l’estudi Creueta+119, L’espurneig, als cinemes Imperial de Sabadell Els seus creadors, productors i executors estan estretament vinculats amb Castellar del Vallès. I és que el projecte compta amb el productor i director de producció d’aquest curtmetratge, el castellarenc Guillem Barceló i la direcció del sabadellenc Lluís Domingo, tots dos amb una dilatada trajectòria en el món del cinema i la comunicació, i amb la codirecció i guió dels sabadellenc Roger Bach, de només 22 anys. “L’equip de L’espurneig suma fins a 30 persones que s’han involucrat en el projecte”, diuen Barceló, Domingo i Bach.
El curtmetratge és un drama rural que transcorre en un període comprès “entre el que es va anomenar “la gran fredorada”, l’any 1889 – 90 de la Catalunya rural al 1939, a l’inici de la postguerra”. S’intueix que l’acció transcorre (a la ficció) en una masia del Pirineu català. En aquest context, l’Enric, un nen de 7 anys, salva un tió de la llenya per cremar i el converteix en una mascota. “Explorem un dels possibles orígens del tió? En tot cas ,estem parlant d’una història universal perquè parlem de la il·lusió, d’aquesta espurna”, diu Bach, encarregat justament de guionar aquesta història. Comencem amb l’Enric de 7 anys, després l’Enric adult i, finalment, l’Enric vell”. Durant el curtmetratge, els espectadors acompanyen l’Enric en aquesta aventura dramàtica on, bàsicament, “s’explica i es reivindica la importància de no perdre la il·lusió en els moments foscos”, diuen els creadors. Viuen diferents moments vitals de l’Enric i la seva relació amb el tronc.
Pel què fa al títol, L’espurneig és, d’una banda, l’espurna que crema llistons però també és, de l’altra, “l’espurna interna d’alegria, que apel·la les emocions i que són el motor per avançar”. De fet, l’espurna és l’inici de tot, també de l’univers. “El nostre espurneig personal és el cinema, per això hem fet aquest projecte amb molt d’amor”.
El curtmetratge té una durada de 16 minuts, sense comptar els crèdits. Avança i retrata la duresa del clima, del dia a dia d’una generació que viu períodes de guerra i postguerra. “És una història profunda i universal, d’empatia i superació”, resumeix Domingo, codirector.
Pel què fa a la localització, s’ha escollit la masia del s XII Can Pèlachs, ubicada a Castellar del Vallès. “Respon al context d’una masia rural, la tenim molt a mà i és molt especial, inspiradora, màgica”, diu Barceló. Si bé en un principi es van plantejar la possibilitat de recrear les escenes en plató, l’equip ho va descartar perquè era costós i complex. “Les propietats de Can Pèlachs i, al costat el Ranxo, són de la meva sogra, i això ens permet treballar-hi abans del rodatge”. Amb la bona base que ja els proporcionava la masia, ha calgut tan sols afegir una mica de decoració per acabar d’ambientar-ho a l’època.
On sí que s’ha hagut de treballar més és en la recreació de l’hivern fred i cru que es volia transmetre a la ficció. I aquí, el departament d’art ha estat clau. “Han fet neu artificial i han ambientat les escenes perquè semblés que feia molt fred”, diu Domingo. Recordem que, en realitat, van gravar a Castellar el mes de novembre, i encara feia calor.
Pel què fa a la interpretació, hi ha tres actors principals que interpreten un mateix personatge, l’Enric. Una pràctica habitual tant del Guillem com del Lluís és buscar intèrprets de proximitat. “Els actors són membres de la Faràndula de Sabadell, perquè el nostre objectiu és donar oportunitat a les noves generacions i talents, en una indústria que a vegades és tancada i competitiva”. El càsting està format per Marc Brossa, Oriol Riera, Josep Salomó, Albert Estengre, Cristina Barbero, Ivet Brossa, Irene Ferrer, Pau Fenoy, Valentina Pérez i Lia Fenoy.
Fotograma de 'L'espurneig'. ||FOREST FILM & MEDIA
La localització de 'L'espurneig' és a Can Pèlachs (Castellar del Vallès). || FOREST FILM & MEDIA
La narrativa
La història està explicada amb ritme pausat, és molt contemplativa, “la càmera no es mou i és en blanc negre, perquè això ens ajuda a transportar-nos a un passat dur”, diuen els creadors.
A nivell de fotografia, han treballat tres èpoques diferents amb òptiques i formats diferents. “Utilitzem les tècniques si les eines en favor de la narrativa”. El so i el silenci també han estat importants, a més del vestuari, la interpretació, l’atrezzo, tot al servei de la transmissió d’una història.
L’origen i el final
Com a projecte, va néixer fa un any, amb el primer tractament de guió. “Cada Nadal, Forest Film & Media intenta treure un producte que parli de l’esperit de Nadal, de la seva essència, dels valors”, diu Barceló. I ho fa des de la ficció, amb la intenció d’explicar una història interessant, “ja sigui futurista, històrica, etc”, afegeix Domingo. Per qüestions de temps no es va poder realitzar aleshores i s’ha recuperat aquest setembre.
La intenció és que, després de la presentació a l’Imperial de Sabadell, L’espurneig entri al circuit de festivals locals, nacionals, estatal i fins i tot internacionals. “Després, a plataformes d’streaming com Filmin”.
Forest Film & Media és una productora cinematogràfica de continguts, enllaçada amb l’estudi creatiu Creueta+119, ambdós amb seu a Sabadell. “Creueta treballa més per empreses i institucions, s’ocupa de temes de comunicació, i Forest fa més aviat temes de contingut, sobretot de ficció i documentals”, diu Barceló.
Per a ells, el projecte L’espurneig ha estat una bona oportunitat de provar coses, experimentar i col·laborar amb altres professionals. “Estem molt contents, les pel·lícules no acaben mai, s’estrenen”.
El personatge Enric, protagonista de 'L'espurneig'. || FOREST FILM & MEDIA