Moment del Concert de diumenge, amb el Cor Sant Esteve, el cor IES Sentmenat i dos músics africans_617x412
Moment del Concert de diumenge, amb el Cor Sant Esteve, el cor IES Sentmenat i dos músics africans - Quim Pascual
06/06/2016 Cultura
Els cors del Cor Sant Esteve van cantar Àfrica
El Cor castellarenc i el Cor IES Sentmenat van iniciar els actes del 30è aniversari amb música africana i un projecte associat
Marina Antúnez
Diumenge 5, els Jardins del Palau Tolrà van acollir el concert dels diferents cors del Cor Sant Esteve, els cantaires del Cor IES Sentmenat i de dos músics africans que van acompanyar les corals per presentar el projecte 'Cantem Àfrica'. "Aquest concert ens serveix per posar-nos en contacte amb els músics africans, per veure com s'hi senten els nostres cantaires", explicava Jaume Sala, director de la coral. En aquest sentit, també va remarcar que "els músics africans improvisen molt i haurem de torbar el llenguatge comú per veure fins a on podem arribar". L'acte va comptar amb l'assistència d'un centenar de persones, vinculades o no a l'entitat, que van aplaudir els cantaires, des dels més petits de 4 anys fins al Kor Ítsia de noies de fins a 25.

El Concert de diumenge s'emmarca, doncs, a un projecte que la coral vol anar desenvolupant tot el curs. "Volem anar-lo desenvolupant, no tenim pressa, volem fer tallers oberts al poble, de música, de dansa africana, de percussió, també volem portar-lo a fora", seguia Sala.

El projecte està impulsat per dues ONGs que tenen seu a Castellar i a Sabadell: L'Associació Afrocatalana d'Acció Solidària i la Fundació Main. "Són dues entitats que desenvolupen projectes de cooperació a l'Àfrica vinculats amb infants en situació desafavorida", axí ho exposava Mariona Mas, membre activa de les ONGs implicades al projecte. Actualment, afegia, s'estan desenvolupant diverses tasques: l'AAAS gestiona un orfenat al Senegal i la Fundació Main, un centre de menors del carrer a Maputo, la capital de Moçambic.

El projecte s'ha anomenat 'Cantem Àfrica' i va néixer "per casualitat, perquè el director de la Fundació Main i jo cantem junts a la Coral Bellesa Arts i vam voler fer alguna cosa per corals", diu Mas. El director d'aquesta coral sabadellenca també es va engrescar amb el projecte i, junts, van fer tàndem per donar-hi forma. Es van triar cinc cançons africanes de la zona de Senegal i Gàmbia i cinc més de Moçambic. Aptes per ser cantades per corals infantils i d'adults. "Vam demanar a compositors catalans que ens fessin l'harmonització perquè es puguin cantar en format cor, però no un cor professional, sinó amb arranjaments fàcils aptes per a qualsevol cor", afegia Mas.

La cirereta del pastís l'ha posat l'escriptor i professor de llengua i literatura catalanes de l'INS Puig de la Creu Josep Lluís Badal, "a qui vam demanar que ens escrivís una història que enllacés les cançons", explicava també Mas. D'aquesta manera, les cançons es poden cantar aïlladament però també en forma de cantata, a través de la història d'una nena, que és filla de la pluja i que va per l'Àfrica buscant nens i nenes en situació desafavorida. "Ella els transmetrà l'alegria de la vida". La narració s'encavalca amb les diverses cançons, les que s'inclouen al projecte 'Cantem Àfrica'.

Amb el 30è aniversari, el Cor Sant Esteve es vol donar a conèixer encara més a la vila, "volem promocinar-lo i és per això que estem preparant diverses activitats, també amb excantaires", comentava Enric Benavent, cap de comunicació de la coral. "Avui fem un concert amb tots els cors del Cor Sant Esteve, a més del Cor de gran de l'IES Sentmenat i de dos músics africans que dónen inici al projecte", afegia Benavent.

Carles Soler, recent president del Cor Sant Esteve, va fer èmfasi en el fet que "ens agradaria que els castellarencs joves s'animessin a participar en aquest projecte que es vol dur a terme" i afegia que "el dia d'avui només és el començament de moltes activitats que farem", segons Soler.

A banda d'aquest projecte 'Cantem Àfrica', el Cor Sant Esteve també col·laborarà en la celebració del 50è aniversari del Secretariat de les Corals Infantils, que culminarà amb una cantata nova de Joan Vives que s'estrenarà al Palau d'Esports de Barcelona, "amb els Comediants, amb orquestra... nosaltres també hi participem", afegia Sala.
Comparteix
M'agrada
Comentaris