Montse Llaràs i Jordi Garròs_617x412
Montse Llaràs i Jordi Garròs - Cedida
29/06/2017 Cultura
El grup Bars homenatja Jordi Garròs
Els components de Bars actuen a la plaça d'El Mirador en un concert que dediquen a la família del músic local traspassat
Marina Antúnez
Dissabte 1, a les 22 hores, s'ha programat un concert de Bars d'homenatge a Jordi Garròs a la plaça d'El Mirador. El grup Bars va néixer a Castellar. El nucli fundador estava format per Jordi Coma, Montse Llaràs i Jordi Garròs. Al principi, es van dir Crack Blues i feien versions de blues i rythm and blues. "Ens vam canviar el nom per Bars quan vam començar a fer temes propis", recorda Montse Llaràs, cantant de la formació. La primera formació tenia dos cantants, Jordi Coma - alies Feelgood- i l'esmentada Montse Llaràs. "Jordi Garròs era el compositor bàsic i el guitarrista". Bars va editar el seu primer disc, 'Bars', el 1989 al segell Discmedi.

El nom de Bars el van triar per diversos motius. El primer, perquè sempre que discutien quin nom posar-se estaven en un bar. "Segon, com un homenatge en aquest país, on tenim un bar a cada cantonada" i, finalment, també perquè la paraula 'bar' significa compàs en anglès.

Aviat, Coma va deixar el grup per engegar projectes personals, i el grup va incorporar nous músics. Agustí Queixac al baix, Xavi Tomàs a la bateria, Toni Moya al piano. "I una mica més tard, també Xavi Rubio, que va donar una personalitat especial al grup, amb l'harmònica", segons Llaràs. I van fer el segon disc, Mala idea (Discmedi, 1991).

Els components del grup Bars sempre s'han dedicat semiprofessionalment a la música, tots han fet sempre una doble activitat. "Això et permet viure la música com una cosa més espiritual, però també ho has de combinar amb una altra feina, i és complicat", reconeix la cantant, afegint que "hem tingut etapes ben difícils".

Aquesta dificultat de combinar feina amb grup de música es va accentuar a poc a poc, a mesura que sorgien més oportunitats de concert. "I ens vam haver d'emmotllar molt per arribar a tot, però ho vam aconseguir".

Totes les èpoques que ha viscut Bars han estat ben diferents. Al principi, "molt fresques, i després, més professionalitzats", diu Llaràs. La qualitat musical de Bars va anar in crescendo i, segurament, va arribar al seu punt àlgid amb el tercer disc, T'ho diré mil vegades (Discmedi, 1993). Va ser una època molt bona per a la formació, als concerts hi anava molta gent i Bars aconseguia bones vendes i molta popularitat.

De cançons memorables, Llaràs recorda especialment el tema Ramon, del primer disc; El blues del dilluns i Mai és tard, del segon treball; i Foc al cor, del tercer disc, "segurament, la cançó més coneguda, la que ha arribat a més gent". Del quart disc, Dolces mentides (Discmedi, 1996), també va ser sonada la cançó El dia que puguis. Entremig, també es va editar un disc titulat En concert, (Discmedi, 1994), enregistrat a l'Espai pel programa Sputnik de TV3.

L'adeu de Garròs
Jordi Garròs va abandonar la formació per motius personals i es va desvincular totalment de la banda, sense participar als concerts de retorn puntuals de Bars durant el 2015. Quan va plegar Garròs, la tasca creativa es va repartir entre els vells i nous integrants del grup, i Bars va editar el cinquè LP, Mentre dormies (Blau, 1999). "Aquest últim disc és el més diferent perquè ell era qui componia i marcava la línia", apunta Llaràs. "Era l'ànima a nivells de composició i artístic". Això va fer que Bars sonés diferent, "no vol dir pitjor, ni molt menys". A banda de Garròs, també van ser ànima de Bars la mateixa Montse Llaràs i Jordi Coma. "I hi ha ànimes que queden a darrere que també feien molta feina, com el Toni Moya al baix i el Xavi Rubio".

Garròs va marcar un abans i un després. Posteriorment a la seva marxa, Bars encara publicaria un disc recopilatori titulat Quan ens veiem (Discmedi Blau, 2000).

Homenatge castellarenc || L'homenatge que Bars retrà aquest dissabte a Jordi Garròs es vol dedicar especialment a la família del músic, desaparegut l'any passat a causa d'un accident domèstic. "Ha estat difícil decidir què fer, teníem clar que no podia ser una jam, sinó una cosa més seriosa", diu Llaràs. Des d'un bon principi, quan els membres de Bars van fer la proposta a l'Ajuntament, "vam rebre tot el suport del consistori".

A la base del concert, fil conductor de l'acte, hi haurà els músics mítics de Bars. "Tenim el repertori fresc perquè vam fer una trobada a Hostalets i ja vam fer una tria". Durant tota la sessió, es podrà gaudir del mestratge de Toni Moya, al baix; Miquel Prats, a la guitarra; Josep Maria Vilar (Koki), a l'altra guitarra; Lluís Serra, a la bateria; Xavi Rubio, a l'harmònica, i Montse Llaràs, a la veu. "Puntualment, s'aniran incorporant personatges músics, individualment", aclareix Llaràs. Passaran per l'escenari Simó Vall, guitarrista; Llongue, de La Madam; Pep Gol, trompeta i Jordi Coma Feelgood, entre d'altres. "En resum, el que farem és un concert de Bars amb cançons del Jordi i col·laboracions individuals", diu Llaràs.

Aquest concert, que es podrà veure per primer cop en aquest format, potser també visitarà Eivissa, una illa on Jordi Garròs hi tenia molts amics i on va viure una temporada.

Actualment, els Bars estan en 'stand by', és a dir, "només actuem per coses puntuals". En tot cas, la formació no s'ha dissolt ."Som amics i ens retrobem de vegades". Tots els components de la banda han fet el seu camí, combinant feines i música. Hi ha qui s'ha especialitzat més, o bé qui forma part d'un altre grup, etcètera. Per exemple, Llaràs ha enregistrat ara "un disc de swing a Eivissa amb els Blue s Mafia i es Saligardos". Tot just s'acaba de gravar el videoclip, a partir del mes de juliol començarà la distribució i "segur que ja en sentireu a parlar", afirma la cantant.
Comparteix
M'agrada
Comentaris