Reggae per xics. || CEDIDA
Reggae per xics. || CEDIDA
08/11/2019 Cultura
Eduard Polls: “Ara també hem fet temes propis”

El saxofonista de Reggae per Xics avança alguns detalls del concert que faran dissabte a Castellar

Marina Antúnez

Aquest dissabte, a les 18 hores, Reggae per Xics dels The Penguins torna a l’Auditori Municipal Miquel Pont amb ‘Ballant damunt la lluna’, el seu últim disc i espectacle. Parlem amb un dels 10 músics que formen part de la banda, perquè ens concreti què és el que ens oferiran aquesta vegada.

 

Hem parlat amb Eduard Polls, el saxo del grup:

 

· Quina és la proposta que presentareu The Penguins?
És ‘Ballant damunt la lluna’, que és alhora el títol del quart disc i el títol de l’espectacle que tenim de gira. Proposem fer un petit viatge per l’espai a bord de la nau RPX-4 fins arribar al planeta Garbey i tornar cap al planeta Terra, i tot això ho fem a través de les cançons del nou disc, sense oblidar-nos d’alguns dels clàssics de Reggae per Xics que la gent ja coneix.

 

· Per primer cop, feu cançons pròpies, oi?
Doncs sí. Recuperem temes anteriors i ara també hem fet composicions  pròpies. Fins ara, havíem estat molt curosos, això de construir o compondre cançons ens feia respecte, encara no ens atrevíem. Ens havíem limitat a fer adaptacions del cançoner tradicional. Ara, tenim el tema estrella que es diu ‘Tira pel dret’, on la protagonista és la capitana Antonieta, la conductora pilot de la nau RPX-4.

 

· Penses que algun dia es podrien convertir en cançons populars, els vostres temes?
Ens agradaria molt que les nostres cançons acabessin formant par del repertori musical popular, encara que no se sabés que estan compostes per nosaltres. Crec que és una de les coses més boniques que poden passar, que acabin formant part de l’imaginari col·lectiu encara que no se’n sàpiga l’autoria.  És una cosa que hem experimentat nosaltres mateixos amb la cançó de ‘L’avi que estima el mar’, que nosaltres toquem moltíssim i que té molt èxit però que no sabíem qui l’havia escrit. I un dia va aparèixer l’autor de la cançó i estava molt content que nosaltres la cantéssim.  

 

· Què us fa diferents d’altres grups de música infantil?
Una de les característiques que ens defineix és que nosaltres oferim un concert, no una animació ni un espectacle infantil. També ens defineix la riquesa d’instruments i musical. Tractem el públic infantil com tractaríem el públic adult, no escatimem en recursos musicals i adaptem aquests recursos al públic infantil. Nosaltres fem una cançó, amb la part instrumental, els “solos”, la improvisació, com si ho féssim per al públic adult i la toquem per als nens. Els tractem com persones adultes, no volem ensucrar el discurs.

 

· Combineu la música de Reggae per Xics amb música per adults?
Sí. De fet, vam començar tocant només de nit, per adults. Ja fa 8 anys que va començar el projecte de Reggae per Xics i des d’aleshores els anem compaginant. Amb la música d’adults, acabem de treure un disc titulat ‘Herois de cartró’. Ens agrada molt poder compaginar els dos públics a la vegada. Els dos projectes s’enriqueixen l’un amb l’altre i canvia la nostra actitud a l’escenari.

 

· Creus que el vostre estil de música enganxa?
Fem música jamaicana, el reggae és també música popular, melòdicament simple a nivell d’harmonies, i té moltes similituds amb la música popular d’aquí. Són melodies fàcils de repetir i de memoritzar. I també beu molt de la música africana, on les percussions i els ritmes són molt presents. Per això, el baix, la bateria, etc, funcionen molt bé per ballar. La gent s’anima a moure’s i això també és un èxit entre el públic infantil.

 

·Quants músics sou?
Vindrem 10 músics. Vam començar un grup de xavals de 15 a 17 anys, nois i noies de l’Escola de Música de Sant Feliu de Llobregat. Ara només en quedem dos, de la primera fornada. Quasi tots els d’ara som de Sant Feliu, i tenim edats molt diverses, des de 22 a 45 anys. Amb nosaltres també tenim una col·laboradora habitual, la Neus Aranda, que s’alterna amb el trompeta. En el projecte d’adults tenim l’Alba Pujals, al trombó de vares.

 

· Com va la gira?
Molt bé! Ara comencem la part d’hivern als teatres, amb concerts diferents als que es fan a l’aire lliure. A interiors, el públic està més concentrat, i s’hi suma la part de llums, més teatral, que emfatitza els gags que fem entre cançó i cançó.

Comparteix
M'agrada
Comentaris