David Shepherd recitant un poema de Sylvia Plath - Q. Pascual
Declamant versos de dones poetes
Dilluns es va commemorar el Dia Mundial de la Poesia a la biblioteca
Marina Antúnez
Més d'una cinquantena de persones van unir-se ahir a la Biblioteca Municipal Antoni Tort per a commemorar el Dia Mundial de la Poesia. Va començar a les 19 hores a la Sala dels Finestrals. 'Elles s'escriuen' va ser un acte celebrat per a tothom que hi va assistir, oradores i oradors i oients que van poder gaudir de la poesia d'algunes de les poetes més rellevants de la història. Els poemes van tenir dues característiques: van ser declamants en la llengüa original en què estaven escrits, i d'altra banda, van ser llegits per homes i dones.
Es van poder sentir versos de Rosalía de castro, Joana Raspall, Emily Cickinson, Sylvia Plath, Maria Àngels Anglada, Maria Mercè Marçal, Maialen Lujambio, Conxa Méndez, Maria Forte, Cora Coralina, Marguerite Yourcenar i també de la castellarenca Yolanda Gutiérrez. Els rapsodes van ser: Òscar Rocabert, Joan Soler, David Shepherd, Margarida Gubern, Maialen, Ramon Permanyer, Dolors Ruiz, Sandri Carrozzo, Ana Teresa Rodríguez, Lara Torrano i Montse Gatell.
Precisament, Gatell va obrir una xerrada posterior al recital titulada 'De ser dites a dir' que va servir per aprofundir des d'un altre punt de vista en el terreny femení, una intenció que la biblioteca havia volgut lligar relacionant-lo amb el Dia de la Dona celebrat el passat dia 8 de març. Gatell ja va advertir que "no faré una llista de noms de poetes ni exlicaré com escriuen" sinó que el que va proposar és una mirada a les dones de la literatura catalana de la segona meitat del segle XX: Va parlar de dones escriptores, no només poetes, i va manifestar que "les dones han quedat excloses dels espais de reconeixement i cal treure-les de la foscor".
Entre els noms d'escriptores que van ser mencionades a la xerrada, cal destacar els de Virginia Woolf, Mercè Rodoreda, Maria Marcè Marçal, Montserrat Roig, Isabel Clara Simó, Maria Aurèlia Capmany, escriptores dels anys 30, Caterina Albert (pseudònim Víctor Català), Maria Antònia Oliver, Carme Riera, Núria Albó, Olga Xirinacs, Maria Mercè Roca, Imma Monsó, Anna Murià (que publicava amb el nom del marit Agustí Bartra), Sílvia Soler, iolanda Batallé, Llúcia Ramis, Marta Rojals, Najat El Hachmi, Núria Perpinyà, entre d'altres. "En l'àmbit legal s'han anat conquerint drets, però no en l'àmbit real de la vida social", afegia Gatell, que també feia èmfasi en el fet que "fins al 1946 no va ser possible cap publicació en català i encara va ser més difícil per a les dones que escrivien, fins que Mercè Rodoreda publica 'La plaça del diamant' ".
I és que "quan les dones han fet art, aquest ha quedat desprestigiat". No en canvi, quan els homes fan art, que és excels i pot ser lloat sense prejudicis. El feminisme, va dir Gatell, "sempre ha estat vinculat a la lluita pels drets socials i llibertats". Segons va dir Gatell, no hi ha una manera femenina d'escriure, "i és important saber d'on venim".