El castellarenc publica el seu TFG en musicologia titulat ‘Les notes de Joan Abarcat: estudi de l’obra i catalogació del seu fons musical’
El castellarenc Josep Quintana Toral acaba de publicar el seu Treball Final de Grau en Musicologia titulat Les notes de Joan Abarcat: estudi de l’obra religiosa i catalogació del seu fons musical. Tutoritzat per Aurèlia Pesarrodona Pérez, l’estudi vol posar en valor l’obra de Mossèn Joan Abarcat i Bosch (1863-1943), la seva contribució a la música sacra i el seu paper en la preservació i difusió del patrimoni musical. Segons Quintana, “el seu llegat ha estat sovint menystingut en estudis acadèmics i mancava una catalogació exhaustiva de la seva producció”. El treball pretén aportar una anàlisi detallada de la l’obra d’Abarcat, contextualitzant-la en els corrents musicals i ideològics de l’època.
En aquest sentit, Quintana ha estudiat i analitzat el fons musical de Mn. Abarcat, i en segon lloc, ha recuperat la seva obra sacra. El treball inclou l’anàlisi d’algunes obres, posant èmfasi en elements musicals com la melodia, l’harmonia, la instrumentació i l’estructura formal.
També ha fet una recerca històrica per contextualitzar la figura de Joan Abarcat en el panorama musical de l’època, considerant especialment el seu paper en el moviment cecilianista i la seva contribució a la música sacra catalana. “Si hagués de descriure Joan Abarcat en dues paraules diria que és religió i és música”, afirma Quintana.
Va començar la recerca l’any 2023. “Estava fent l’assignatura Patrimoni Musical i el professor Josep Maria Gregori m’ho va proposar”.
Quintana va adreçar-se a la parròquia de Castellar i va estar en contacte amb Mn. Xavier Blanco, qui li va facilitar diversa documentació. L’alumne va quedar sorprès, per la quantitat de caixes i caixes de manuscrits que hi havia guardades. “És un fons meravellós, em vaig adonar que era un compositor que sortia de l’estàndard, tant les seves obres de teatre com les religioses”, diu Quintana, i afegeix que “també tenim obra pedagògica perquè ell era mestre de música de la parròquia”. També va visitar l’Arxiu Municipal, la Casa Mozart, la Casa Emporium, la Biblioteca Nacional de Catalunya o l’Arxiu de Tortosa. Joan Abarcat va néixer a Tortosa l’any 1863. Va venir a Castellar el 22 d’agost del 1899 amb el seu pare. Va morir l’any 1943, a Castellar. Havia estudiat al seminari de Tortosa.
A nivell de riquesa musical, “cal destacar, sobretot, la seva manera de compondre”. A mesura que van passar els anys, el seu estil va anar madurant, així com també la seva gran facilitat de dominar diverses formes musicals, “des de Glòries, Ave Marías, Pare Nostres, Cants de Comunió, i també el caire cecilianista, per exemple, una ‘Ave Regina Kellurum’, amb la reducció per orgue”. Quintana també es va trobar particel·les, que ja es cantaven a l’època, i algunes partitures inacabades, probablement, per la guerra.
Hi ha obres publicades d’Abarcat a l’Auditori Álvaro, el Himne a Santa Teresina del Niño Jesús. També a la Biblioteca Nacional de Catalunya, on hi ha uns càntics de la Verge. A part dels Pastorets, també es conserva el seu himne O quam Suavis, que va ser premiat a la revista Musica Sacro-Hispana de Bilbao (a l’Arxiu Parroquial del Pi també en tenen una còpia). “Parlem d’un gran compositor que, per desgràcia, la història no ha reconegut”.
Quintana va presentar el seu TFG el 27 de juny i ara ja és consultable en línia. A més, sortirà publicat a la propera revista Plaça Vella del Centre d’Estudis Castellar - Arxiu d’Història. “Aquest treball pot ser un precedent per a més estudis i per poder tocar i cantar les obres d’Abarcat”, diu.
Partitura de Mn. Joan Abarcat. || CEDIDA
Partitura de Mn. Joan Abarcat. || CEDIDA