146cebf7 0956 434e bad9 839854099fc7_617x412
Equip del Mago Yunke amb el projecte 'Hangar 52', on el Dani Coma ha fet de director artístic. || CEDIDA
23/11/2023 Cultura
Dani Coma fitxa pel Mago Yunke

El castellarenc és el director artístic de l’espectacle de màgia ‘Hangar 52’, que farà una gira mundial

Marina Antúnez

El director artístic i músic castellarenc Dani Coma ha fitxat pel mediàtic Mago Yunke, conegut al nostre país per les nombroses aparicions al programa de televisió El hormiguero. S’ha encarregat de fer la direcció artística del projecte Hangar 52, “un espai que funciona com a excusa per ensenyar moltíssimes aventures relacionades amb el món de la màgia i l’Antic Egipte”, explica Coma.

 

L’espectacle ja ha funcionat durant 3 o 4 anys. “La meva tasca ha estat redirigir-lo una mica, polir-lo”. Cal destacar que el Mago Yunke fa un tipus de màgia molt personal, “ell mateix s’inventa els seus propis números, és tot creat per ell”. En aquest cas, va creure que necessitava una visió des de fora, “algú que li digués: això està bé, però no s’entén, o això és massa evident, o falta ritme, etcètera, he agafat aquest espectacle i l’hem millorat, en principi [riu]”.

 

Dani Coma ja havia fet de director artístic d’Antonio Díaz - el Mago Pop -, juntament amb el Mag Lari. Però no va ser a través d’aquesta participació amb el mag que a Coma li va sorgir l’oportunitat, sinó que va ser el productor artístic de Proactiv, l’Héctor Sánchez, qui el va anar a buscar. “Ell m’havia perdut la pista i em va proposar aquesta feina sense tenir al cap la meva direcció amb el Mago Pop”.

 

En principi, una direcció artística no passa pel truc de màgia, sinó que s’ocupa només del ritme de l’espectacle, del resultat final, “no tant de la tècnica, que era més cosa del Mag Lari”. Coma pensa més en la part visual, en el que acaba veient el públic, “però el fet d’haver treballat amb mags fa que acabi sumant”.

 

De màgia, n’hi ha de molts tipus: micromàgia, màgia de prop, il·lusionisme, i de mags, n’hi ha molts i cada un considera que ell fa el que és més pur.

 

El Mago Yunke, per exemple, ha guanyat diversos campionats del món de màgia i ha treballat molt a la Xina, per vint ciutats diferents, omplint teatres. “A França també té molt èxit, a la televisió francesa, també”, diu Coma. Aquest mag fa més de 20 o 25 anys que treballa i té molt bagatge.

 

Aquest espectacle s’estrenarà els dies 9 i 10 a Màlaga, després a IFEMA Madrid, seguirà a Bilbao, València, Sevilla, i a la Xina també. “A la Xina no farem l’espectacle complet perquè hi ha moltes restriccions amb el tema del foc, del fum, s’ha d’adaptar”. Tot i que Coma encara no sap si volarà amb l’equip a la Xina, sí que ho farà per a l’estrena, a Màlaga.

 

El contacte amb el Mago Yunke ha estat molt satisfactori. “És molt divertit treballar per primera vegada amb gent que no sap de tu, i tu no saps d’ells, és una descoberta”. En aquest sentit, l’experiència prèvia de poc serveix si en el moment de dirigir no es fa bé.

 

“Hem estat deu dies a Castelló, on l’Ajuntament ens ha cedit una nau, i on hem reproduït l’escenari”. El Mago Yunke és d’una població petita, La Vilavella, a prop de Vila-real, “i és el personatge més conegut d’aquell poble, és clar, fins i tot hi té una estàtua!”.

 

Els assajos van començar de zero. “Has d’anar amb compte perquè és un espectacle molt seu, és el seu fill, i tu vas allà a pentinar-lo”. Coma reconeix que ha estat fàcil perquè el Mago Yunke és molt humil. “Confiar el seu producte a algú que ve de fora ja diu molt del seu caràcter, que encomana també al seu equip”. Tot i que els canvis són subjectius, perquè l’espectacle ja funciona, “tu vols que funcioni encara més, i els he assegurat que aquests canvis funcionaran, ho sabrem a Màlaga [riu].

 

Gràcies a la injecció de capital que han fet RGB Entertainment i Proactiv, la gira podrà agafar més volada i arribarà a Barcelona més endavant. “Han estat deu dies molt intensos que s’han fet molt curts”.

 

Sobre les diferències que ha trobat amb la feina que va fer amb el Mago Pop, Coma afirma que són molt diferents, però que tots dos són els únics mags que fan espectacles de gran format, amb ajudants, música, pirotècnia, etc. “Són molt diferents amb tipus de màgia, però el xou que ofereixen és familiar, i es respecten molt mútuament”. Si els hagués de definir, Coma considera que “l’Antonio és més poètic, apel·la més a les emocions, i el Mago Yunke, més a l’aventura”

Comparteix
M'agrada
Comentaris