COLLASBDLOGO (2)_617x412
Logotip de la comissió 100 anys de la Colla de Sabadell
20/02/2019 Cultura
Centenari de la colla de Sabadell

La Generalitat commemorarà el centenari a través de diversos actes al llarg d'aquest 2019

M. A.

Una iniciativa que va començar gràcies a un nucli petit de gent s’ha convertit en una commemoració oficial de la Generalitat.  “La colla de Sabadell seria, avui dia, un grup alternatiu perquè va trasbalsar la cultura sabadellenca”, apunta el castellarenc Anton Carbonell, membre del Col·lectiu Pere Quart i un dels implicats de la Comissió dels 100 anys de la Colla de Sabadell. Eren gent de la cultura de famílies benestants, que van intentar congeniar “un humor provocatiu i gamberro” amb un intent d’il·lustrar culturalment la societat sabadellenca, “fer que la burgsia que vivia per fer calés pensés que la cultura servia d’un element d’il·lustració, de civilització”.

 

Capitanejats Per Joan Oliver, Francesc Trabal i Armand Obiols, la Colla de Sabadell va néixer als anys 20. Durant la seva existència va ser crear una associació de música que va permetre portar primeres files del panorama musical a Sabadell, i va crear Edicions La Mirada. “La celebració dels 100 anys també és una manera d’activar la societat sabadellenca”. La Comissió dels 100 ays de la Colla de Sabadell vol intentar crear complicitats que facilitin la trobada de diferents sectors culturals.

 

El centenari s'encapçala amb el lema "Estem voltats de pocavergonyes". La data referencial és el juliol del 1919, quan durant una setmana els membres de la Colla de Sabadell van organitzar un campament a la font del Saüc, a Sant Llorenç del Munt. Es considera que aquesta és la primera acció col·lectiva de la Colla i per això la "conquesta" ha passat a la història com l’acte fundacional del grup.

 

Imatge del cartell

L’artista sabadellenc Ricard Efa ha creat un logo i una imatge que acompanyaran la difusió de totes les activitats que els diferents agents vagin programant al llarg de l’any. El logo conjuga un element present en el primer happening col·lectiu de la Colla –el pa travessat per un bastó– i el paraigua amb què alguns individus del grup distribuïen romanços a la plaça Major entre el 1920 i el 1922.

 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris