1_950x634
Foto de família d’algunes de les persones i entitats que fan possible el BRAM! / C. D.
10/01/2020 Cultura
El BRAM!, que tindrà lloc entre el 6 i el 16 de febrer, escalfa motors

La ‘festa del cinema castellarenc’ comptarà amb la presència de Lucía Alemany, Benito Zambrano i Jon Garaño

Cristina Domene

Cada vegada és més fàcil consumir cinema des de casa, gràcies a la democratització del sector a través de plataformes com Netflix, HBO o Amazon Prime. Per això té tant de mèrit que la mostra de cinema BRAM!, que enguany arriba a la 12a edició, compti amb un públic fidel. “El que ens diferencia és que l’única cosa que no tenen a casa és el factor humà, que és el que tenen els cinefòrum”, va destacar a la presentació de l’edició Pere Joan Ventura, director artístic del BRAM!

La mostra de cinema tindrà lloc entre el 6 i el 16 de febrer, un esdeveniment que s’avança un mes respecte les darreres edicions. “Quan es fa més tard, el bon temps fa que l’assistència disminueixi. S’ha avançat al febrer amb la idea de fer-ho abans de Carnestoltes i que més gent pugui assistir”, va detallar la regidora de Cultura, Joana Borrego.

La mostra comptarà amb l’assistència de fins a sis realitzadors. Entre aquests, destaca la presència de Lucía Alemany, que inaugurarà la mostra el dijous 6 de febrer, a les 20.30 h, amb la seva opera prima La innocència, Benito Zambrano, que presentarà Intemperie, i Jon Garaño, codirector de La trinchera infinita. L’organització va a càrrec, un any més, d’una comissió formada pel Club Cinema Castellar Vallès (CCCV) i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament del municipi.

A més de 16 projeccions de pel·lícules de calat social, aquesta edició anirà acompanyada de dues exposicions relacionades amb el setè art. D’una banda, Pessebres de pel·lícula i Viatge a l’interior d’una pel·lícula es podran veure al local del Grup Pessebrista de Castellar, al carrer del Doctor Pujol, 26, que es mantindrà obert al públic per a l'ocasió. “És un honor col·laborar-hi. L’exposició que el CCCV ha instal·lat  al pis de dalt del nostre local està sent un éxit. La gent surt encantadíssima”, va dir Joan Juni, president del Grup Pessebrista de Castellar.

 I, d’altra banda, Cineclubisme: El públic s’organitza, una exposició que commemora el 40è aniversari de la Federació Catalana de Cineclubs i que posa en relleu la tasca dels cineclubs a l’hora de difondre la cultura cinematogràfica arreu del territori català. Aquesta exposició, comissariada per Juan Manuel Garcia Ferrer, es va inaugurar a la Filmoteca de Catalunya el 24 d’octubre de l’any passat. “Ara comença a voltar i fa la seva primera parada a Castellar del Vallès”, va advertir Àlex Portolés, membre del CCCV. Impulsada per aquests dos ens i amb la col·laboració del Centre d’Estudis de Castellar - Arxiu d’Història, es podrà veure durant les dates del BRAM! a El Mirador. 

Com en edicions prèvies, la música també serà un component important en la mostra. Tant Espaiart, col·laborador habitual, com Acció Musical Castellar, que s’estrena al BRAM!, mostraran com n’és d'important la música en el cinema amb dos espectacles: BRAM I POP i BSO Clàssics del cinema. “Ens fa molta il·lusió participar. Hem preparat un repertori de medleys amb peces dels temes més mítics del cinema, sobretot dels anys 30, 40 i 50”, va explicar Laia Rocavert, responsable d’Acció Musical Castellar.

Tampoc faltarà el BRAM! Escolar. Del 20 de gener al 20 de febrer, hi participaran 3.800 a alumnes de P3 a 2n de Batxillerat i de l’Escola Municipal d’Adults. “Hem fet rècord d’alumnes. És la xifra més alta en set edicions. Hi són tots”, va assegurar Mercè Costa, responsable de la Guía Didàctica de l’Ajuntament.  L’oferta de cinema per als més menuts es completa amb el BRAM! Infantil, que enguany projectarà el diumenge 9 de febrer, a les 12.00 h, el film d’animació en stop-motion Solan & Eri, missió a la lluna.   

 

Projeccions “especials” i amb més convidats

El director andalús Benito Zambrano, conegut per títols com Solas i La voz dormida (premi del públic del BRAM! 2012) vindrà a Castellar del Vallès el 9 de febrer per presentar Intemperie. Ambientat en la postguerra espanyola i amb aparença de western, el film explica el vincle que es crea entre un nen que fuig i un pastor amb qui es creua per casualitat. La pel·lícula està nominada a set Premis Goya (incloent millor pel·lícula, millor guió adaptat i millor actor de repartiment). 

 

Un altre film espanyol de la secció oficial, La trinchera infinita retorna al BRAM! el cinema dels bascos Jon Garaño, Aitor Arregi i José Mari Goenaga, present anteriorment amb Loreak i Handia. Garaño serà a Castellar el 13 de febrer per presentar aquesta nova pel·lícula, que explica el periple d’Higinio, un home que amb l’esclat de la Guerra Civil espanyola s’haurà d’amagar durant més de 30 anys amb l’ajuda de la seva dona, Rosa. Amb 4 premis al Festival de San Sebastián (incloent la Conxa de Plata a la millor direcció i el Premi del Jurat al millor guió), és una de les pel·lícules més nominades als Premis Goya, ja que opta a 15 guardons (incloent millor pel·lícula, millor direcció, millor actor, millor actriu, millor actor revelació i millor guió original).

 

En l’apartat de preestrenes, destaca el film francès Especiales, dels directors d’Intocable i Samba, Olivier Nakache i Eric Toledano. La pel·lícula, que va ser guardonada amb el Premi del Públic al Festival de San Sebastián, explica la història real de dos amics de diferents creences religioses que, 20 anys enrere, van crear una organització sense ànim de lucre per ajudar a infants i adolescents autistes. La projecció comptarà amb la participació de l’organització Suma Castellar, entitat que treballa per a la millora de l’atenció de l’alumnat amb diversitat de necessitats als centres educatius de la vila. “Agraïm mol t poder col·laborar perquè a més serà el tret de sortida de la nostra Marató d’enguany”, va afirmar Ferran Martínez, de l’entitat Suma Castellar.

 

Finestra oberta

La secció Finestra Oberta, dedicada als talents emergents, inclourà dues propostes: d’una banda, El Pilar. Resistència cinematogràfica. Filmmakers clandestins (1960-1978) és el documental dirigit per Esther Cases.

D’altra banda, s’hi podrà veure Estem voltats de pocavergonyes. Es tracta d’un documental que fa un recorregut per la trajectòria de la Colla de Sabadell per comprendre a ulls d'ara el significat de tota aquella activitat i resseguir el seu esforç per modernitzar la societat i la cultura, posant-la en sintonia amb els corrents europeus. La Colla de Sabadell estava formada per un grup d'amics, artistes i intel·lectuals que es van aplegar a l'Acadèmia de Belles Arts de Sabadell i que l'any 1919 es van constituir com a grup. Els escriptors Joan Oliver, Francesc Trabal i Armand Obiols en van ser els membres més actius, tot i que també hi van col·laborar, entre altres, el pintor Antoni Vila Arrufat i el filòsof Miquel Carreras. “És un documental que neix de la necessitat de reivindicar i fer història d'un grup que ens assemblava que no es coneixia prou. Cal fer memòria històrica i un documental és un format que ens permetia que això restés”, va explicar la directora Clara Soley, que serà a la projecció d’aquest film juntament amb el realitzador Rafel Uyà i el productor executiu i president del Col·lectiu Pere Quart, Anton Carbonell.

 

La directora del documental Estem voltats de pocavergonyes, Clara Soley, i el productor executiu, Anton Carbonell, durant la presentació del BRAM amb àlex Portolés i Pere Joan Ventura  / I. V.

La directora del documental Estem voltats de pocavergonyes, Clara Soley, i el productor executiu, Anton Carbonell,

durant la presentació del BRAM amb Àlex Portolés i Pere Joan Ventura  / I. V.

 

Programació BRAM! 2020

Com ja és usual al BRAM!, aquesta edició barreja cineastes de llarga trajectòria amb altres de més desconeguts, però tots compromesos a executar un cinema de qualitat i social.

Dins el grup de vells coneguts hi ha el director que ha vist programades més pel·lícules seves a la mostra, el britànic Ken loach. Aquest any hi arriba Sorry We Missed You, la història d’una família de classe treballadora amb problemes econòmics des de la crisi del 2008 i que per tirar endavant veurà perillar la unitat del nucli familiar. La cinta va obtenir el Premi del Públic al millor film Europeu al Festival de San Sebastián.

Del francès Robert Guédiguian, que també repeteix al BRAM!, es veurà Gloria Mundi. El film, que va guanyar el Premi a la millor actriu al Festival de Venècia, reflecteix la precarietat de la classe obrera i ho explica a través d’una família que es reuneix a Marsella per celebrar el naixement de la petita Glòria.

Dins d’aquest mateix grup d’experimentats autors trobem també el coreà Bong Joon-ho, que amb Parásitos està recollint una gran quantitat de premis (Globus d’Or a millor pel·lícula de parla no anglesa i Palma d’Or al millor llargmetratge al Festival de Cannes). A la cinta, una família sense feina se les empesca per col·locar tots els seus membres a treballar per a una altra família adinerada de la mateixa ciutat. El xoc de classes farà que la interrelació tingui resultats imprevisibles.  

Retrato de una mujer en llamas, de la francesa Céline Sciamma (coneguda per Tomboy i Girlhood), continua amb les temàtiques habituals de la directora: la orientació sexual i la identitat de gènere. Aquest cop, però, amb un film d’època. A la França de 1770, Marianne rep l’encàrrec de fer un retrat d’Héloïse per tal de casar-la. Aquest procés, que es prolongarà en el temps, portarà a crear un vincle especial entre elles. Guanyadora del premi al millor guió tant al Festival de Cannes com als Premis del Cinema Europeu, també està nominada a la millor pel·lícula europea als premis Goya i Gaudí.

El toc distès d’aquesta edició l’aportarà La odisea de los giles, de l’argentí Sebastián Borensztein, una pel·lícula protagonitzada per Ricardo Darín i Chino Darín. Al film, un grup d’amics i veïns intentaran recuperar els diners que havien estalviat per salvar una vella cooperativa agrícola de mans d’un advocat i un gerent de banc que aprofiten la situació del país per estafar-los. Nominada al Goya a millor pel·lícula iberoamericana, va passar per la Secció Oficial del Festival de San Sebastián.   

I per tancar les projeccions del grup de directors consolidats es projectarà El oficial y el espía, de Roman Polanski, que narra la història real d’un jove oficial jueu acusat de traïció per espiar per a Alemanya i que va ser condemnat a cadena perpètua el 1894. Aquest film francès va obtenir el Gran Premi del Jurat i Premi FIPRESCI al Festival de Venècia.

Altres directors novells també tenen protagonisme en aquesta edició, juntament amb Lucia Alemany abans esmentada. És el cas de Belén Funes, amb La hija de un ladrón, protagonitzada per Eduard Fernández i Greta Fernández. La Sara té 22 anys, un nadó i el desig de formar una familia juntament amb el seu germà i la seva parella, però el retorn del seu pare, en llibertat després d’anys de presó, farà trontollar els seus plans. Amb la Conxa de Plata a millor actriu sota el braç, el film opta a recollir molts més premis aquesta temporada, ja que té dues nominacions als Premis Goya (millor actriu i millor direcció novell) i 13 als Premis Gaudí (millor pel·lícula en llengua no catalana, millor direcció, millor actriu i millor actor, entre d’altres). Aquesta projecció s’inclou dins el Cicle Gaudí, que promou l’Acadèmia del Cinema Català.

I per últim, una direcció novell a mitges, ja que el francès Ladj Ly ja havia dirigit anteriorment però aquest és el primer cop que ho fa en solitari. La pel·lícula en qüestió és Los miserables, que transcorre a Montfermeil, un suburbi de París. Concretament, se centra en la Brigada de Lluita contra la Delinqüència des d’on s’intenten pal·liar les tensions que hi ha entre els diferents grups organitzats que volen fer-se amb el control del barri. El film va obtenir el Premi de Jurat (ex-aequo) al Festival de Cannes i el Premi Discovery als Premis de Cinema Europeu.

Totes les pel·lícules es podran veure a l’Auditori Municipal Miquel Pont en versió original o versió original subtitulada.

 

Premi especial del públic: les mongetes del ganxet

Com ja és tradició, el BRAM! 2020 inclourà novament el Premi Especial del Públic, a partir les votacions dels espectadors de la mostra. La cinta guanyadora rebrà un guardó que consistirà en un sac de mongetes del ganxet, que l’organització farà arribar al director i a la productora de la pel·lícula que resulti premiada. A més, també se sortejaran 10 saquets de mongetes entre tots els participants.

 

Preus de les entrades

Les entrades individuals per assistir a les projeccions de pagament del BRAM! tindran un preu de 5 €, mentre que en el cas del BRAM! Infantil, l’entrada costarà 4 € (menors de 3 anys, entrada gratuïta). En el cas dels dos concerts programats, l’entrada general costarà 10 € (7,5 € preu reduït per compra anticipada i per a col·lectius diversos).

En tots els casos, les entrades es podran comprar a partir del 14 de gener al web www.auditoricastellar.cat, i també a la taquilla de l’Auditori des de 30 minuts abans de l’inici de cada sessió o concert.

 

Abonaments

Pel que fa a l’abonament del BRAM!, inclou l’accés a 14 projeccions. És vàlid per a totes les sessions excepte la inauguració (06/02), el BRAM! Infantil (9/02) i les actuacions d’Espaiart (8/02) i d’Acció Musical Castellar (16/02). El preu serà de 15 € per als socis del Club Cinema Castellar Vallès (CCCV) i 20 € per al públic general, i es podran comprar del 14 de gener al 6 de febrer a www.auditoricastellar.cat o a la taquilla de l’Auditori Municipal en dies de projecció del CCCV i en dies de sessió del BRAM! Si es fa compra anticipada, l’abonament es podrà retirar a la taquilla de l’Auditori, presentant-hi el comprovant.

Comparteix
M'agrada
Comentaris