7R 1103_617x412
A l'esquerra, el doctor en comunicació social Alan Salvadó, a la dreta, el director del BRAM! Pere Joan Ventura. || Q. PASCUAL
13/03/2019 Cultura
Bona acollida d' 'El sopar' de Pere Portabella

El BRAM! va programar un documental sobre cinc ex-presos polítics que es van reunir a la masia de La Roca el dia que van assassinar Salvadó Puig Antich

Marina Antúnez

El BRAM! va projectar, dimarts al vespre i a l'Auditori Municipal, El sopar (1974-2018), un documental sobre cinc ex-presos polítics que van complir llargues condemnes de presó, i que el 2 de març de 1974 es van reunir clandestinament a la Masia de La Roca, a Sant Llorenç Savall, per intercanviar les seves experiències. El film, dirigit per Pere Portabella, es va enregistrar el mateix dia que van assassinar el militant anarquista Salvador Puig Antich. El passat 2018, Pere Portabella va incorporar-hi una addenda, la filmació de l’entrevista que va realitzar a Oriol Arau, l’advocat de Salvador Puig Antich, i amb ella el documental ha agafat un nou sentit d’actualitat.

 

Espectadors a 'El sopar. || Q. PASCUAL

Espectadors amb el programa de mà d''El sopar, moments abans de la projecció.  || Q. PASCUAL

 

La proposta va tenir molt bona acollida, amb 113 espectadors, i va comptar amb la presència d’Alan Salvadó i Romero, Doctor en Comunicació Social per la Universitat Pompeu Fabra, professor d'Història del Cinema i de Models de Posada en Escena. Ell mateix va presentar breument el film, a l'inici de la sessió, fent èmfasi al fet que no s'esmenti el fet històric de l'execució de Puig Antich al documental, "ja que és aquesta absència la que justament dona rellevància al documental i ara ja no hi ha cap sinopsi de la pel·lícula on no s'esmenti aquesta coincidència". El que és interessant de la pel·lícula és com "Portabella aconsegueix filmar una conversa lúcida entre cinc ex presos del franquisme, alguns d'ells, amb molts anys de presó a l'esquena". Efectivament, com el mateix Portabella apunta a l'addenda, "no és un documental lacrimògen".

 

Prèviament a El sopar, es van projectar els curtmetratges - també de Pere Portabella - Play Back i Visca el piano (aquest últim inèdit), en record del músic i artista avantguardista Carles Santos, que ens va deixar el passat 2017 i a qui el BRAM! ha volgut retre homenatge enguany, tenint en compte la prolífica col·laboració artística entre Santos i Portabella.

 

Després del visionat d' El sopar (1974-2018), a l'auditori es va iniciar un col·loqui  amb Alan Salvadó. El va explicar que la grandesa del documental rau en "la capacitat dels protagonistes del film, cinc ex presos, d'establir un diàleg serè sobre qüestions d'una duresa extrema, com pot ser la presó, la resistència que des de dins els presos polítics porten a terme, arribant fins a i tot a la vaga de fam, etc". Pere Portabella i el seu equip, entre els que s'hi compta el director del BRAM!, Pere Joan Ventura, van citar els ex presos a la masia, els van dur allà clandestinament, i van fer la pel·lícula. "Durant anys, 'El sopar' va constar com una petita pel·lícula de Portabella, fins que l'any 2001 el MACBA va ver un homenatge retrospectiu a Portabella i se li va començar a donar la importància que mereix", comentava Salvadó.

 

Una de les preguntes del públic va ser en el sentit de comentar dos moments de silenci que té la pel·lícula. En primer lloc, quan Lola Ferreira (ex presa política) introdueix el tema de la condició de dona presa política, de la dona revolucionària i de la condició de subsidiarietat que pateix a la presó, i a fora. "Aquesta visió femenina de la lluita revolucionària deixa sense paraules, fins i tot, els altres quatre presos d' El sopar", aclaria Salvadó. Aquest silenci, "volgudament buscat per Portabella", apuntava Pere Joan Ventura, afegeix força al discurs de Ferreira. L'altre moment de silenci arriba al final, quan l'advocat de Puig Antich fa de relator dels fets succeïts moments previs i posteriors a l'assassinat de l'anarquista. "Aquesta fredor amb què anomena la successió és impactant, i que acabi en silenci també".

 

Alan Salvadó i Pere Joan Ventura presenten 'El sopar'. || Q. PASCUAL

Alan Salvadó i Pere Joan Ventura presenten 'El sopar'. || Q. PASCUAL

 

Alan Salvadó i Pere Joan Ventura presenten 'El sopar'. || Q. PASCUAL

Un espectador escolta atent les explicacions de l'Alan Salvadó. || Q. PASCUAL

 

 

A la sala, el BRAM! va tenir l'honor de comptar amb l'assistència de Joan Margenat, propietari de la masia de la Roca. Ell mateix va explicar com recordava els dies de gravació. "Evidentment, nosaltres estàvem commocionats pel que es deia a les notícies, sobre l'assassinat de Puig Antich, i l'equip de rodatge va decidir tirar endavant la pel·lícula, que es va rodar en dos dies", explicava. Margenat recorda que "el Pere Joan m'havia demanat permís per gravar i, durant la gravació, van col·locar unes guies per fer anar amunt i avall la càmera, del menjador al passadís". En aquest sentit, Pere Joan Ventura va apuntar que "a l'època, la pel·lícula es va rodar com es feia amb les grans produccions, es va dotar de mitjans". Margenat va afegir que li sembla que Salvador Puig Antich era un dels nois d'un grup escolta que s'havia allotjat a La Roca i que, fins i tot, "ell havia volgut dur a terme un projecte de gravació en aquell indret". Un cop assassinat, el grup escolta ja no va reprendre la idea. "M'agradaria posar-me en contacte algun dia amb aquest grup escolta, i saber com va anar". Aquesta aportació va sorprendre, fins i tot, l'Alan Salvadó, "que no en tenia constància i que podria obrir una nova línia d'investigació sobre el cas Puig Antich", deia.

 

Sobre la relació dels ex presos polítics del documental amb la situació actual, Salvadó va apuntar que "seria injust buscar la comparativa, perquè la situació, el que rebem dels mitjans, el que està passant està en un context diferent, ara no seria igual una conversa com la d' 'El sopar'". Ventura va afegir que "estem parlant d'uns presos que van ser torturats pel franquisme, i que van patir unes condicions extremes a la presó, cosa que no passa avui".

 

Alan Salvadó i Pere Joan Ventura. || Q. PASCUAL

Alan Salvadó i Pere Joan Ventura. || Q. PASCUAL

 

El propietari de La Roca, Joan Margenat, explica el seu record de la gravació d' "El sopar". Q PASCUAL

El propietari de La Roca, Joan Margenat, explica el seu record de la gravació d' "El sopar". Q PASCUAL

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris