a123ceb4 4a67 4eec a70c 7f872d441d15_1440x961
Gabi Ruiz, responsable de L'Alcavot Espai Cultural, fa balanç de les 500 activitats fetes. || CEDIDA
14/05/2025 Cultura
L’Alcavot suma més de 500 activitats

L’associació fa un balanç molt positiu dels gairebé tres anys i mig de vida

Marina Antúnez

L’Alcavot Espai Cultural naixia fa gairebé tres anys i mig. Després de tot aquest temps, avui ja sumen més de 500 activitats programades i fetes.  “Estem parlant d’activitats amb participació de públic, a banda de les internes com els assajos, que ja sumen 900”, diu Gabi Ruiz, el responsable de L’Alcavot.  Per quantitat, el teatre és el que més èxit de públic ha tingut. S’han fet 185 representacions per adults i 88 de familiars. També han funcionat molt bé els concerts, amb 50 fets fins avui.

 

Algunes de les propostes s’han agrupat en cicles “perquè creiem que és una manera que la ciutadania ho identifiqui més bé”, apunta Ruiz. En aquest sentit, tenen en marxa el cicle d’espectacles familiars, el S’horabaixa (n’han fet 49) en format de cafè teatre, el cicle divulgatiu que es diu ‘Informació i formació’, “que consisteix en xerrades, conferències, sobre temes divulgatius i que fem un cop al mes” i els vermuts literaris, que compten amb la secció ‘Lectortúlies’, “que fem amb col·laboració amb Psicovallès, on hi ha gent que no ha publicat però que escriu i ho comparteix amb els altres, és una teràpia”.

 

L’Alcavot sempre ha tingut un gran objectiu, el de compartir cultura. “No volem competir, sinó compartir, per això, no anem a buscar les nostres programacions sinó que és gent que vol venir, l’únic requisit és que hi hagi un dia lliure” [riu].

 

Aquest espai cultural també promou la formació. A L’Alcavot s’hi han fet cursos de narració de contes, de monòlegs, tallers infantils i, fins i tot, d’escriptura japonesa. “No volem fer-ho nosaltres, sinó que la gent que vol impartir alguna formació ho pugui fer”. Teatràlia és, justament, un projecte que sorgeix amb una idea formativa però com un curs de teatre pràctic, que pogués resoldre’s amb una obra de teatre per al públic. A la primera edició es van fer sis obres de teatre breu; a la segona edició es va fer un projecte amb una obra de teatre llarga, i aquesta tercera edició fem dues obres de teatre, “que estrenarem a finals de maig, són obres originals que encara no s’han estrenat”.

 

L’Alcavot té signats diversos convenis “perquè tenim molt clar que la cultura i les entitats, si treballem plegades, en traiem profit i ens enriquim”. Al mes de gener, van iniciar un conveni amb la Fundació Oreneta, que es dedica a promocionar la xarxa d’entitats. L’Alcavot també té un conveni firmat amb la Taca Cooperació i Lleure i amb l’associació Tres Homes Grossos, “amb els qui fem coproduccions”.

 

A més, van signar amb el Consorci per a la Normalització de la Llengua (CNL); i també formen part de la Federació d’Ateneus de Catalunya des de fa dos anys, i de la Federació de Grups de Teatre Amateur de Catalunya, participant directament amb la coordinadora del Vallès i amb la Fundació Catalunya Cultura, participant al projecte formatiu ‘Impulsa Cultura’. A Castellar, col·laboren  amb FEDAC, quan necessiten el local, i amb Suport Castellar.

 

Fons d’art i biblioteca Feliu Formosa

 

L’Alcavot té un fons d’art que ja compta  amb una trentena d’obres que els artistes que han exposat a L’Alcavot han donat a l’associació. “És un manera de fer patrimoni”, diu Ruiz. D’altra banda, la biblioteca teatral Feliu Formosa, amb un dipòsit de 1.500 llibres de teatre, “té un valor especial, perquè és tenir una biblioteca amb història”. El sabadellenc Formosa és actor, director, dramaturg, poeta i professor de l’Institut del Teatre. “Va decidir donar-nos la biblioteca. No ens ho esperàvem”. Es va fer la inauguració del fons l’abril de 2022 i a finals d’aquest any, quan  ell va fer 90 anys, “li vam fer un homenatge molt emotiu. ell hi va participar i va ser molt bonic”.

 

Novetats

 

Com a novetat, l’Alcavot engega ara un concurs de monòlegs obert a tothom. S’han elaborat unes bases i, cada dijous, a partir del mes de juny, programaran un cafè – teatre amb monòlegs, tres monologuistes per a cada sessió. “No és un concurs de stand-up comedy, sinó teatrals, i això vol dir que també hi tenen cabuda monòlegs dramàticc. D’uns 20 minuts. La nostra filosofia és no posar límits”.

 

El dia 24 de maig han  decidit fer una gran festa al carrer de Montcada. Han programat diverses activitats, tallers infantils, una xocolatada gratuïta, i al final, un espectacle de circ amb Les Braves.

 

Escolta l'entrevista aquí:

 

 

Àudio
Comparteix
M'agrada
Comentaris