Foto Artcadia13_1440x961
El grup de joves del casal Landscape Music Experience, d’Artcàdia, a l’ermita de Sant Pere Ullastre en una de les sortides / Carles Díaz
06/07/2023
Casals: l’alegria de viure l’estiu

Música, programació o gimnàstica formen part de la quarantena  de propostes del projecte ‘Estiu enriquit’

Cristina Domene

Quan arriba juliol els horaris estrictes de l’escola es relaxen, les responsabilitats dels infants i joves canvien i el temps d’esbarjo convida a conèixer noves amistats i gaudir de l’entorn. Els casals d’estiu són una bona opció per omplir les hores que la falta de classes han deixat orfes. Els patis de les escoles es tornen a omplir d’activitats i moltes entitats amplien els seus horaris per acollir els joves castellarencs. Les propostes esportives i els esplais han estat històricament les activitats amb més demanda a l’estiu, però cada vegada més i gràcies a la quarantena d’ofertes del projecte Estiu enriquit, darrerament guanyen terreny activitats més específiques. 


És el cas del casal tecnològic de Codelearn Castellar, on es fa programació i robòtica, amb activitats com Lego amb Mindstorm o Minecraft amb Redstone. “Oferim diferents tipus de casals durant les setmanes de juliol, al matí i a la tarda, en funció de l’edat i de les preferències dels nens. Aquesta setmana estem fent disseny de videojocs, en què aprenen a dissenyar escenaris, personatges… per portar-ho després a la programació”. Alguns alumnes venen per primera vegada i altres són alumnes de les extraescolars que es fan durant l’any, però volen aprofundir més en un aspecte concret de la programació. Joel Marín, per exemple, està aprenent aquesta setmana com es fa un videojoc: “No només com es programa, sinó també tots els factors que té al darrere per aconseguir fer-ho. Per fer un videojoc no només calen programadors, també calen músics, artistes... S’expliquen moltes coses que pots aprendre segons el teu interès”. Un altre participant del casal és Ricard Tria, que està aprenent game design. “Avui estic fent un ‘storyboard’ per fer una cinemàtica del joc. És molt xulo, no hi havia vingut mai a un casal així i m’ha sorprès, he après moltes coses”

 

Al casal tecnològic de Codelearn Castellar es fa programació i robòtica / C. Díaz

Al casal tecnològic de Codelearn Castellar es fa programació i robòtica / C. Díaz


I de l’àmbit tecnològic, a l’àmbit artístic. Les tres propostes que ofereixen des de l’escola de Música Artcàdia i Acció Musical Castellar –Artestiu, La Tribu i LAM– planteja activitats lúdiques però des d’una mirada artística i amb el fil conductor de la música. Artestiu està adreçat a nens i nens d’I3 a 1r de primària a partir de les arts plàstiques, la música i el moviment: “Tenim un fil conductor, una detectiva ens ha demanat ajuda perquè han robat un quadre fet per quatre artistes de Castellar i a través d’aquí, treballem cada setmana amb motius melòdics diferents, teatre i plàstica”, explica Sílvia Artigas, professora de música. Els més grans, de 6è de primària a 4t d’ESO, formen el LAM, Landscape Music Experience. “Consisteix a combinar el contacte amb la natura i l’entorn més proper amb la música. Aquest any coincideix que tots els participants són músics. Cada dia fem una sortida, a peu o en bicicleta, i anem a un lloc emblemàtic de l’entorn per poder assajar un repertori, que cada any tracta d’un tema diferent. L’últim dia de casal, fem un concert a Castellar Vell amb tot el que hem anat preparant. Avui estem a l’ermita de Sant Pere Ullastre, però també hem anat a la Vall d’Horta, a Sant Feliu del Racó o Sant Llorenç Savall”, explica Laia Rocavert, directora d’Artcàdia. 


No és la primera vegada que Guillem Barbero fa aquest casal d’estiu amb Artcàdia. L’alumne de violoncel assegura que l’ambient entre tots els companys, de diferents edats, és molt bo: “Ens portem molt bé, jo fa molts anys que ho faig i sempre m’ho passo molt bé. Combinar natura i música em sembla molt bona idea i tocar en aquests espais, on habitualment no podem, és molt maco”,  afirma el jove.


L’esport també està molt present en els casals d’estiu. A les propostes del projecte Activitats d’estiu, Un estiu enriquit trobem vòlei, bàsquet, futbol, tenis, atletisme, pàdel, escalada, hoquei i fins i tot crossfit. Però també gimnàstica rítmica, una modalitat que està agafant molta força a Castellar gràcies a la bona feina del club Rítmica Clau de Sol. El casal,  adreçat a nens i nenes de 5 a 16 anys, és una proposta específica de gimnàstica rítmica però combinades amb tallers de manualitats, jocs de coordinació i agilitat, sortides a la natura i a la piscina. “Ens agrada que tothom, tingui el nivell que tingui, participi amb nosaltres. Fem activitats esportives, aparells, però també activitats a la natura, sortides a la piscina i manualitats. L’important és fer equip i gaudir de la part més divertida de la gimnàstica rítmica”, explica Brenda Romero, professora de gimnàstica rítmica. Elena Granados és una de la vintena d’alumnes que estan fent activitats al tapís de l’Espia Tolrà: “El que més m’agrada del casal és aprendre coses noves”, diu l’Elena, que durant el curs també fa rítmica. “Ara a l’estiu fem exercicis i aparells, però també jocs d’aigua, anem a la Bassa els dimecres i una activitat que es diu entrenadora-alumna, en què una munta el ball i la música i l’altra l’ha d’aprendre, per després mostrar-los”, explica la petita gimnasta.

 

Al casal de Rítmica Clau de Sol, a banda de gimnàstica, es fan tallers de manualitats i sortides a la natura i a la piscina / C. Díaz

Al casal de Rítmica Clau de Sol, a banda de gimnàstica, es fan tallers de manualitats i sortides a la natura i a la piscina / C. Díaz


Castellar es pot enorgullir de tenir casals per a tots els gustos, aficions amb què aprendre i viure un estiu ple d’aventures.   

Comparteix
M'agrada
Comentaris