08 3_617x412
La mostra es va inaugurar dimecres passat a la Sala d'Exposicions d'El Mirador - R.G.
07/11/2019 Actualitat
Viatge al cor de la cara oculta del Pakistan

El Mirador acollirà fins al 3 de desembre la mostra fotogràfica d’Emilio Morenatti i Marta Ramoneda

Rocío Gómez

Des de dimecres passat, a la Sala d’Exposicions d’El Mirador ens proposen un doble viatge al Pakistan des de la perspectiva de dos fotoperiodistes:  Emilio Morenatti i Marta Ramoneda. Es tracta d’una mostra fotogràfica que han organitzat els col·lectius La Pedra Fina i Viatges i Més, Lleure Solidari, i que consta d’una trentena d’imatges que s’entreteixeixen com un retrat de la cara oculta del Pakistan. La inauguració, que va tenir lloc dimecres passat, va comptar amb l’assistència dels pares de Ramoneda.


En el cas de Morenatti, s’exhibiran una desena de fotografies de la sèrie Violència de gènere al Pakistan, que s’articula com un recorregut per la història de diverses dones pakistaneses que han estat atacades amb àcid. “Les imatges són dures, un xoc brutal amb la realitat. Són imatges indispensables per, no només conèixer una situació, sinó per evitar que es produeixin en un futur”, explica Joan Vilardebó, un dels impulsors de Viatges i Més, i també de la mostra. “Els atacs a aquestes dones són injustificats, per motius sense cap mena de transcendència. De vegades una baralla entre famílies, de vegades rebutjar un pretendent”, detalla Vilardebó. Tanmateix, tot i la cruesa de les històries, l’exposició respira valentia, “són dones molt fortes”, que han estat estigmatitzades, discriminades i apartades de la societat, però que s’han intentat refer i són un exemple de resiliència.


Pel que fa a Ramoneda, s’instal·la la mostra que porta per títol Khusra. Transgènere a Pakistan. A través de les 18 fotografies de la sabadellenca, l’espectador es capbussarà en la comunitat trans del Pakistan i del Sud  d’Àsia. Aquest col·lectiu que, “havien estat tractats com a semidéus en altres èpoques”, a hores d’ara és una comunitat que sovint ha estat discriminada i ha patit violència en diversos àmbits. “L’exposició és una manera de donar-los veu, pretén anar més enllà de la localització geogràfica, defugir l’exotisme, perquè la violència per raó de gènere no només passa a Pakistan sinó arreu del món”, assevera Vilardebó. En aquest sentit, els organitzadors de la doble exposició remarquen que aquesta proposta s’erigeix com un “clam contra la violència masclista, de gènere”, i és una iniciativa que se suma als actes reivindicatius del 25-N, el Dia Internacional contra la Violència Masclista. “Volem que la gent s’emporti alguna cosa a casa, interpel·lar l’espectador, que no es quedi només amb el dolor”, puntualitza Vilardebó.


Val a dir que, Emilio Morenatti i Marta Ramoneda van rebre el primer premi i la beca “La Caixa 09”, respectivament, per aquesta sèrie fotogràfica. “Tot i que les fotografies són de 2009, dissortadament són vigents, actuals. En deu anys la situació al Pakistan no ha canviat tant”, lamenta l’organitzador. La mostra fotogràfica restarà a la Sala d’Exposicions d’El Mirador fins al 3 de desembre.


CONFERÈNCIA AMB ELS AUTORS

Paral·lelament a l’exposició, el pròxim 13 de novembre, Emilio Morenatti i Marta Ramoneda reinauguraran la mostra i oferiran una conferència a les 20 hores a la Sala d’Actes d’El Mirador. “Intentarem contextualitzar l’exposició, i entendre, si és que es pot, perquè passa. És important eixamplar l’òptica i pensar en altres horitzons. Situacions semblants de violència masclista les tenim a tocar de casa”, conclou Vilardebó. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris