1_617x412
Els padrins dels bucs del Castellar vila de llibres amb l'alcalde i el regidor de Cultura al buc instal·lat a la plaça Major. FOTO: Q. Pascual
20/04/2018 Actualitat
Una vila plena de llibres

L’Ajuntament promou el foment de la lectura entre els castellarencs instal·lant cinc punts fixes d’intercanvi de llibres a les principals places de la vila que es van inaugurar divendres al vespre

 

La posada de llarg de la iniciativa Castellar vila de llibres va comptar amb uns mestres de cerimònia de primer nivell. Miquel Desclot, Jacint Torrents, Gisela Pou, Josep Lluís Badal i Joan Sellent, els cinc autors castellarencs que han apadrinat els bucs plens de llibres instal·lats a l’espai públic de la vila, van protagonitzar divendres al vespre una tertúlia al mig de la plaça d’El Mirador per posar de manifest el valor de la paraula escrita en forma de llibre.

 

De moment, els bucs amb llibres per intercanviar s’han instal·lat a la plaça d’El Mirador, a la plaça Calissó, a la plaça Catalunya, a la plaça de la Fàbrica Nova i a la plaça Europa, uns espais que a més serviran per promocionar cinc grans clàssics literaris que han escollit els autors castellarencs citats i que van ser –els llibres- el motiu central de la conversa amb els autors que va conduir Anton Carbonell, del Col·lectiu Pere Quart. De fet, va ser Carbonell qui va subratllar que les cinc obres triades poden ser “una gran entrada a la iniciació a la lectura”.

 

L’escriptor (novel·lista i poeta) Josep Lluís Badal –també professor de l’institut Puig de la Creu- ha triat una obra escrita fa 28 segles, L’Odissea, atribuïda a Homer. Badal va defensar la seva tria recordant que L’Odissea “dibuixa l’itinerari vital d’una persona” en clau de faula. El traductor Joan Sellent Arús ha apostat pel clàssic d’aventures més important de la història de la literatura, L’illa del tresor, de Robert Louis Stevenson, novel·la que, segons va descobrir al centenar de persones assistents a l’acte, va llegir d’adolescent en una traducció feta pel seu avi, el poeta castellarenc Joan Arús. “Dècades després em van encarregar a mi la traducció, un motiu que em va produir molta satisfacció personal”. Sellent va recordar l’ambivalència del bé i el mal en la narrativa d’Stevenson i va subratllar el paper que juga l’icònic pirata John Silver a L’Illa del tresor, un John Silver al qual va retre homenatge Badal en la seva saga de novel·les juvenils protagonitzades per Jan Plata –nom que és una traducció literal al català de John Silver-.

 

Si Badal i Sellent van apostar per apadrinar llibres de gran èpica, l’escriptor local Jacint Torrents va escollir “l’apassionant dietari” –segons definició d’Anton Carbonell- El quadern gris, de Josep Pla, segurament el prosista més important de les lletres catalanes del segle XX. Fins i tot, Torrents es va atrevir a qualificar Pla del “Ramon Llull del segle passat” i va confessar ser “un devot" de Pla que adquireix qualsevol novetat bibliogràfica que apareix relacionada amb el conegut escriptor empordanès.

 

Un moment de la tertúlia literària del Castellar vila de llibres

 

Miquel Desclot va reconèixer als assistents que, en un primer moment, volia escollir L’Odissea però finalment es va decantar pel Bestiari de Pere Quart: “Vaig voler triar una obra de poesia i d’un autor local com Pere Quart, amb arrels aquí”. “M’agrada la precisió de la seva llengua poètica, però també la seva prosa”, va dir Desclot en la seva intervenció sobre un autor que ha estat d’actualitat en els darrers mesos en commemorar-se els 100 anys del seu naixement.

 

Finalment, Gisela Pou va explicar perquè havia triat La casa de les belles adormides, del japonès Yasunari Kawabata. “Quan ho vaig llegir amb 25 anys, en una edició en castellà, en va colpir”, va explicar la novel·lista castellarenca, que també va confessar que l’escriptor japonès, que té el premi Nobel, “sempre m’ha acompanyat”.

 

Protesta de l’Assemblea Llibertària

Durant el desenvolupament de l’acte, diversos joves de l’Assemblea Llibertària de Castellar van repartir un escrit criticant la iniciativa municipal Castellar vila de Llibres. Segons els membres de l’Assemblea, aquest nou projecte és una còpia d’una iniciativa que van intentar dur a terme fa uns mesos quan volien instal·lar una nevera vella a la plaça Major com a espai de bookcrossing. Finalment, la nevera va ser retirada de la plaça per les brigades municipals. També van passejar cartells on es podien llegir lemes com “El poble crea projectes. L’Ajuntament es penja medalles” o “Castellar Vila d’hipòcrites”.

 

Un jove de l'Assemblea Llibertària exhibeix un dels cartells de protesta durant l'acte

 

Gisela Pou s’hi va referir als joves que estaven fent la protesta durant la seva intervenció: “Als joves que tenim per aquí passejant emprenyats els hi diria que Castellar vila de llibres no és una còpia i que la seva iniciativa de la nevera va ser-ne més aviat una llavor”.

 

Il·lustracions de Joan Mundet

Tot i que no va intervenir en el col·loqui, també hi era present a la presentació de Castellar vila de llibre el dibuixant  Joan Mundet –col·laborador setmanal de L’ACTUAL- que ha il·lustrat els cinc bucs inspirant-se en les obres literàries proposades pels padrins d’aquest projecte que arrenca com un aperitiu de Sant Jordi. Els bucs acolliran llibres que –tot i circular amb llibertat- tindran una certa gestió per part de la Biblioteca Municipal Antoni Tort, que s’ha encarregat de nodrir-los per a la seva estrena.

 

El futur d’aquests punts d’intercanvi de llibres està ara a les mans dels vilatans que vulguin compartir lectures. La presentació d’aquest divendres ha estat el pròleg de la diada de Sant Jordi que es celebra dilluns però que també s’escampa durant el cap de setmana per diverses activitats culturals que tindran lloc a Castellar del Vallès.

 

Joan Mundet al costat del buc dedicat a El quadern gris a la plaça Major

Comparteix
M'agrada
Comentaris