L’insecte nouvingut del sud-est asiàtic prefereix les zones fosques i amb vegetació, amb àrees d’aigua estancada
És un turista habitual a Castellar del Vallès i a la resta del territori català quan s’enfilen les temperatures i s’intueix l’estiu. És fàcil de reconèixer i ens hem acostumat a veure’l volar a un pam del terra, amb la seva aparença tigrada. Però el cert és que el mosquit tigre no es va detectar per primera vegada a Catalunya fins a l’estiu de 2004.
El mosquit tigre és una espècie invasora que va arribar des del sud-est asiàtic i se’l tem perquè pot transmetre diverses malalties com el Dengue, el Chikungunya o el Zika. Segons detalla el Departament de Salut, a Catalunya s’han detectat casos importats d’aquestes malalties, i tots ells tenen antecedents d’haver viatjat a zones endèmiques com són el sud-est asiàtic, l’Àfrica o el Carib i d’haver estat picats per mosquits durant la seva estada. En aquest sentit, des del Departament alerten que enguany les condicions climatològiques, després d’una primavera més humida del que és habitual, són propícies perquè el mosquit tigre arribi amb més virulència arreu del país.
EVITAR ACUMULACIONS D'AIGUA ESTANCADA
El mosquit tigre prefereix les zones fosques i amb vegetació, i necessita una quantitat molt petita d’aigua estancada per pondre els ous. Concretament, no creix en acumulacions d’aigua de més de 200 litres, ni a les aigües en moviment. Des de l’Ajuntament, a través del portal castellarvalles.cat es recull un protocol per evitar la proliferació del mosquit, és a dir, la posta d’ous i el creixement de les larves aquàtiques. Així, és recomanable buidar regularment o retirar qualsevol recipient de l’exterior que pugui acumular aigua com ara ornaments, joguines, cendrers, gerros o plats de sota els testos. Una altra mesura eficient és tapar, mitjançant una tapa o una tela de mosquitera prima, els recipients a l’exterior que es consideri imprescindible mantenir amb aigua. Ara bé, també s’han de netejar de restes vegetals de les canaleres de recol·lecció d’aigües de les teulades, així com els embornals dels patis, i evitar acumulacions d’aigua en les zones de drenatge o canals de desguàs.
D’altra banda, un altre aspecte important és cobrir els petits forats i depressions del terreny que acumulin aigua, i evitar els forats naturals presents en troncs. Finalment, cal mantenir completament eixutes les basses o les piscines quan estiguin buides. Les piscines de plàstic s’han de buidar periòdicament, i si no es fan servir, cal retirar-les. En el cas de les basses o les fonts, una bona solució és col·locar peixos que actuaran com a depredadors.
APP MOSQUITO ALERT
Tanmateix, la lluita contra el mosquit tigre també es lliura a través de les TIC. N’és un exemple l’aplicació de mòbil que ha creat l’observatori Mosquito Alert, amb la col·laboració del Centre d’Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i l’aval de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA). L’app Mosquito Alert permet els ciutadans alertar de la presència del mosquit tigre, entre altres insectes invasors, a través de fotografies i geolocalització. Aquesta informació és validada posteriorment per un equip d’investigadors, que actualitza el mapa. Mosquito Alert està disponible de manera gratuïta per a dispositius Android i iOS.
VOLA BAIX I PICA FINS EL CREPUSCLE
El mosquit tigre és força petit, d’entre 2 i 10 mil·límetres, i no vola en grans grups. Pica de dia o durant el crepuscle, preferentment a la part baixa de les cames, perquè acostuma a volar baix. A diferència d’altres mosquits, pica més d’una vegada per alimentar-se, és molt actiu. Per tant, només un mosquit pot causar estralls a les nostres cames. És una espècie molt resistent, que pot arribar a mossegar a través de la roba, si és fina, però que no aconsegueix traspassar un material gruixut com el d’uns texans. Les femelles són les que piquen perquè necessiten la proteïna de la sang per desenvolupar els ous. L’àmbit d’actuació del mosquit tigre és de prop de 400 metres. Acostuma a aquedar-se a la vora d’aigües estancades i del punt de cria de les seves larves. Aquests mosquits moren quan baixen les temperatures, durant les primeres setmanes de la tardor. Amb tot, els seus ous són molt resistents i poden aguantar les baixes temperatures de l’hivern, i es desclouen amb la pujada de temperatures de la primavera, quan torna a començar al cicle d’aquest insecte. Després de sis dies d’haver sortit de l’ou, esdevenen adults.