Asemca FOTO_1440x961
El president d'ASEMCA, Jordi Batet. || C. D.
24/09/2020 Actualitat
“Un 30% d’empreses fan teletreball a la vila”

El president de l’Associació d’Empresaris de Castellar (ASEMCA), Jordi Batet, valora la llei que regula el teletreball a l’empresa privada, aprovada aquesta setmana pel govern espanyol

Cristina Domene

El Consell de Ministres va donar dimarts llum verda a la llei que regula el teletreball a l’empresa privada. Una manera de treballar a la que moltes persones es van veure abocades durant l’estat d’alarma i que avui dia encara es manté en moltes empreses.

Entre altres mesures, la nova llei cobreix els treballadors que facin a distància almenys el 30% de la seva jornada, és a dir, 2 dies la setmana, i estableix que l’empresa els ha de facilitar el material necessari per fer la seva feina, com un ordinador. També detalla que el teletreball ha de ser pactat entre el treballador i l’empresa, que és voluntari i, per tant, també reversible. A més, els treballadors tenen els mateixos drets que els que treballen presencialment, i les mateixes condicions, com ara el salari, el temps de treball, la formació i la promoció professional. Això vol dir, entre altres coses, que teletreballar no vol dir estar connectat permanentment a la feina

 

· L’ASEMCA està d’acord amb les mesures pactades?

Ens sembla bé que hi hagi un acord. Creiem que és una primera passa correcta. Hem de veure com es desenvolupa. Hi ha aspectes de la nova llei que no estan desenvolupats i queden una mica en l’aire i s’haurà d’anar veient com es concreten. Hi ha aspectes que s’han d’acabar de definir. Com el dret a rebre una compensació per les despeses afegides que els pugui generar el fet de treballar des de casa, mesures que es deixen a negociacions col·lectives, que s’hauran de pactar amb cada conveni. Però tot el que sigui ordenar és correcte.

 

· A Castellar la majoria d’empreses han apostat pel teletreball per adaptar-se a la situació de pandèmia que estem vivint?

A Castellar, abans que comencés la pandèmia, al voltant d’un 4% d’empreses tenien treballadors teletreballant. Durant la pandèmia aquesta xifra va apujar a més d’un 30% i tenim constància que moltes empreses castellarenques han establert el teletreball com una opció de treball de futur. És a dir, ja l’han regularitzat internament i ho han establert com a norma.

 

· És aquesta llei una oportunitat per adaptar el treball al segle XXI?

El teletreball és com tot. Té coses bones  i coses que potser no ho són tant. Permet al treballador conciliar, estalviar en desplaçaments... però després hi ha l’altra banda. Si només fa teletreball, la persona perd el contacte amb els companys, el treball en equip... I després tot el que està relacionat amb el que suposa que el treballador es desplaci a la feina: bars, restaurants, negocis que també generen economia. Per tant, té coses bones i coses que potser no ho són tant, però al final és el futur. L’ideal és trobar la mesura justa.  

Comparteix
M'agrada
Comentaris