05 ple_1440x961
Imatge del ple de setembre, dimarts passat, ja amb assistència de públic. || R.G.
28/09/2022 Actualitat
Sessió plenària de tràmit per iniciar el curs

El ple de setembre va aprovar qüestions administratives i una moció d’ERC per la regularització extraordinària d’immigrants de suport a la ILP '#Regularización ya'

L’obertura del curs de la política municipal es va fer a mig gas en un ple municipal de setembre amb poca substància. El plat fort arribarà el pròxim 18 d’octubre quan es presenti la proposta de pressupostos i ordenances per al 2023, especialment rellevant en un context de crisi i turbulències econòmiques i a vuit mesos de les eleccions municipals. 


De fet, la part resolutiva del ple va generar poc debat i en poc menys de mitja hora s’havia ventilat. Es van aprovar els festius locals del 2023 (el dilluns 20 de març i el dimarts 12 de setembre) i també es va acceptar la candidatura de l’única persona presentada per al càrrec de Jutje de Pau suplent. Com va informar la tinent d’alcalde Yolanda Rivera, serà Núria Moreno López la nova jutgessa de Pau suplent, qui va rebre el suport de tots els grups municipals. Amb l’abstenció d’ERC i la CUP, l’equip de govern també va aprovar una proposta de modificació  de la relació dels llocs de treball del personal de l’Ajuntament, fruit de les negociacions amb la taula dels representants dels treballadors.


La part deliberativa va tenir el protagonisme de l’oposició, com sol ser habitual. ERC va aconseguir aprovar una proposta “per a una regularització extraordinària de persones migrants a l’estat espanyol”, segons va exposar la regidora ponent, Dolors Ruiz. “Aquesta moció està relacionada amb la iniciativa legislativa popular (ILP) del moviment ‘#Regularización ya’”, va detallar la regidora d’ERC, qui també va subratllar que hi ha “tot de raons que justifiquen una regularització extraordinària”, com el respecte als drets fonamentals i l’existència de mig milió de persones en situació irregular que impedeix el seu desenvolupament socioeconòmic amb dignitat.

 
Finalment, amb els vots en contra de l’equip de govern i C’s, no va prosperar la darrera moció -presentada per ERC i Junts- per exigir a l’Estat inversions pendents i millores per al sistema de rodalies. Josep Maria Calaf (ERC) va apuntar que la moció havia de servir per “exigir al Govern de l’Estat l’execució urgent de la inversió infraestructural pendent a tot el sistema ferroviari català per assolir una xarxa de qualitat, complint els terminis del Pla de Rodalies i afegint-hi les millores necessàries per incrementar la capacitat i seguretat de la xarxa, millorar la integració urbana, renovar el parc mòbil, augmentar l’accessibilitat, adequar estacions i, en general, totes les eines d’atenció a l’usuari”. Amb una línia de discurs més dur, Pau Castellví (Junts), va dir que Catalunya pateix “un expoli fiscal de 20.000 milions que està pels núvols i la inversió en infraestructures és molt baixa”. “Rodalies a Catalunya dona un servei que en alguns llocs voreja l’insult i cal exigir el compliment de les inversions”, va opinar. 


Per part del govern, el regidor Pepe González va argumentar el ‘no’ del seu grup a la moció acusant d’inacció els governs de la Generalitat i de viure instal·lats “en la comoditat de culpar els altres”.  “El problema és que a Catalunya no tenim un projecte consensuat a nivell ferroviari i, malgrat tenir eines de gestió i ser claus en la governabilitat  d’Espanya, prefereixen presentar aquestes mocions. Es viu molt còmode culpant els altres”, va dir interpel·lant el grup d’ERC.  Matías de la Guardia (C’s) va defensar el seu vot negatiu titllant la moció “d’oportunista” i va acusar el govern de la Generalitat de “buscar excuses per tapar la seva mala gestió”. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris