A7302152_1440x961
Rosalina Ros, titular de la Farmàcia Casanovas
20/11/2020 Actualitat
Rosalina Ros: "El que sap greu és que per ser sanitaris privats no se’ns té en compte"

La seva mare es va fer càrrec del negoci, que ja era una farmàcia, i després li va traspassar a ella. Defensa que les farmàcies són autèntics agents de salut per a la ciutadania en aquests temps de pandèmia

Jordi Rius

· El Govern acaba d’aprovar la rebaixa del 21 al 4% de l’IVA de les mascaretes. Això suposarà una gran rebaixa en el preu?
No ho sé. En el cas de les mascaretes quirúrgiques i les FFP2 sí, però no sé com serà el preu de les mascaretes higièniques. 

 

· La gent es queixava pel preu de les mascaretes?
No, la gent no es queixa. Però que de cada mascareta un 26% vagi a l’Estat directe, una cosa tan bàsica i que s’hagi considerat com un article de luxe... I tot i així, no s’ha fet abans amb l’excusa que Brusel·les no donava permís. Però a Alemanya, França o Portugal  ja estan aplicant aquest IVA reduït.

 

· Els clients acumulen mascaretes a casa seva?
Jo crec que no. A més, com que la normativa va canviant constantment és normal que la gent no n’agafi i en tingui a casa perquè potser no serà necessari. 

 

· L’interior de la farmàcia també ha canviat aquests mesos amb les mascaretes, el gel, els termòmetres?
Tots estan col·locats en una mena de tòtem. Nosaltres de gel hidroalcohòlic sempre n’hem venut, des de fa molts anys. El que sí s’ha disparat molt és la venda dels termòmetres que no cal contacte per prendre la temperatura. Així com s’ha disparat la venda també ha passat amb el preu. Es pot dir que aquesta crisi no va malament per a tothom.

 

· Recentment el col·legi de farmacèutics es va oferir perquè les farmàcies ajudessin en tot el possible per descongestionar els centres d’atenció primària.
El que sap greu és que per ser sanitaris privats, tot i que una part depenem de l’Institut Català de la Salut, no se’ns té en compte per aquestes coses.  Sort, de vegades, que hem tingut de ser privats, perquè no ens hem arribat a col·lapsar.

 

· Molta gent s’ha adreçat a vosaltres per si no els contestaven des del CAP?
Sí. Molta gent venia aquí dient que no els agafaven el telèfon i a veure si nosaltres podíem provar-ho. En aquest temps que des que va començar la pandèmia,  ningú pot dir que a la farmàcia no l’han atès. En canvi, hi ha altres llocs que als CAP estan col·lapsats i no poden atendre els pacients. Llavors, per què no ens deixen continuar col·laborant?

 

·Fent testos d’antígens?
Sí. Són molt fàcils de fer. Que es posi d’excusa que s’ha de fer un seguiment a mi no em val.  Perquè nosaltres podem fer el seguiment habitual amb els medicaments. Quan al CAP  es col·lapsen, diuen a la gent que vagi a la farmàcia que li miraran el colesterol o la pressió.

 

· A més, les farmàcies poden actuar com una xarxa?
Cada 250 metres hi ha una farmàcia.  I sempre n’hi ha una de guàrdia. Amb aquests temps, totes les farmàcies han estat pencant. I és per felicitar a tots els equips. 

 

· Davant les restriccions de la Covid-19 heu posat en marxa més serveis?
Sí. Hi ha molta gent aïllada a casa que ens truca i li portem la comanda. Tenim horari de matí i tarda per una comanda mínima de 15 euros i ho portem al nucli de Castellar, Sant Feliu del Racó i l’Airesol. A més, per cada comanda que ens fan per WhatsApp, donem un euro per a la investigació de la malaltia. Portem bastants euros recaptats. També tenim el taulell exprés perquè la gent vingui a recollir a la farmàcia la comanda que ha fet per WhatsApp.

 

· Heu notat que la gent demana amb la Covid-19 algun tipus de medicaments especials?
Sobretot aquells productes relacionats amb el nerviosisme. La gent necessita relaxar-se.

 

· Com heu notat els clients en aquests temps?
Amb por i potser una mica desorientats. Alguns s’estaven prenent una medicació i no sabien si havien de continuar prenent-la. Per això, ens demanaven que ens poséssim en contacte amb el CAP per veure què podíem fer amb els medicaments.

 

11 respostes

Un tret principal del teu caràcter
Persistent


Un defecte que no pots dominar
Soc caòtica


Una persona que admires
Oriol Mitjà


Un remei de l’àvia que funcioni
N’hi ha molts que serveixen


El millor medicament
Portar una vida ordenada


Una pel·lícula
No m’agraden gaire les pel·lícules


Una cançó
M’agrada tota la música


Un llibre
No sabria dir-te un llibre en concret


Un viatge pendent
El Japó


Un color
El verd


Un indret de Castellar
N’hi ha de molt macos

 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris