imatges La farga_800x534
Portades del primer i del darrer número del setmanari La Farga
22/01/2020 Actualitat
Tota la revista ‘La Farga’ ja es pot consultar digitalitzada

El setmanari que es va publicar a Castellar de 1933 a 1938 ja es pot llegir en format pdf al portal web de l'Ajuntament

El setmanari ‘La Farga’, que es va publicar a la vila entre 1933 i 1938, es pot consultar íntegrament de forma digital al portal web de l’Ajuntament.  Des de fa uns dies s’ha posat a disposició de tothom qui vulgui consultar els 270 números publicats en format pdf (cliqueu aquí per llegir-los). Es pot accedir a aquest fons a l’adreça  http://castellarvalles.cat/33088/publicacio/744/ dins de l’apartat ‘Mitjans’ del web castellarvalles.cat. Des de l’Arxiu Municipal van apostar per fer aquesta digitalització tenint en compte que ‘La Farga’ es pot considerar un dels primers mitjans de comunicació de Castellar que es va poder mantenir en el temps -cinc anys-. A més, segons explica Sílvia Sáiz, arxivera municipal,  la publicació aporta tot un seguit de valors que  li atorguen una especial rellevància històrica, “no només perquè ens explica el dia a dia  de l’època a Castellar, també perquè coincideix amb la Guerra Civil”.  


Els curiosos que es vulguin endinsar en aquesta publicació poden trobar una rica varietat d’articles d’opinió, però també fets del dia a dia com els preus de les coses, les defuncions, naixements i casaments, successos, notícies de l’esport local, moltes referències a la natura i també la publicitat -gran font d’informació-. A més, tal i com apunta Sáiz, es pot entendre com va afectar la guerra a la vila tant des del punt de vista polític i ideològic com de la supervivència dels vilatans.


Una mica d’història
Segons explica el llibre ‘Castellar del Vallès: Recull Històric’ d’Àlex Portolés i Ester Planas, ‘La Farga’, subtitulat Setmanari Castellarenc, constitueix el millor testimoni social del període comprès entre 1933-1938 i la publicació que ha fet realment el paper d’òrgan de comunicació popular, aprofundint en els problemes socials, i a més sense competència. Portolés i Planas també detallen que ‘La Farga’  era d’ideologia clarament catalanista però l’equip de redacció estava representat per persones de totes les tendències polítiques, cosa que va donar a la publicació un aire políticament plural i que va motivar que en alguna ocasió, sobretot en els últims temps, passés per la censura.


Se’n publicaren 270 números, des del 3 de març de 1933 al 29 d’abril de 1938, i apareixia setmanalment el divendres. Tenia 4 pàgines, tots els escrits eren en català i hi havia publicitat. El preu de l’exemplar era de 20 cèntims i la subscripció mensual, 60 cèntims; el 7 de gener de 1938 es va apujar: 50 cèntims i 1,50 pessetes, respectivament. La popularitat de la publicació està demostrada amb el nombre d’exemplars al qual va arribar la tirada: 400, tenint en compte que en aquells moments el poble tenia uns 4.000 habitants.


Però els esdeveniments de la guerra i el fet que l’impressor fos cridat a files, van ser dues de les causes més importants de la seva desaparició. Castellar no va recuperar un mitjà de comunicació fins a l’aparició de ‘La Forja’ ja en ple franquisme l’any 1946 i promogut per la parròquia. 


Tal i com explica l’arxivera municipal, només es tenia constància que el Centre Excursionista de Castellar i el propi Ajuntament disposaven de la col·lecció i que alguns exemplars patien greu deteriorament -sobretot els darrers números que coincidint amb la guerra tenien una qualitat de paper molt baixa-. Finalment, amb la seva digitalització tornen a sortir a la llum tots els exemplars de ‘La Farga’. 

Comparteix
M'agrada
Comentaris