petit incendi_1440x961
Dos bombers treballant en la zona on es va produir el darrer incendi,  a finals d'octubre, a prop de l'Airesol C || Foto: Bombers de Castellar
23/11/2020 Actualitat
Una treva per als boscos de Castellar

La campanya de prevenció d'incendis es clou amb vuit focs i només 250m2 de terreny forestal cremat

Rocío Gómez

Ha estat un estiu atípic, una campanya de prevenció d'incendis "excepcionalment tranquil·la", explica Cisco Altarriba, cap del Parc de Bombers Voluntaris de Castellar. "Hem tingut vuit incendis de vegetació i catorze rescats de persones. No ha cremat cap hectàrea, només prop de 250 m², entre el 15 de juny i el 15 de setembre, que és quan s'activa la campanya forestal d'estiu dels Bombers", detalla Altarriba. "La meteorologia ha influït moltíssim, però també les restriccions de mobilitat, i el confinament. No recordo cap any tan tranquil quant a focs forestals en aquesta zona", constata.

 

En referència a la climatologia, segons les dades registrades a l'estació meteorològica de Cal Botafoc, la primavera de 2020 ha estat la més plujosa dels últims 30 anys, i l'estiu també ha vingut força carregat d'aigua. Els boscos s'han mantingut verds i espessos, i amb una humitat que ha protegit la vegetació i ha apaivagat el combustible. Altarriba puntualitza que l'estiu no ha estat tan plàcid a ponent. Els efectius de Castellar han col·laborat en diversos dispositius al sud del país. "Hi havia zones en què l'estrès als boscos per la manca de pluja era més evident. La sequera acumulada s'ha fet notar després de l'estiu, que és quan s'han produït els pocs focs que hem tingut, que han estat tardans", apunta.

 

Concretament, des del 15 de juny fins al 15 de setembre s'activa el reforç de bombers i la campanya especial d'estiu de la Direcció General d'Extinció i Prevenció d'Incendis de la Generalitat, i el Pla d'Informació i Vigilància contra incendis forestals que coordina el Consell Comarcal, la Diputació de Barcelona i la Generalitat. Ara bé, les tasques de prevenció es duen a terme durant tot l'any, especialment des del març fins a l'octubre, moment en què les temperatures comencen a escalar als termòmetres i cal fer una diagnosi del terreny forestal per preparar el full de ruta de l'estiu.

 

Enguany, segons va constatar el Grup de Reforç d'Actuacions Forestals (GRAF) quan va començar la campanya d’estiu, els boscos catalans acumulaven el triple de massa forestal combustible que l'any passat. Per a Altarriba, una gestió dels boscos "seriosa i eficaç" és fonamental en la prevenció d'incendis. "És un problema que fa temps que hem posat damunt la taula. Els boscos s'han convertit en un perill per a la ciutadania, no només per la gent que hi va, sinó per a les poblacions amb què limiten. Per exemple, Castellar està envoltat de bosc, menys a la zona del pla de la Bruguera. Tota aquesta massa forestal ha crescut de manera anàrquica i descontrolada. En cas que es produeixi un foc, i es donin un seguit de circumstàncies que no és tan difícil que passin, seria un incendi inabastable", remarca Altarriba. En aquest sentit, el bomber assenyala altres factors que tenen un impacte directe en els boscos, com el canvi climàtic i l'estrès hídric, o la manca de tallafocs naturals. "A Castellar hi ha molta gent que viu a tocar del bosc, a les urbanitzacions. És molt important reduir la quantitat de combustible del bosc, perquè és potencialment perillosa", explica.

 

L'ESTIU DELS RESCATS

Després del confinament, i amb les cada vegada més habituals restriccions de mobilitat i de l'activitat social per frenar la transmissió comunitària de la Covid-19, la ciutadania ha apostat per tornar a gaudir en família dels espais verds, ha redescobert la muntanya. La massificació dels boscos preocupa els bombers, "no tant pels incendis sinó pels accidents que s'hi produeixen. Hi ha molta més gent que surt a córrer per la muntanya, que hi puja amb bicicleta, hi ha molts excursionistes, i els accidents i rescats de muntanya s'han multiplicat", assegura Altarriba. Durant la campanya d'estiu, els Bombers de Castellar han fet el doble de sortides per rescats de muntanya que no pas per focs forestals.

 

CINC CÀMERES DE VIGILÀNCIA

Finalment, en les pròximes setmanes està previst que s'instal·lin cinc càmeres de videovigilància per prevenir incendis i alertar amb més celeritat els Bombers en cas de foc. En els pressupostos participatius del 2019, la proposta dels Bombers Voluntaris de Castellar per habilitar diversos punts autònoms de vigilància connectats a una central receptora va ser la iniciativa guanyadora. A causa de la crisi de la Covid-19, es va posposar la instal·lació d'aquests dispositius, però Altarriba confirma que es preveu que es posin en marxa els punts de videovigilància abans que acabi l'any. En total, s'instal·laran cinc càmeres que cobriran tot el perímetre de Castellar. Els dispositius se situaran al campanar de l'església de Sant Esteve, la torre de guaita del Balcó, el Puig de la Creu, el campanar de Castellar Vell i la torre de guaita del Parc de Bombers. "Les càmeres ens ajudaran molt a fer el seguiment dels incendis, i a definir estratègies per abordar el foc. Això ens farà guanyar molt de temps", afegeix el cap del parc.

Comparteix
M'agrada
Comentaris