A7306290_1440x961
Les germanes Dolores i Corona Parada visiten la seva mare, Dolores Toral, de 93 anys, a l’Obra Social Benèfica Quim Pascual
30/04/2021 Actualitat
Residències després de la tempestat

Tenir la majoria de residents i personal vacunat ha permès als centres geriàtrics un alleugeriment en les restriccions

Cristina Domene

Durant els primers mesos de pandèmia –els de més incertesa i els més cruents quant a víctimes– va haver-hi un sector en què la Covid-19 es va encruelir especialment: les residències de gent gran. El lloc que havia de funcionar com un refugi per a la població més vulnerable de la nostra societat es va convertir, en algunes ocasions, en una trampa mortal i, en la majoria de casos, en una fortificació: visites restringides, sortides cancel·lades i comunicació amb l’exterior únicament de manera telemàtica. Però aquestes normes tan estrictes van ser precisament les que van evitar més contagis i defuncions en les residències de gent gran.


 La residència geriàtrica Can Font és un dels casos paradigmàtics, ja que gràcies a seguir les mesures fil per randa, no han registrat cap contagi ni cap defunció per coronavirus des que va començar la pandèmia. Però si ha hagut un punt d’inflexió per a aquests centres ha estat l’administració de la vacuna tant als usuaris i usuàries com al personal. “Nosaltres ja fa molts mesos que estem vacunats. Som 19 de personal i 24 àvies i avis. Abans érem més restrictius amb el tema de les visites, teníem una franja horària menor. Però des que estem vacunats cada vegada anem ampliant més hores. Arribats a aquest punt, fins i tot hem permès, per motius mèdics, una sortida de curt termini i després no hem hagut d’aplicar confinament. Això ens permet estar més tranquils”, assegura Esther García, directora de la Residència geriàtrica Can Font.


Una de les conseqüències del confinament va ser la desestabilització i el deteriorament en els residents amb patologies psíquiques i el neguit per part de les famílies. Ara, però, aquesta inquietud ha anat disminuint. “Tant els familiars com els usuaris estan més contents i més tranquils perquè poden veure més els seus familiars. Les visites i la relació física va incrementant-se, però no hem tornat a la normalitat”. Per a García, encara preval la prudència i per aquest motiu les visites es continuen concertant prèviament: “Creiem que és més prudent que ens truquin i nosaltres organitzem. Ja comencem a tenir fe que tot tornarà a la normalitat o a la nova normalitat, que està ara tan de moda”.

 

El Manel i el Florentino visiten la  mare, María Teresa Estévez, a Can Font / Cedida

El Manel i el Florentino visiten la  mare, María Teresa Estévez, a Can Font / Cedida


Des de l’Obra Social Benèfica també opten per la prudència. Les visites es continuen fent de manera restringida i concertades, tot i que ara són més flexibles amb les trobades al pati: “Les que es poden fer a l’exterior no tenen límit temporal més enllà del temps raonable. A l’interior, que es van donant per hores, és una visita setmanal d’entre 30 i 45 minuts. Ho continuem fent molt pautat perquè independent que tinguem la sensació que els residents ja no poden ser contaminats, el fet que vingui gent des del carrer és una cosa que hem de tenir molt controlada per responsabilitat”, opina Josep Santcristòfol, nou director de l’OSB.


A l’Obra Social Benèfica, dels usuaris estan tots vacunats menys una persona i respecte els treballadors, en queden dos per rebre la vacuna. “El repte ara és tenir-ho tot molt ben organitzat per quan arribin les vacances i s’iniciï un protocol més estricte per les suplències d’estiu. Farem antígens ràpids”, detalla el director. La situació a la residència ara és més tranquil·la: “Des que ens vam vacunar no hi ha hagut cap contagi, va haver-hi dos positius entre el personal, però com a conseqüència de la vacuna. Van fer l’aïllament ràpidament i als quatre dies ja van donar negatiu”. El  guany és doble, d’una banda, els familiars “que estan més contents” i de l’altra,  els residents: “És bo per a ells que copsin que torna a haver-hi una rutina perquè si no es despisten molt. La vacunació ha estat un respir, però no hem d’abaixar la guàrdia”, recorda Santcristòfol.  

 

Les dades
Entre març del 2020 i gener del 2021 es van registrar 32 defuncions a causa de la Covid-19 a les residències de Castellar del Vallès. El darrer cas de contagi de coronavirus registrat a una residència de Castellar, però, va ser el 18 de gener. 

 

Des de l’habitació, un any després

Fa un any, Dolores Toral, de 93 anys, mirava per la finestra de la seva habitació a l’Obra Social Benèfica, una de les poques connexions que tenia amb l’exterior, ja que aleshores els residents no podien sortir ni rebre visites pel confinament. Aquesta fotografia, que va ser portada de ‘L’Actual’, era un reflex dels moments dramàtics que s’estaven vivint. Dotze mesos després la imatge és ben diferent. La Dolores ja està vacunada i això permet que les seves filles, la Dolores i la Corona, la visitin més sovint. “Van ser moment durs, sobretot per la incertesa, però estàvem tranquil·les perquè sabíem que aquí estava ben cuidada i estàvem informades en tot moment”, assegura la filla Dolores. La Corona diu que ho han passat malament, però que ara ja estan més tranquil·les. “Si fem la visita al jardí,  podem estar més estona amb ella. Abans de la pandèmia jugàvem a les cartes cada dia, venia el meu germà... i de cop, un canvi tan gran, els costa d’entendre. Encara ara, quan venim ella ens vol tocar, abraçar i encara no podem, però a poc a poc”. Les germanes expliquen que al principi van dubtar si posar-li o no la vacuna a la mare: “Vam decidir esperar-nos, però després que la mare va haver de passar un confinament sola en una habitació vam parlar els tres germans i vam decidir que la millor opció era vacunar-la, perquè segurament les seqüeles emocionals d’estar aïllada poden ser pitjors que els efectes de la vacuna”.  La Dolores es mostra molt alegre per la visita de les seves filles. No deixa de riure i recorda algunes dites populars. “Em fa il·lusió que vinguin a veure’m. Sempre”, afirma la Dolores des de la seva finestra, avui, però, acompanyada.

 

Dolors Toral, de 93 anys, en una imatge a l'inici de la pandèmia quan les residències es van confinar || Q. PascualDolors Toral, de 93 anys, en una imatge a l'inici de la pandèmia quan les residències es van confinar / Q. Pascual

Comparteix
M'agrada
Comentaris