roba_950x634
Imatge promocional de Roba Estesa - CEDIDA
08/09/2021 Actualitat
Roba Estesa: “Reivindiquem des de la festa i l’alegria”

La banda de música urbana i folk, Roba Estesa, presentarà el seu últim EP ‘Dolors’ al Nou Espai del carrer Osona aquest diumenge a partir de les 21 hores

Rocío Gómez

L’ACTUAL entrevista Clàudia Garcia-Albea, membre de la banda de folk festiu i música urbana Roba Estesa, que presentarà el seu últim EP ‘Dolors’ aquest diumenge a les 21 hores a la Festa Major de Castellar. Abans el duo de Mataró, The Tyets, pujarà dalt de l'escenari per oferir un concert de pop mediterrani i trap.

 

· Què veurem al concert de Festa Major d’aquest diumenge?
Estem molt contentes de poder tocar per fi una mica i de tornar al Vallès. Venim amb l’espectacle en directe  ‘Dolors’, un projecte que vam començar el 2020 quan vam publicar l’EP, abans de la pandèmia. No el vam poder rodar massa, i  això és el que hem fet durant l’estiu. A poc a poc ens hem acostumat al nou format de concert amb la gent asseguda i la mascareta, però  al principi va ser difícil. Als nostres concerts necessitem notar l’energia del públic. És una relació horitzontal. Necessitem veure que la gent s’ho passa bé. Ens hem reinventat una mica per seguir compartint la nostra música, i que la cultura no pari.

 

· Dieu que feu folk ‘calentó’. A què us referiu ben bé?
És una etiqueta que ens vam posar al principi. Fa uns quants anys que estem en aquest grup, des del 2011! Hem evolucionat molt musicalment, i hem passat per diverses etapes i estils per no avorrir-nos. Hi va haver una època que reivindicàvem molt la música folk, la sonoritat tradicional d’instruments com el violí i l’acordió. En aquell moment, l’etiqueta folk ‘calentó’ volia reivindicar el fet de portar allò tradicional, privat, a un espai públic i obert. Ara el folk ens queda una mica més lluny, i estem explorant la música electrònica, altres sonoritats.

 

· Aquesta evolució també us ha portat a l’activisme feminista des d’una perspectiva festiva.
Roba Estesa va començar com un grup d’adolescents que es troben per prendre algo, i a més fan cançons. Amb els anys hem anat passant per escenaris més grans, per festivals... Des del principi el grup tenia una perspectiva feminista, però amb els anys hem adquirit més consciència política i hem reflexionat molt més sobre quin és el nostre paper dalt de l’escenari. Això ens ha fet tenir un discurs potent en els nostres concerts.

 

· El públic us ha acompanyat en aquest viatge?
Sí. El públic que teníem al principi era molt familiar, d’entitats feministes amb les quals col·laboràvem molt. Gràcies al Premi Enderrock vam poder gravar un disc, i vam poder tocar en escenaris més grans. Els premis et donen molta visibilitat. El nostre públic ens ha acompanyat en aquest procés i n’estem molt contentes.  

 

· Sou un grup que se sent molt còmode en les festes majors?
Sí, per què tenim un discurs polític però el reivindiquem des de la festa i l’alegria. La festa és política, i és important prendre’n consciència. Justament en els espais d’oci nocturn es produeixen moltes agressions i algunes dinàmiques que cal trencar.

 

· A l’escenari us acompanya una intèrpret de la llengua de signes.
Sí, la Sandra participa en tots els concerts i va de la mà de la figura de la cantant. Es va posar en contacte amb nosaltres i ens va obrir un altre camp de conscienciació. Amb aquest granet de sorra intentem fer els concerts més accessibles. Estem per la inclusió social a través de la cultura, i des de Roba Estesa intentem fer una tasca de visibilització d’aquesta llengua. Tant de bo a poc a poc l’oci nocturn i tota la cultura en general siguin més accessibles.

 

· Després de la gira de ‘Dolors’, preparareu nou disc o aprofitareu per fer un descans?
Estem preparant material nou. Hem aprofitat la pandèmia per compondre, per explorar noves maneres d’expressar-nos, més metodologies de creació i sonoritats. Això s’ha traduït en un nou disc que presentarem a l’octubre en la Fira de la Mediterrània, i a partir d’aquí començarà una gira de concerts. Encara no podem dir el títol però sí que el concert de presentació serà al desembre a la sala Apolo de Barcelona. Sempre havíem tocat a l’Apolo {2} i ens fa molta il·lusió tocar a la sala gran. Estem molt contentes!  Reflexionant una mica, crec que es nota que el disc el vam començar a compondre durant el confinament. Totes les cançons apel·len a emocions, a la necessitat de sobreviure a un incendi. Aquestes emocions, que són presents al disc, fan referència d’una manera o d’una altra a tot el que ha suposat per a nosaltres la pandèmia. Això sí, sempre amb un to festiu, sigui al disc o dalt de  l’escenari.

 

TRAJECTÒRIA

Roba Estesa és un grup del camp de Tarragona que ha revolucionat el folk festiu. Tot plegat, a través de la fusió de música urbana i melodies folk. La banda trepitja fort l’escenari amb lletres que parlen d’apoderament femení, de les contradiccions quotidianes de l’ésser humà i de la celebració, per sobre de tot, de la vida. Després del seu primer treball ‘Descalces’ el 2016,  dos anys després  publiquen ‘Desglaç’, un disc que busca potenciar la lluita i la presència de la dona a gran escala i explicitar el poder d’una col·lectivitat, i que parla de l’alliberament de les dones i el gaudi d’aquesta llibertat. Més de 250 concerts en els últims tres anys, i gires per República Txeca, Dinamaca, Hongria i tot l’estat espanyol, han fet de Roba Estesa una les bandes amb més projecció internacional de l’escena catalana. El 2016 van guanyar el Premi Grup Revelació de la revista Enderrock, i el 2021 s’emporten a casa el Reconeixement Mare Terra dels XXVII Premis Ones Mediterrània. Just abans de l’esclat de la pandèmia, Roba Estesa va publicar un EP, ‘Dolors’, en què exploraven noves sonoritats més electròniques sense perdre el pols del folk, amb la voluntat de capbussar-se des d’un punt de vista festiu en les emocions i en els canvis. Activisme feminista i la inclusió social a través de la cultura, són les puntes de llança d’aquesta banda tarragonina que prepara nou disc per la tardor.

Comparteix
M'agrada
Comentaris