grafica eleccions_950x634
Resultats electorals de les eleccions municipals a Castellar del Vallès
28/05/2023 Actualitat
Quarta majoria absoluta d'Ignasi Giménez

Som de Castellar-PSC manté els 12 regidors que tenia aquest mandat. ERC perd un regidor passant de 5 a 4 representants al ple que acaba en mans de Junts, força que creix de 2 a 3 representants. La CUP manté la regidora que tenia aquest mandat i entra al consistori la nova força política Ara Toca amb un regidor.

Ignasi Giménez tindrà un cinquè mandat com alcalde de Castellar del Vallès. La seva formació Som de Castellar-PSC ha sumat la seva quarta majoria absoluta i conserva els 12 regidors que tenia aquest mandat (la majoria absoluta són 11) amb els 5.234 vots aconseguits en aquestes eleccions, el 47,8% del total. En segona posició ha aconseguit mantenir-se ERC que estrenava candidata, la regidora Dolors Ruiz, però ha passat de 5 a 4 regidors amb un total de 1.678 vots (15,3%).

 

En tercera posició, Junts fa un pas endavant i aconsegueix créixer de dos a tres regidors de la mà de Joan Juni que debutava com a cap de llista i amb un total de 1.289 vots (11,7%).Per la seva banda, la CUP consolida la regidora aconseguida aquest mandat, Marga Oncins, i queda en quarta posició amb 810 vots i el 7,4% de l’escrutini.


Una de les grans novetats de la nit electoral ha estat la irrupció al consistori de la formació Ara Toca. El seu cap de llista, Miki Vilanova, ha aconseguit l’acta de regidor amb 694 vots que suposen el 6,3 del vot escrutat. Finalment, ni PP, ni VOX, ni Valents han pogut sumar el 5% dels sufragis que donen accés a un escó del saló de plens. Qui ha estat més a prop, el PP, s’ha quedat fora per 4 dècimes: amb 499 vots no n’ha tingut prou i ha sumat el 4,56% dels vots, és a dir, amb poc més de 50 vots podria haver entrat la seva cap de llista Alicia García. VOX s’ha situat lluny d’aconseguir el 5%: 367 vots que es tradueixen en el 3,3% dels sufragis vàlids d’aquesta jornada electoral. Partit polític, VOX, que, per cert, ha irrumput amb força a molts municipis del Vallès Occidental com Sentmenat, Terrassa o Sabadell, indrets limítrofs a Castellar, entre d’altres. La candidatura més testimonial d’aquestes municipals ha estat la de Valents, encapçalada per la jove de 19 anys Ainhoa Pineda, que només ha aconseguit 194 vots i un percentatage de l’1,7%, gairebé els mateixos vots en blanc (180) que han sumat l’1,6% del total de la participació.


A banda de la sòlida majoria absoluta renovada per quarta vegada per Ignasi Giménez, la dada més destacable de la jornada electoral ha estat el significatiu descens de la participació electoral respecte al 2019: aquest diumenge passat van votar 11.092 dels 19.668 electors censats a Castellar, és a dir, el 56,40% van exercir el seu dret a vot. En relació a les eleccions de 2019, la participació ha disminuït un 10,70%. D’aquesta manera, la participació del 28M s’acosta més a eleccions com les del 2015 tot i que dos punts per sota. La principal raó d’aquest descens cal atribuir-lo al marc polític general on hi ha hagut menys polarització respecte al fet independentista, molt present en la campanya electoral de les municpals de maig de 2019.


Tot i el descens en número de vots, Som de Castellar-PSC va aconseguir guanyar a totes les meses electorals, fet que ja s’havia repetit en anteriors majories absolutes. També s’ha produït, en consonància a la majoria de municipis catalans, una pujada signficativa del vot de la formació Junts tot i que en el cas de Castellar el sorpasso a ERC ha quedat lluny, a 400 vots. 

 

Seu de Som de Castellar - PSC la nit electoral del 28M, amb la revalidació de la victòria d'Ignasi Giménez per un 5è mandat - R.G.

Seu de Som de Castellar - PSC la nit electoral del 28M, amb la revalidació de la victòria d'Ignasi Giménez per un 5è mandat - R.G.

 

La llista d'ERC, en una imatge de la nit electoral

La llista d'ERC, en una imatge de la nit electoral després de conèixer els resultats

 

 

Joan Juni a la seu de Junts per Castellar durant la nit electoral

Joan Juni a la seu de Junts per Castellar durant la nit electoral

 

Marga Oncins, candidata de la CUP, celebrant els resultats amb el seu equip a la seu de la formació

Marga Oncins, candidata de la CUP, celebrant els resultats amb el seu equip a la seu de la formació

 

La candidatura d'Ara Toca celebra la seva entrada al consistoria durant la nit electoral || C. Domene

La candidatura d'Ara Toca celebra la seva entrada al consistoria durant la nit electoral || C. Domene

 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris