07  franja_950x634
Un operari plantant arbustos a la franja de bioretenció al pàrquing de la ronda de Llevant.  || ajuntament
22/07/2025 Actualitat
Prova pilot per aprofitar l’aigua de la pluja

L’empresa castellarenca Naturalea construeix una franja de bioretenció amb material drenant al pàrquing de la ronda de Llevant

Redacció

L’Ajuntament de Castellar del Vallès ha incorporat recentment una franja de bioretenció al pàrquing de la ronda de Llevant situat a l’altura de la plaça de Catalunya. Aquesta actuació, que no ha tingut cap cost per al consistori, és una prova pilot que s’emmarca en el projecte europeu Multiclimact i ha estat desenvolupada per l’empresa local Naturalea SL amb l’objectiu de millorar la gestió de les aigües pluvials i contribuir a l’adaptació urbana al canvi climàtic.


Les franges de bioretenció adaptades al context mediterrani -també conegudes com a bioswales- són sistemes vegetals dissenyats per filtrar i retenir l’aigua de pluja que discorre per superfícies impermeables, com ara carrers o voreres. Aquest sistema permetrà recollir i depurar els primers litres d’aigua d’escorrentia, que són els que habitualment arrosseguen més contaminants al clavegueram o al medi natural -com ara pols, hidrocarburs, metalls pesants, restes orgàniques o microplàstics-, i són, per tant, els més nocius per al medi.


Aquesta franja de bioretenció, de 10 metres de llargada i 0,8 metres d’amplada, ha estat construïda amb materials drenants i estructures naturals. El sistema inclou una capa de mulch, substrats amb vegetació, graves de diferents diàmetres i una manta de llana. 


A més, s’hi han plantat 25 unitats d’arbustives resistents al clima mediterrani i s’han construït arquetes d’entrada i sortida que permetran fer el seguiment i presa de mostres per avaluar-ne l’eficàcia.


Aquest tipus d’instal·lacions ajuden a millorar la qualitat de l’aigua que aboquem al medi natural des dels sistemes urbans, afavoreixen la biodiversitat urbana i contribueixen a mitigar l’efecte d’illa de calor, ja que redueixen la temperatura superficial de l’entorn.


Amb la incorporació d’aquesta franja de bioretenció, Castellar del Vallès se suma a la línia d’altres municipis que aposten per solucions basades en la natura per fer front als reptes ambientals derivats del canvi climàtic.  

Comparteix
M'agrada
Comentaris