L’Institut de Jardineria i Agricultura Les Garberes l'organitza amb l’objectiu de donar a conèixer plantes i varietats a emprar, especialment aquelles adaptades al clima mediterrani i a les noves condicions climàtiques
Aquest diumenge l’Institut de Jardineria i Agricultura Les Garberes organitza la 1a fira de plantes del segle XXI amb l’objectiu de donar a conèixer plantes i varietats a emprar, especialment aquelles adaptades al clima mediterrani i a les noves condicions climàtiques.
A la fira hi haurà venda i intercanvi de plantes mediterrànies poc comunes i de col·lecció, llavors i planter de varietats tradicionals. Hi haurà expositors com el Viver Tres Turons, Les Refardes, El Vergel de las Hadas, Vivers Sala Graupera, Arboreco, L’Era, Garden Birds, ADENC, el Jardí Botànic del Gaià, Tilaria o Col·lectiu el Mussol, entre d’altres. També es farà una jornada tècnica PATT entre les 10 i les 14 h sobre les oportunitats que ofereixen les llavors hortícoles de varietats locals i tradicionals. S’exposaran les experiències en la conservació de llavors de varietats locals i de pagesos que les produeixen i comercialitzen. Hi participaran Les Refardes, el Banc de Llavors Oriental, pagesos locals del Jardí de Collbarra, Can Casamada i Can Domènech, entre d’altres.
Entre les 10 i les 11 h hi haurà un taller sobre creació de jardins sense reg i una visita al jardí de demostració i experimentació de l’Institut a càrrec de Sergi Massanés, jardiner i professor de l’institut. Entre 11 i 12 h hi haurà una xerrada sobre coneixement i propietats de les plantes del polígon de la Bruguera a càrrec de Mertxe Pamplona i Albert Vicens, botànics i coordinadors de Flora catalana-Vallès Occidental.
Entre les 12 a 13 h hi haurà una sessió sobre infusions de plantes aromàtiques per despertar els sentits, amb reconeixement i tast d’infusions de diverses plantes. La xerrada anirà a càrrec de Santi Soto i Adalú Pereira, formadors en El Vergel de las Hadas de Castellar del Vallès i assessors d’agricultura ecològica.
La jornada seguirà amb un dinar a base de la mongeta del ganxet de Can Casamada com a protagonista, amb Denominació d’Origen Protegida del Vallès cuinada pel restaurant Garbí.
Els actes acabaran amb la segona edició de la Garbera de Ferro a partir de les 16.30 h. Es tracta d’un conjunt de proves de caire agrari en què es competeix per equips de 5 a 6 persones incloent alumnat, exalumnat, professorat i tothom qui vulgui participar. L’any passat es va celebrar per commemorar els 10 anys de l’institut i les proves van consistir a tibar un tractor el màxim de metres possibles, transportar litres d’aigua en un carretó o fer la rasa més llarga possible.
Els actes d’aquest Sant Josep acabaran amb un concert final per amenitzar la jornada a partir de les 18.30 h.