02   sant esteve_617x412
Façana del Sant Esteve. Arxiu
10/10/2019 Actualitat
Pressupost municipal de 24,1 milions per al 2020 a Castellar

Els comptes que portarà a votació l’equip de govern inclouen encetar l’institut escola del Sant Esteve i la nova piscina descoberta

Després d’uns exercicis de contenció econòmica, les inversions tornen a tenir força protagonisme en els pressupostos municipals de l’Ajuntament, que ha guanyat múscul financer [veure pàgina 2]. L’equip de govern portarà a l’aprovació del ple de pressupostos –que tindrà lloc el dimarts 22 d’octubre– uns comptes que inclouen entre les inversions més destacades la construcció d’un edifici per ampliar l’escola Sant Esteve, que aquest curs ha començat com a institut escola. D’entrada, l’any que ve es destinaran 150.000 euros per encetar aquesta actuació, que tindrà continuïtat en l’exercici econòmic del 2021. Tot i que és competència de la Generalitat, l’Ajuntament està preparant amb els Serveis Educatius vallesans un conveni a través del qual el consistori avançarà els diners per fer l’edifici, que posteriorment pagarà el Departament d’Educació. De fet, ja existeix un precedent: el consistori va fer una operació similar per ampliar el CAP ara fa uns anys. 


La intenció no és només fer un edifici nou, caldrà reordenar l’espai del Sant Esteve com a institut escola. Amb aquests diners previstos en el pressupost del 2010 es podrà treballar en el projecte executiu per, posteriorment, donar celeritat a la construcció  de l’equipament gràcies a la bona situació de la tresoreria municipal, apunten des de l’equip de govern.


3 milions per a inversions
Tot i que el nou institut escola es pot considerar la inversió estrella de cara al 2020, també cal destacar la partida de 300.000 euros que es destinaran al projecte de la nova piscina municipal descoberta, que s’haurà d’anar perfilant en els pròxims mesos però que, segons ha transcedit en l’audiència de pressupostos, no s’optarà per ampliar la de Sige. També cal tenir en compte que la via pública i l’espai públic també s’emporten una part molt important dels 3  milions del pressupost destinat a inversions, que inclouen 1,4 milions del superàvit dels comptes de l’any 2018. En concret, les inversions inclouen 251.000 euros per a millora i manteniment de l’espai públic, 250.000 per al camí del riu, 170.000 per asfaltar i millorar voreres a l’Aire-sol D i 165.000 per a millorar places. També hi haurà una inversió destacable per acabar les obres d’ampliació i adequació de l’Espai Tolrà (600.000 euros), equipament que està multiplicant la seva activitat social i esportiva exponencialment gràcies a les obres que s’hi estant fent. 


En línies generals, el pressupost municipal global (ordinari més inversions) previst per l’equip de govern tindrà un import de 24,1 milions, fet que suposa un lleuger increment del 0,87% respecte al 2019. Es tracta del tercer increment pressupostari consecutiu des del 2017, quan els comptes van sumar 23,3 milions. Des de llavors, el pressupost s’ha incrementat en 900.000 euros però encara es manté lluny dels 25,2 milions de l’any 2012, els més elevats de la dècada que acaba. 


Pel que fa a la despesa, els  serveis a les persones continuen incrementant-se tot i el fet que els estralls de la crisi econòmica  s’han anat apaivagant. Els nous perfils de les famílies i l’evolució demogràfica fan que la despesa social agafi pes. En concret, segons informa l’equip de govern, les regidories de Drets Socials i Serveis a les Persones incrementen el pressupost un 13% respecte el 2019. La despesa que s’incrementa més clarament és la dedicada al Servei d’Atenció Domiciliària (SAD): 119.000 euros més respecte el 2019, el que es tradueix en un 34% més que l’any passat. Aquest capítol de despesa també incorpora nous projectes adreçats als joves com Planet Youth (per a la prevenció d’addiccions) i Educació360, i es crea una partida concreta per desenvolupar polítiques adreçades al col·lectiu LGTBIQ+. A més, es mantenen les dotacions econòmiques ja encetades en anys anteriors d’ajut al transport per a gent gran i joves estudiants o la contractació de vetlladores per a les escoles de la vila.


Els cabals municipals també tindran un apartat especial per a les inversions i despeses en matèria de transició ecològica i lluita contra l’emergència climàtica. En concret, segons l’Ajuntament, el pressupost de la Regidoria de Transició Ecològica puja un 1,88% en relació a 2019, més del doble que la pujada global del pressupost (que és del 0,87%) i s’implementaran accions de bones pràctiques ambientals i actuacions com arranjament de camins, l’adequació de l’entorn fluvial, com la restauració del riu Ripoll des del pont de Turell i la resclosa de la font de la Riera, així com el desenvolupament del Pla Especial del Riu Ripoll. 

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris