caretos_617x412
D'esquerra a dreta, Joaquim Sesé (Asemca), Mar Gorriz (Comerç Castellar) i Gabriel Torras (Centre Metal·lúrgic)
21/09/2022 Actualitat
Preocupació per l’escenari econòmic

La pèrdua de poder adquisitiu o l’increment de preus i de l’energia podrien portar a una recessió 

Jordi Rius

La tardor del 2022 pot ser molt complicada si es té en compte un cúmul d’indicadors que poden provocar que l’economia entri en recessió en els pròxims mesos. En aquesta equació hi trobaríem des de l’augment generalitzat dels preus i de l’energia fins a la incertesa de la guerra a Ucraïna o la pèrdua de poder adquisitiu de la ciutadania amb la conseqüent frenada del consum. 


Des de l’aparició de la Covid, l’IPC “ha augmentat per sobre del 20% i això vol dir que si els sous no han acompanyat, hi ha una pèrdua de poder adquisitiu de la gent i això ens amoïna”, constata el president de l’Associació d’Empresaris de Castellar (Asemca), Joaquim Sesé. El percentatge d’augment de la inflació genèrica ja s’està  situant per sobre del 30% que ve motivat “per l’augment de l’energia, pel col·lapse logístic que hi va haver amb la Covid, per les ruptures de les cadenes de distribució i per la injecció de líquid que hi ha hagut al sistema”, precisa Sesé. 


A més de la pèrdua del poder adquisitiu de les persones, segons el president d’Asemca, l’actual context  “s’ha traduït en un augment exagerat dels costos i no sempre s’han pogut repercutir en el mercat, amb la qual cosa els marges s’han vist reduïts”. Per Sesé, queda clar que “entrarem en un període de recessió” i fets com el recent augment de tipus d’interès que ha realitzat el BCE confirmen que es tracta d’una mesura per refredar l’economia. En tot cas, l’augment de tipus “no sabem si servirà per ajudar a baixar la inflació, però sí que ens aboca de cap a una recessió  perquè ja veníem d’una demanda molt feble al mercat”.


En opinió, però, del director general del Centre Metal·lúrgic, Gabriel Torras, “si tots insistim en què les coses aniran malament, acabaran anant malament”. Tot i que pugui haver alguns elements que indiquin que les coses poden anar malament, “no estem en una situació de crisi, estem en un  moment de molta complicació, la gran majoria d’empreses té feina i estant treballant encara que amb moltes dificultats, amb menys marge o canviant de torns per intentar produir en els moments que l’energia és més barata”


Segons Torras, “l’exportació està batent rècords mes a mes per sobre del 2019, que va ser el darrer any normalitzat”. El directiu del Centre Metal·lúrgic es mostra convençut del fet de “si demà s’acaba  la guerra a Ucraïna, li donarem la volta com un mitjó a tot plegat”. En tot cas, Torras estableix que han de ser els respectius governs  els que fixin mesures i ajuts necessaris “perquè, en cas de crisi, no ens torni a passar el mateix que al 2008, quan vam perdre el 30% de les empreses”


LA SITUACIÓ AL COMERÇ
El president de Comerç Castellar, Marc Gorriz, ha explicat que el sector del comerç està una mica “esgotat” perquè “sembla que no hi hagi sostre ni pels preus del material  ni de la llum i el gas, anem batent un rècord rere un altre i ho acabem pagant tots nosaltres”. En aquest sentit, la regidora de Comerç, Anna Màrmol, ha constatat que “els comerciants estan preocupats, els consums i els productes van pujant i ho tenen difícil per mantenir preus” .


Un exemple de la pujada de preus seria l’encariment de l’oli de gira-sol, molt necessari al sector de l’hosteleria: “De pagar un bidó de 25 litres a 27 euros a pagar-lo a 95, em sembla un abús”, precisa Gorriz. A més, aquest augment dels aliments i de les factures dels proveïdors “no els pots traduir en una pujada proporcional en el client, no puc estar canviant la carta cada setmana, com a màxim dos cops a l’any”.

Comparteix
M'agrada
Comentaris